Η ιστορία των Ελληνικών Ζυμαρικών ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες. Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που γνώριζαν οι Ελληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλ. οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς. Σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες αλευρόμυλων.Η απλή σύσταση και το ιταλικό lifestyle τα έχουν κάνει δημοφιλή παγκοσμίως -Η Ελλάδα έρχεται τέταρτη στην κατανάλωση ζυμαρικών
Τα μακαρόνια, η τροφή που κλέβει τις καρδιές μεγάλων και μικρών, είναι και επίσημα η πιο αγαπημένη τροφή του πλανήτη. Παγκόσμια έρευνα της οργάνωσης Oxfam ανέδειξε στην κορυφή της παγκόσμιας προτίμησης τα ζυμαρικά αφήνοντας πίσω δημοφιλείς τροφές όπως το κρέας, το ρύζι και την πίτσα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(4 μερίδες)
1 πακέτο ταλιατέλες
4 φιλέτα σολομού (500 γρ)
1 μικρό ποτήρι του κονιάκ βότκα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια η 2 ξερά κρεμμύδια
1,1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές σούπας γεμάτες ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι-φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 φιλετάκια καπνιστού σολομού για την διακόσμηση
Καλό βούτυρο για το σοτάρισμα
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα Σολομού.
Τα προσθέτουμε στα κρεμμύδια.
Μόλις ο σολομός σωταριστεί σβήνουμε με την βότκα. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ..
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να βράσει και να δέσει η σάλτσα για 5-6 λεπτά.
Βράζουμε τις ταλιατέλες. Πάντα Al Dente.
Ένα λεπτό πριν βγάλουμε τον σολομό από την φωτιά ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Στραγγίζουμε τις ταλιατέλες και σερβίρουμε. Διακοσμούμε με ένα <τριαντάφυλλο>με καπνιστό σολομό στην κορυφή του πιάτου μας.
Συνοδεύουμε με λευκό παγωμένο κρασί <Golden Samaina> της ΕΟΣ Σάμου.
Καλή σας όρεξη!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)