Το τσίλι ή αλλιώς κοκκινοπίπερο, καϋένη, καγιέν ή απλώς κόκκινη καυτερή πιπεριά, έχει διάφορες λειτουργίες που δυναμώνουν την υγεία της καρδιάς. Μειώνει τη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, τη διαδικασία κατά την οποία οι δομές σε σχήμα δίσκου μέσα στο αίμα συγκεντρώνονται και βουλώνουν τα αγγεία.
Το τσίλι είναι αγγειοδιαστολέας, διεγείρει έτσι την κυκλοφορία του αίματος και τη ζεστασιά του σώματος. Βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, που είναι βασικός παράγοντας στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Επίσης, μειώνει τα τριγλυκερίδια, τα αποθηκευμένα λίπη στα κύτταρα του σώματος!
Κάτι επίσης που μας αρέσει πολύ είναι ότι το τσίλι καίει θερμίδες και μειώνει πόντους! Έρευνα που διεξήχθη στο Πολυτεχνείο της Οξφόρδης δείχνει ότι η κατανάλωση τσίλι αυξάνει τη θερμογένεση, το ποσοστό καψίματος θερμίδων στο σώμα!
Γι’ αυτό πασαλείψτε το φαγητό σας με καυτερή σάλτσα. Τρίψτε τσίλι στις συνταγές σας! Φάτε το και κλάψτε και μαζί κάψτε λίπος! Το τσίλι είναι το πιο σύγχρονο καυτερό διαιτητικό πρόγραμμα!
http://www.diytv.gr/news/326-fate-tsili-afova-kanei-kalo-kokkini-kayterh-piperia.html
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 κιλό μεγάλες γαρίδες
6-7 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες
μισό φλυτζάνι λευκό κρασί
μισό φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι
μισό κουταλάκι άσπρο πιπέρι
μισό φλυτζανι χλιαρό νερό
1 κουταλιά μέλι
2-3 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες ( βάλτε λιγότερες αν δεν το θέλετε πολύ καυτερό)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Πλύντε τις γαρίδες σας καλά .. Καθαρίστε μόνο το σώμα τους από το κέλυφος και
αφήστε άθικτο το κεφάλι και την ουρά .
Στρώστε τες σε ένα ταψί την μια δίπλα στην άλλη ..
Βάλτε σε ένα μπώλ το λάδι, το κρασί και το σκόρδο…. Ανακατέψτε ..
Ρίξτε μέσα το μέλι και το χλιαρό νερό να διαλυθεί καλά ..
Προσθέστε τις πιπερίτσες και όλα τα υπόλοιπα υλικά ..
Περιχύστε με το υγρό μείγμα τις γαρίδες σας .
Αφήστε τες να σταθούν και μαριναριστούν μέσα σε αυτό το μείγμα
για τουλάχιστον μια ώρα .
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς ..
Ψήστε 15-20 λεπτά … Διαλέξτε ένα λευκό (Σαμιώτικο) δροσερό κρασί για να τις απολαύσετε ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)