O ΕΡΩΤΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ- ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

Ανέκαθεν, η απόλαυση του φαγητού συσχετιζόταν µε αυτήν του έρωτα. Δεν είναι τυχαίο, πως την ηµέρα των ερωτευµένων όλα τα εστιατόρια επιστρατεύουν «αφροδισιακά» µενού, ενώ το καλύτερο δώρο για τον αγαπηµένο µας ή την αγαπηµένη µας είναι ένα κουτί σοκολατάκια σε σχήµα καρδιάς. Ωστόσο, είναι ικανή µια µερίδα στρείδια να απογειώσει την ερωτική µας επιθυµία ή η τελετουργία του δείπνου είναι αυτή που κάνει τη διαφορά;

Λογοτέχνες, ποιητές & σεναριογράφοι υµνούν µέσα από τα έργα τους τις απολαύσεις του φαγητού και του έρωτα, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσµούς και την αµφίδροµη σχέση τους.

Πράγµατι, ο έρωτας έχει …γεύση! Μπορεί να είναι πικρός ή γλυκός. Ενδεικτικό της σχέσης µεταξύ φαγητού και έρωτα, είναι η συχνή χρήση εκφράσεων όπως: µια σχέση για να ευδοκιµήσει «µαγειρεύεται», αν είναι στάσιµη µοιάζει µε «ξαναζεσταµένο φαγητό» και αν δεν µας αντιπροσωπεύει πια, ακολουθεί η γνωστή «χυλόπιτα».

Η προσπάθεια σύγκλισης των δύο αυτών απολαύσεων παρατηρείται από την αρχαιότητα. Από τότε ο άνθρωπος συνέδεε κάποιες τροφές µε την αύξηση της ερωτικής επιθυµίας. Οι αποκαλούµενες «αφροδισιακές» τροφές, το όνοµα των οποίων προέρχεται από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της οµορφιάς, συνιστούν παµπάλαια και µάλιστα παγκόσµια πρακτική.

Κατά διαστήµατα, έχουν αποδοθεί σχεδόν σε όλες τις τροφές «µαγικές» ιδιότητες. Ο Αριστοτέλης θεωρούσε άκρως αφροδισιακές τις φακές µε το σαφράν, οι Αρχαίοι Έλληνες ενίσχυαν το κρασί τους µε σκόρδο και τυρί, ενώ ο θρυλικός εραστής Καζανόβα, πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, έπινε πάντα µια κούπα ζεστή σοκολάτα. Ακόµη και οι πατάτες, όταν πρωτοέφτασαν από την Αµερική στην Ευρώπη, κρίθηκαν θαυµατουργές σε σχέση µε τη σεξουαλική επιθυµία, καθώς είχαν πρωτόγνωρη γεύση.

Οι Ευρωπαίοι, µέχρι και τον 18ο αιώνα, ακολουθούσαν κατά γράµµα τις θεωρίες του Γαληνού, ο οποίος υποστήριζε πως τα περισσότερα φαγητά µπορούν να εντείνουν τη σεξουαλική διάθεση, αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσµό. Ακόµη και ο Άγιος Θωµάς ο Ακινάτης, µοναχός που έζησε τον 13ο αιώνα, είχε τη δική του θεωρία για το θέµα, καθώς υποστήριζε πως αφροδισιακές είναι οι τροφές που εµπνέουν το ζωηρό πνεύµα και ευνοούν την υγεία. Σ’ αυτές, συµπεριελάµβανε το κρέας και το κρασί.

http://medicaltv.eu/%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B9/

 

 

 

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ 

https://koykoycook.gr/?p=2433

 

 

 

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ME ΦΡΕΣΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΚ

https://koykoycook.gr/?p=9533

 

 

 

CHATEAU ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΙΝ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

https://koykoycook.gr/?p=3369

 

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ  ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

https://koykoycook.gr/?p=859

 

 

 

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

 

ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΧΑΒΙΑΡΙ

https://koykoycook.gr/?p=10980

 

 

ΣΑΛΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

https://koykoycook.gr/?p=7935

 

 

ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ , ΤΣΙΛΙ , ΣΚΟΡΔΟ  & ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

https://koykoycook.gr/?p=7117

 

 

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΟΚΤΕΙΛ

https://koykoycook.gr/?p=2331

 

 

ΑΣΤΑΚΟΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΙΤΡ ΝΤ’ΟΤΕΛ

https://koykoycook.gr/?p=10982

 

 

 

ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΟΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

https://koykoycook.gr/?p=7039

 

 

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΒΟΤΚΑ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

https://koykoycook.gr/?p=2723

 

 

ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

https://koykoycook.gr/?p=9623

 

 

ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ , ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ,ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

https://koykoycook.gr/?p=7195

 

 

ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΤΣΙΛΙ , ΜΠΟΥΚΟΒΟ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

https://koykoycook.gr/?p=5119

 

 

ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ/ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ  ΜΕ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

 https://koykoycook.gr/?p=6212

 

 

 

ΚΡΕΑΤΑ/ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

 

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

https://koykoycook.gr/?p=5391

 

 

 

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΣΩΤΕ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

https://koykoycook.gr/?p=2527

 

 

ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ,ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΦΛΑΣΚΟΜΗΛΟ

https://koykoycook.gr/?p=2091

 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΑ ΕΣΚΑΛΩΠ ΜΕ ΡΥΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

https://koykoycook.gr/?p=1420

 

 

ΠΑΠΙΑ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

https://koykoycook.gr/?p=846

 

 

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥ,ΜΕΛΙ& ΛΑΧΑΝΙΚΑ

https://koykoycook.gr/?p=2993

 

 

 

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΠΡΑΙΖΕ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

https://koykoycook.gr/?p=6464

 

 

 

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΨΩΜΙΟΥ

https://koykoycook.gr/?p=8025

 

 

 

ΣΝΙΤΣΕΛ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΣΤΕΛΟ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

https://koykoycook.gr/?p=10976

 

 

 

ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΜΟΥΣ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

https://koykoycook.gr/?p=6613

 

 

ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ .. Εδώ :  https://koykoycook.gr/?p=12871

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON