ΑΣΤΑΚΟΣ ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΙΤΡ ΝΤ’ΟΤΕΛ

Με την ονομασία αστακός είναι γνωστά στην Ελλάδα τρία είδη δεκάποδων μακρύουρων μαλακοστράκων που ανήκουν σε δύο διαφορετικές οικογένειες, την οικογένεια των αστακιδών και στην οικογένεια των παλινουριδών. Και τα τρία αυτά γένη μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και είναι περιζήτητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική για το νοστιμότατο κρέας τους.

Ο πιο κοινός, σπουδαιότερος αλλά και οικονομικότερος εξ αυτών είναι ο “αστακός χόμαρος” (homard), γνωστότερος στην Ελλάδα ως “θαλασσινός αστακός” ή “καραβιδομάνα” ή “καραβιδαστακός”, είναι αυτός που φέρει δύο μεγάλες δαγκάνες, τον οποίο και θεωρούν οι Ευρωπαίοι ως γνήσιο αστακό. Για τον ελλαδικό χώρο όμως περισσότερο γνωστός είναι ο “αστακός ο παλίουρος” (Palinurus) που φέρει δύο μεγάλες κεραίες αντί δαγκάνες, πρόκειται γι΄ αυτόν που οι Γάλλοι τον αποκαλούν “langouste”. Τέλος ο “αμερικανικός αστακός” που είναι είδος χούμαρου με δαγκάνες και εισάγεται από την Αμερική. Εκτός όμως αυτών υπάρχουν και αστακοί γλυκέων υδάτων που ζουν σε εκβολές ποταμών, λίμνες και στάσιμα αλλά καθαρά ύδατα. Τέτοιοι είναι ο αστακός ο ευγενής, ο αστακός ο λευκόπους, και ο αστακός ο ποτάμιος.

Γενικά ο αστακός θεωρείται το εντυπωσιακότερο προσφερόμενο έδεσμα των πλουσιοτέρων μπουφέδων για όλες τις εποχές, σ΄ όλα τα μέρη του κόσμου. Σήμερα έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως δείγμα της γαστρονομικής πολυτέλειας, ο “βασιλιάς των εδεσμάτων”, όχι τόσο για τις πολύ γευστικές και θρεπτικές του αξίες, όσο για την φινέτσα του και την εξ αντιθέτου απαγορευτική του τιμή στις περισσότερες οικογένειες, καθώς και για την αμηχανία που προκαλεί στο τρόπο μαγειρικής του.

Από διαιτητικής άποψης ο αστακός παρουσιάζει, (κατά βάρος), υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σε μεταλλικά στοιχεία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος ψαριών ή θαλασσινών ζώων ξεπερνώντας ακόμα και τη θρεπτική αξία του γάλακτος, ειδικότερα σε ασβέστιο, λαμβανομένου υπόψη ότι μ΄ αυτά χτίζει το κέλυφός του, η δε θερμιδική του προσφορά περιορίζεται στα 90 cal/100 gr.
Όσον αφορά την υπεροχή της γεύσης του, αυτή εκτιμάται περισσότερο όταν μαγειρευτεί ζωντανός και καταναλωθεί σκέτος.

Ακριβό, γευστικό, θαλασσινό πιάτο, σερβίρεται συνηθέστερα βραστός. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι αστακοί συντηρούνται σε ενυδρεία των εστιατορίων για να μαγειρευτούν φρέσκοι. Κατά τη δεκαετία 1990-2000 ο αστακός άρχισε να σερβίρεται ευρύτατα σε ελληνικές ψαροταβέρνες σαν σπεσιαλιτέ ως αστακοσαλάτααστακομαγιονέζααστακομακαρονάδααστακό γεμιστόαστακό μενταγιόν και διάφορες άλλες αστακο-παρουσιάσεις, καυχήματα των σεφ.

 

http://el.wikipedia.org

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1712201426273 (2)

2-3 μικροί αστακοί φρέσκοι η κατεψυγμένοι

βούτυρο μαιτρ ντ’οτελ

Ρίχνουμε τούς αστακούς σε κατσαρόλα σε νερό που βράζει μαζί με λίγο αλάτι

Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου.

Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΙΤΡ ΝΤ’ΟΤΕΛ

1 φλυτζάνι βούτυρο ευρωπαϊκό

αλάτι-άσπρο πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο

χυμό από ένα λεμόνι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπόλ.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

1712201426275 (2)

Κόψτε τούς αστακούς  με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος.

Βάλτε τους σε ένα πυρέξ .

Αλείψτε από πάνω βούτυρο και βάλτε τους να γκρατιναριστούν στον φούρνο για 10 λεπτά περίπου..

Συνοδέψτε με καλό λευκό κρασί.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON