Ανέκαθεν, η απόλαυση του φαγητού συσχετιζόταν µε αυτήν του έρωτα. Δεν είναι τυχαίο, πως την ηµέρα των ερωτευµένων όλα τα εστιατόρια επιστρατεύουν «αφροδισιακά» µενού, ενώ το καλύτερο δώρο για τον αγαπηµένο µας ή την αγαπηµένη µας είναι ένα κουτί σοκολατάκια σε σχήµα καρδιάς. Ωστόσο, είναι ικανή µια µερίδα στρείδια να απογειώσει την ερωτική µας επιθυµία ή η τελετουργία του δείπνου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά;
Λογοτέχνες, ποιητές & σεναριογράφοι υµνούν µέσα από τα έργα τους τις απολαύσεις του φαγητού και του έρωτα, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσµούς και την αµφίδροµη σχέση τους.
Πράγµατι, ο έρωτας έχει …γεύση! Μπορεί να είναι πικρός ή γλυκός. Ενδεικτικό της σχέσης µεταξύ φαγητού και έρωτα, είναι η συχνή χρήση εκφράσεων όπως: µια σχέση για να ευδοκιµήσει «µαγειρεύεται», αν είναι στάσιµη µοιάζει µε «ξαναζεσταµένο φαγητό» και αν δεν µας αντιπροσωπεύει πια, ακολουθεί η γνωστή «χυλόπιτα».
Η προσπάθεια σύγκλισης των δύο αυτών απολαύσεων παρατηρείται από την αρχαιότητα. Από τότε ο άνθρωπος συνέδεε κάποιες τροφές µε την αύξηση της ερωτικής επιθυµίας. Οι αποκαλούµενες «αφροδισιακές» τροφές, το όνοµα των οποίων προέρχεται από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της οµορφιάς, συνιστούν παµπάλαια και µάλιστα παγκόσµια πρακτική.
Κατά διαστήµατα, έχουν αποδοθεί σχεδόν σε όλες τις τροφές «µαγικές» ιδιότητες. Ο Αριστοτέλης θεωρούσε άκρως αφροδισιακές τις φακές µε το σαφράν, οι Αρχαίοι Έλληνες ενίσχυαν το κρασί τους µε σκόρδο και τυρί, ενώ ο θρυλικός εραστής Καζανόβα, πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, έπινε πάντα µια κούπα ζεστή σοκολάτα. Ακόµη και οι πατάτες, όταν πρωτοέφτασαν από την Αµερική στην Ευρώπη, κρίθηκαν θαυµατουργές σε σχέση µε τη σεξουαλική επιθυµία, καθώς είχαν πρωτόγνωρη γεύση.
Οι Ευρωπαίοι, µέχρι και τον 18ο αιώνα, ακολουθούσαν κατά γράµµα τις θεωρίες του Γαληνού, ο οποίος υποστήριζε πως τα περισσότερα φαγητά µπορούν να εντείνουν τη σεξουαλική διάθεση, αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσµό. Ακόµη και ο Άγιος Θωµάς ο Ακινάτης, µοναχός που έζησε τον 13ο αιώνα, είχε τη δική του θεωρία για το θέµα, καθώς υποστήριζε πως αφροδισιακές είναι οι τροφές που εµπνέουν το ζωηρό πνεύµα και ευνοούν την υγεία. Σ’ αυτές, συµπεριελάµβανε το κρέας και το κρασί.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ
https://koykoycook.gr/?p=2433
ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ME ΦΡΕΣΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΚ
https://koykoycook.gr/?p=9533
CHATEAU ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΙΝ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
https://koykoycook.gr/?p=3369
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
https://koykoycook.gr/?p=859
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΧΑΒΙΑΡΙ
https://koykoycook.gr/?p=10980
ΣΑΛΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
https://koykoycook.gr/?p=7935
ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ , ΤΣΙΛΙ , ΣΚΟΡΔΟ & ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
https://koykoycook.gr/?p=7117
ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΙΛ
https://koykoycook.gr/?p=2331
ΑΣΤΑΚΟΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΙΤΡ ΝΤ’ΟΤΕΛ
https://koykoycook.gr/?p=10982
ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΟΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
https://koykoycook.gr/?p=7039
ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΒΟΤΚΑ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ
https://koykoycook.gr/?p=2723
ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
https://koykoycook.gr/?p=9623
ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ , ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ,ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
https://koykoycook.gr/?p=7195
ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΤΣΙΛΙ , ΜΠΟΥΚΟΒΟ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
https://koykoycook.gr/?p=5119
ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ/ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΜΕ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ
https://koykoycook.gr/?p=6212
ΚΡΕΑΤΑ/ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
https://koykoycook.gr/?p=5391
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΣΩΤΕ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
https://koykoycook.gr/?p=2527
ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ,ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΦΛΑΣΚΟΜΗΛΟ
https://koykoycook.gr/?p=2091
ΧΟΙΡΙΝΑ ΕΣΚΑΛΩΠ ΜΕ ΡΥΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
https://koykoycook.gr/?p=1420
ΠΑΠΙΑ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
https://koykoycook.gr/?p=846
ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥ,ΜΕΛΙ& ΛΑΧΑΝΙΚΑ
https://koykoycook.gr/?p=2993
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΠΡΑΙΖΕ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
https://koykoycook.gr/?p=6464
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΨΩΜΙΟΥ
https://koykoycook.gr/?p=8025
ΣΝΙΤΣΕΛ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΣΤΕΛΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
https://koykoycook.gr/?p=10976
ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΟΥΣ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ
https://koykoycook.gr/?p=6613
ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ .. Εδώ : https://koykoycook.gr/?p=12871
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)