Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια εξαιρετική θρεπτική τροφή. Μια μερίδα συκώτι μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε πολλές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα καθημερινά. Περιέχει φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β6, χαλκό, πρωτεΐνη, νιασίνη, φώσφορο, σελήνιο και σίδηρο. Το συκώτι αν και είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, η συγκέντρωση τόσων πολλές ευεργετικών συστατικών το καθιστά μια υγιεινή τροφή.Το συκώτι είναι ένα σημαντικό όργανο και ένα δημοφιλές φαγητό σε πολλούς πολιτισμούς. Το χοιρινό, βοδινό, αρνίσιο συκώτι και το συκώτι κοτόπουλου είναι ίσως τα πιο κοινά στο τραπέζι. Ψημένο παρόμοια με άλλα κομμάτια κρέατος, μπορείτε να τρώτε το συκώτι ως κύριο πιάτο, είτε σκέτο είτε αναμιγμένο με κρεμμύδια, ή σε συνδυασμό με άλλα κρέατα. Το συκώτι είναι ένα σημαντικό μέρος κάποιων παραδοσιακών συνταγών, όπως το haggis της Σκωτίας και το τηγανιτό αρνίσιο συκώτι της Ινδίας. Μερικά αλείμματα, όπως το πατέ συκωτιού μπορούν επίσης να προσθέσουν το συκώτι στην καθημερινή σας διατροφή.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4 λεπτές Φέτες συκωτιού
γάλα
5-6 μεγάλα κρεμμύδια
αλάτι
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας Βαλσάμικο Ξίδι
Βάλτε το συκώτι μέσα στο γάλα για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο .
Βγάλτε το από το γάλα και σκουπίστε το πολύ καλά.
Η εμβάπτιση του στο γάλα το απαλλάσσει από την βαριά μυρωδιά του,
βελτιώνει την γεύση του και το κάνει πιο αφράτο.
Βάλτε το τηγάνι να ζεσταθεί (μέτρια φωτιά)και ρίξτε μέσα λίγο λάδι.
Βάλτε τις φέτες του συκωτιού να ψηθούν γυρνώντας τες συχνά όχι με πιρούνι
αλλά με λαβίδα.
Μην αλατίσετε .Βάλτε αλάτι μετά το ψήσιμο.
Όταν ψηθούν αφήστε τες να ξεκουραστούν σε πιατέλα .
Κόψτε τα κρεμμύδια σε χονδρές ροδέλες.
Βάλτε τα σε τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο να μαραθούν και να γυαλίσουν ανακατεύοντας συνεχώς .
Αλατίστε τα.
Ρίξτε μέσα την ζάχαρη .. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να αλλάζει χρώμα .
Σβήστε με το βαλσάμικο και αφήστε τα για 5 λεπτά μέχρι η σάλτσα να δέσει.
Σερβίρετε το συκώτι σας μαζί με τα καραμελωμένα κρεμμύδια ..
Λατρεύω το συκώτι όπως και να είναι μαγειρεμένο.
Πραγματικά εξαίσιο .Υπέροχο και ζουμερό .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)