Υπάρχουν γεύσεις που όταν τις δοκιμάσεις σε γεμίζουν εικόνες, μυρωδιές και σκέψεις. Σε ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά όμως όχι ξένα. Μία από αυτές τις γεύσεις είναι το γλυκό Σάμαλι.
Το Σάμαλι (Sambalı Tatlısı ∼ Şam Tatlısı) είναι το γλυκό της Ανατολής και αυτό γιατί η ιστορία του περνάει από όλες τις λαμπρές της πόλης μέχρι να καταλήξει στην Ελλάδα. Πρωτοφτιάχτηκε στη Δαμασκό της Συρίας, όπως και το γλυκό “Μπαμπάς (Şambaba)”, απ΄ όπου και πήρε και το όνομά του που σημαίνει “Το Γλυκό της Δαμασκού”.
Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο. Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.
Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου κατοχυρώθηκε το όνομα του για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.
Αυτά συνέβησαν τα χρόνια που η οθωμανική αυτοκρατορία, για 400 χρόνια, είχε ενώσει πλήθος κρατών. Οι γεύσεις των λαών μεταφερόντουσαν από κράτος σε κράτος με τους ταξιδευτές και προσαρμοζόντουσαν στα διαθέσιμα υλικά και τον τρόπο μεταφοράς της συνταγής.
Στην Ελλάδα, το πολίτικο σάμαλι, πωλείτο από πλανόδιους σαμαλιτζήδες, όπως ήταν και οι χαλβατζήδες ή οι σαλεπιτζήδες.
Υπήρξε πάντα το αγαπημένο γλυκό των παιδιών που χόρταινε και έδινε χαρά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
…ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
Μπράβο, αυτό είναι το αυθεντικό σάμαλι, γιατί κυκλοφορούν πολλές “φτωχές” παραλλαγές.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας !!