ΤΣΙΚΝΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ…

Εθιμο που κρατά από την αρχαία Ελλάδα και κάθε χρόνο είναι σημείο κατατεθέν της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου ή αλλιώς της Κρεατινής. Η Πέμπτη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα της τσίκνας καθώς Δευτέρα και Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία και ουσιαστικά από σήμερα ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ξεκίνησε το συγκεκριμένο έθιμο αλλά φαίνεται πως έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια και στις βακχικές γιορτές των αρχαίων. Η τσίκνα και το γλέντι την συγκεκριμένη ημέρα συμβόλιζαν την ευχή των κατοίκων για την ευφορία της γης αλλά και την απομάκρυνση κάθε κακού από τα σπίτια.

Ανάλογη γιορτή έχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Γερμανία που γιορτάζουν την Λιπαρή Πέμπτη (Schmutziger Donnerstag) ή στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ που τιμούν την Λιπαρή Τρίτη (Mardi Gras).

Εκτός από την κρεοφαγία τη συγκεκριμένη ημέρα σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται να προσφέρεται ως γλυκό το γαλακτομπούρεκο και η γλυκιά κολοκυθόπιτα αλλά και ο μπακλαβάς στη βόρεια Ελλάδα.

ΤΣΙΚΝΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ …..

ΣΗΚΩΤΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ https://koykoycook.gr/?p=20711

ΤΣΙΚΝΙΖΟΥΜΕ VEGETERIAN ME ….

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΣΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΕ ΤΡΙΜΕΝΟ ΤΥΡΙ

ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ https://koykoycook.gr/?p=5166

ΤΣΙΚΝΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ….

ΣΑΜΙΩΤΙΚΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ https://koykoycook.gr/?p=1360

ΤΣΙΚΝΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ….

ΣΑΜΙΩΤΙΚΟΥΣ ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ https://koykoycook.gr/?p=1733

ΤΣΙΚΝΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ …

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΕ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ https://koykoycook.gr/?p=6023

ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ….

ΑΦΡΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ https://koykoycook.gr/?p=29351

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση Συνταγών :Chef Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON