ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ελληνικό ή εισαγόμενο; Ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό;

Οι Ελληνες θέλουμε όλοι γερμανικό αυτοκίνητο και ελληνικό κρέας», λέει ο κ. Λευτέρης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Πικέρμι. Το ελληνικό όμως δεν φτάνει για όλους. Η μεγαλύτερη ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος που βρίσκουμε στην αγορά εισάγεται από τη Γαλλία, ενώ στην καλύτερη περίπτωση είναι απλώς ελληνικής εκτροφής, δηλαδή έχει έρθει απ’ έξω σε κάποια ηλικία και έχει παχυνθεί στη χώρα μας. Αυτό συνήθως το βαφτίζουν ελληνικό… εκ παραδρομής. Εξ ου και οι ταμπέλες «ντόπιο» σε όλα σχεδόν τα κρεοπωλεία της χώρας.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μοσχάρι; Ποιο είναι ελληνικό και ποιο όχι; Πώς το ελέγχουμε; Θα πρέπει να φοβόμαστε το εισαγόμενο κρέας; Πώς ξέρουμε ότι τα ζώα δεν τρώνε «μεταλλαγμένες» ζωοτροφές; Από την έρευνά μας καταλήξαμε ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί λιγότερο αν είναι ελληνικό ή ξένο το μοσχάρι και περισσότερο το πώς έχει εκτραφεί. Προτιμάμε λοιπόν τα ελευθέρας βοσκής, γιατί σίγουρα ζουν μια πιο «φυσιολογική» ζωή, ενώ πιο ασφαλή από όλα είναι τα βιολογικά μοσχάρια, που δεν τρώνε«μεταλλαγμένες» ζωοτροφές. Προτού διαλέξουμε όμως οποιοδήποτε κρέας, επιλέγουμε τον χασάπη μας. Ζητάμε πληροφορίες για τους προμηθευτές του, τον συμβουλευόμαστε για το φαγητό μας και χτίζουμε μια προσωπική σχέση μαζί του. Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στο να βρούμε τους σωστούς προμηθευτές.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΜΟΣΧΑΡΙ;

• Είναι το μοσχάρι που γεννιέται, εκτρέφεται και σφάζεται στην Ελλάδα. Για να χαρακτηριστεί ελληνικό, δεν παίζει ρόλο η ράτσα. Αλλωστε, οι αυτόχθονες φυλές που έχουν απομείνει είναι λίγες και συνήθως είναι «μπασταρδεμένες» με ξένες.
• Προσοχή: Πολλοί κρεοπώλες λένε ότι έχουν «ντόπιο» μοσχάρι, συμπληρώνοντας ότι είναι «ελληνικής εκτροφής». Δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα. Το ελληνικό μοσχάρι γεννιέται εδώ, ενώ το ελληνικής εκτροφής εισάγεται ζωντανό και εκτρέφεται σε μονάδες εντατικής πάχυνσης για τουλάχιστον 5 μήνες.
• Το μπέρδεμα είναι μεγαλύτερο με τα μοσχάρια που εισάγονται για πάχυνση αλλά σφάζονται σχεδόν αμέσως. Αυτά καταλήγουν τις περισσότερες φορές να βαφτίζονται «ελληνικής εκτροφής» ή «ελληνικά», απλώς και μόνο επειδή σφάχτηκαν εδώ.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_04/03/2009_269728

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

12  μοσχαρίσιες  λεπτές φέτες από Κιλότο

12 λεπτές φέτες μελιτζάνας μακρόστενες ελαφρά σοταρισμένες

12  λεπτές φέτες κολοκύθι ελαφρά σωτέ

12 φέτες κόκκινης πιπεριάς ( κέρατο) ελαφρά σωτέ

αλάτι – πιπέρι

μουστάρδα για το άλειμμα του μοσχαριού

12 μακρόστενες φέτες γραβιέρα Σάμου

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

 

Ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια περασμένα από το μούλτι

3 σκελίδες σκόρδο περασμένα από το μούλτι

1 ποτήρι ημίγλυκο κρασί για το σβήσιμο

2 μεγάλες κουταλιές πελτέ ντομάτας

αλάτι και πιπέρι

κόκκινο γλυκό πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

1 κονσέρβα ολόκληρα μανιτάρια

2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους

1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους

Αλατοπιπερώνουμε τίς ποπιέτες και τις αλείφουμε με μουστάρδα.

 

Τηγανίζουμε τις φέτες από τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

 

Τυλίγουμε σε κάθε φέτα μοσχαριού από μια φέτα κόκκινης πιπεριάς , μια φέτα μελιτζάνας και μια φέτα κολοκύθι.

Πιάνουμε  τα ρολάκια με οδοντογλυφίδες.

Τα σοτάρουμε στο ίδιο λάδι που σοτάραμε τα λαχανικά μας.

 

Φτιάχνουμε την σάλτσα μας σοτάροντας τα κρεμμύδια και το σκόρδο

(που έχουμε περάσει από το μούλτι).

Αλατοπιπερώνουμε . Προσθέτουμε το κόκκινο γλυκό πιπέρι .

 

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε  να εξατμιστεί το αλκοόλ του ..

Προσθέτουμε 2 κύβους βοδινού και τις 2 κουταλιές πελτέ.

Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να δέσει και να συμπυκνωθεί.

Βάζουμε τα ρολάκια στο ταψί .. Βάζουμε γύρω γύρω τα λαχανικά μας .

Περιχύνουμε με την σάλτσα .. 

Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζεται και σκεπάζουμε με ασημόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου μια ώρα.

Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να χυλώσει το φαγητό.

Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες από το μοσχάρι και βάζουμε από πάνω το τυρί ..

Ξαναβάζουμε  σε δυνατό φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να < αγκαλιάσει > το μοσχάρι μας.

Kαλή σας όρεξη !!

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON