ΣΑΜΑΛΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Υπάρχουν γεύσεις που όταν τις δοκιμάσεις σε γεμίζουν εικόνες, μυρωδιές και σκέψεις. Σε ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά όμως όχι ξένα. Μία από αυτές τις γεύσεις είναι το γλυκό Σάμαλι.

Το Σάμαλι (Sambalı Tatlısı ∼ Şam Tatlısı) είναι το γλυκό της Ανατολής και αυτό γιατί η ιστορία του περνάει από όλες τις λαμπρές της πόλης μέχρι να καταλήξει στην Ελλάδα. Πρωτοφτιάχτηκε στη Δαμασκό της Συρίας, όπως και το γλυκό “Μπαμπάς (Şambaba)”, απ΄ όπου και πήρε και το όνομά του που σημαίνει “Το Γλυκό της Δαμασκού”.

Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο. Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.

Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου κατοχυρώθηκε το όνομα του για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.
Αυτά συνέβησαν τα χρόνια που η οθωμανική αυτοκρατορία, για 400 χρόνια, είχε ενώσει πλήθος κρατών. Οι γεύσεις των λαών μεταφερόντουσαν από κράτος σε κράτος με τους ταξιδευτές και προσαρμοζόντουσαν στα διαθέσιμα υλικά και τον τρόπο μεταφοράς της συνταγής.

Στην Ελλάδα, το πολίτικο σάμαλι, πωλείτο από πλανόδιους σαμαλιτζήδες, όπως ήταν και οι χαλβατζήδες ή οι σαλεπιτζήδες.

Υπήρξε πάντα το αγαπημένο γλυκό των παιδιών που χόρταινε και έδινε χαρά.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 
150 γρ  λευκή ζάχαρη
650 γρ  χονδρό σιμιγδάλι
3,1/2 κουταλιές της σούπας Μπαίκιν Πάουντερ
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού Μαστίχα τριμμένη
(Βάλτε την στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη)
1/2 κουταλάκι σόδα
χυμό από μισό λεμόνι
500 γρ γιαούρτι στραγγιστό
Βάζουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με το μπέικιν, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού. 
 
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό λεμονιού να αφρίσει, τη ρίχνουμε μέσα στο γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με το χέρι για να φουσκώσει και να γίνει αφράτο το γιαούρτι.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά  και τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν καλά.  
Τοποθετούμε το μείγμα σε παραλληλόγραμμο, βουτυρωμένο ταψί 35 εκ μάκρος επί 24 εκ πλάτος.
Το στρώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε με σπάτουλα την οποία την βρέχουμε με νερό για να μην κολλάει το μείγμα πάνω της .
Χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια και αν θέλουμε βάζουμε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού. 
Το αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.( τό σάμαλι  στην αρχή θα είναι λεπτό … Μετά το δίωρο έχει φουσκώσει αρκετά .. Το επόμενο φούσκωμα γίνεται στο ψήσιμο και το τελικό όταν το σιροπιάσετε).
 
Ψήστε στους 150-160 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 
Το σιροπιάζουμε σιγά – σιγά με μία κουτάλα.
 
Κόβουμε τα χαραγμένα κομμάτια με μαχαίρι μέχρι κάτω για να εισχωρήσει το σιρόπι καλύτερα στο γλυκό.Αφήνουμε να κρυώσει και να πιεί όλο του το σιρόπι ..
Απολαύστε το σκέτο η με παγωτό βανίλια η καιμάκι … 
 

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

 
900 γρ ζάχαρη
700 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας  γλυκόζη
1 ολόκληρο λεμόνι χαραγμένο με μαχαίρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ευρωπαϊκό ( lurpak κτλ)
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και την γλυκόζη  μαζί με ένα ολόκληρο λεμόνι που έχουμε χαράξει με ένα μαχαιράκι.
Βράζουμε για 20 λεπτά ,αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε στο ζεστό σιρόπι 
το βούτυρο .

 

 

 

 

 

…ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

2 Comments
  1. Μπράβο, αυτό είναι το αυθεντικό σάμαλι, γιατί κυκλοφορούν πολλές “φτωχές” παραλλαγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON