ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ

Μετά τη “σαλάτα του σεφ”,οι Έλληνες γνώρισαν και αγάπησαν μια νόστιμη και θρεπτική εξ’ Ιταλίας,τη “σαλάτα του Καίσαρα”!Τα περισσότερα πια εστιατόρια,ιταλικά ή μη,περιλαμβάνουν στο μενού τους τη μοντέρνα “εισαγωγή” από την κουζίνα της γειτονικής μας χώρας,η οποία έτσι κι αλλιώς έχει εμπλουτίσει κατά πολύ τις γεύσεις μας,τα τελευταία χρόνια.Ουδεμία σχέση έχει,φυσικά,η προέλευση του ονόματος και η έμπνευση της,με τον γνωστό αυτοκράτορα της Ρώμης!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 μαρούλι χοντροκομμένο
1 κονσέρβα γλυκό καλαμπόκι(400 γρ)
μισό βαζάκι λιαστή ντομάτα
6-7 φέτες τοστ σε κυβάκια
μισό στήθος γαλοπούλας η κοτόπουλου
φλέικς παρμεζάνας
βούτυρο για τα κρουτόν και το σοτάρισμα

Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζετε το μαρούλι.Προσθέστε το καλαμπόκι στραγγισμένο.

.. και την λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη.

Κόβετε το ψωμί του τοστ σε κύβους.

Τα βάζετε σε τηγάνι με λίγο βούτυρο και τα σωτάρετε η στον φούρνο να ξεροψηθούν.

Κόβετε σε λεπτές λωρίδες την γαλοπούλα η το κοτόπουλο και το σωτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι.

Το ρίχνετε στην σαλάτα ..

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ ΑΝΤΖΟΥΓΙΑΣ

10 περίπου φιλετάκια αντζούγιας
2 κουταλιές μαγιονέζα
Λάδι από το βάζο της λιαστής μαζί με τις κάπαρες
1-2 σκελίδες σκόρδο

 

Τα χτυπάτε στο μούλτι να γίνουν κρέμα.

Περιχύνετε την σαλάτα σας. Ρίχνετε τα φλέικς παρμεζάνας και τα κρουτόν.

Ανακατέψτε και είναι έτοιμη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ

1 μέρος ελαιόλαδο
2 μέρη βαλσάμικο ξύδι
2 κουταλιές μέλι.

Μπορείτε να περιχύσετε την σαλάτα σας και με σος βαλσάμικο.
Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε ρόκα και αιςμπεργκ.
Κάποιοι βάζουν και μπέικον σοταρισμένο και ψιλοκομμένο.
Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε βινεγκρέτ στην σαλάτα σας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
αλατοπίπερο
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ πολτοποιώντας όλα τα υλικά στο μούλτι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η σαλάτα του Καίσαρα, caesar salad όπως τη λέμε εδώ στην Ελλάδα, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.Η “γέννησή” της, οφείλεται στον εστιάτορα Caesar Cardini στο San Diego. Η κόρη του αναφέρει ότι στις 4 Ιουλίου 1924 δημιουργήθηκε η σαλάτα, μιας και ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας γέμισε με κόσμο το μαγαζί και στα μισά της βάρδιας μείνανε με λιγοστές προμήθειες! Ο Cardini μπήκε στην κουζίνα είδε ότι τα υλικά του αρκούν μόνο για σαλάτες κι έτσι χρησιμοποίησε τη φαντασία του κι έκανε τη σαλάτα που τρώμε κι εμείς μέχρι σήμερα! Φήμες θέλουν τη σαλάτα να δημιουργείται από τον αδερφό του Cardini τον Alex, ενώ κάποιες άλλες φήμες θέλουν τη σαλάτα να βγαίνει από junkie Stars του Hollywood σε πρωινό hangover.Επίσημα έγγραφα για τη σαλάτα δεν θα συναντήσουμε πριν από τα μέσα του ’40, όπου και ο Caesar Cardini την κάνει επίσημη.

Η σαλάτα ξέφυγε από το εστιατόριο του Cardini το 1946 με πρώτη στάση ένα πολύ δημοφιλές εστιατόριο στο Los Angeles.Από τότε,απέκτησε πολλούς πιστούς θαυμαστές ανά τον κόσμο και αρκετές παραλλαγές ή προσθήκες στη συνταγή της,όπως τα κομματάκια κοτόπουλου ή μπέικον,που δεν υπήρχαν στη αρχική ιδέα του Cardini.Η αυθεντική συνταγή της σαλάτας του Καίσαρα περιλαμβάνει μαρούλι, κρόκο αυγού, κρουτόν, σκόρδο, μαύρο πιπέρι, χυμό γλυκολέμονου (lime), ξύδι από λευκό κρασί, Worcestershire sauce, ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα.Ιταλική ή όχι,αυτοκρατορική ή μη,αυτή είναι η ιστορία της τόσο δημοφιλούς σαλάτας.Φτιάξτε τη και μόνοι σας εύκολα, εμπλουτίζοντας τη με τα αγαπημένα σας λαχανικά ή άλλα υλικά.


ΠΗΓΗ: http://trelopirouni.blogspot.gr


Καλή σας Όρεξη!

 

   ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..!!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON