ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ

Ταχίνι (ταχίνα ή τεχίνα στα Αραβικά και τα Εβραϊκάταχίν στα Τούρκικα) ονομάζεται ο σησαμοπολτός. Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους :

  1. Από σουσάμι αποφλοιωμένο
  2. Από σουσάμι αναποφλοίωτο

Αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού και είναι δημοφιλές συστατικό για πιάτα όπως η ταχινόσουπα, το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο, αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί ή στο πιάτο με ζάχαρη νερό και μέλι, “βουτώντας” μέσα του ψωμί. Το ταχίνι χρησιμοποιείται επίσης σε νηστήσιμη καρυδόπιττα , σε κρέμες μπριλέ, στην παρασκευή αλείμματος με σοκολάτα και στην παρασκευή παγωτού.

Είναι επίσης βασικό συστατικό παρασκευής ορισμένων τύπων χαλβά. Έχει πολλές βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθειονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (της ολικής και της ‘κακής’).

Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό (Yale J Biol Med. 2006).

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται (σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο), δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού. Διαθέτει επίσης αντικαρκινική δράση (Ca μαστού) και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson). Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

 0604201424624 (2)

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%B9

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ(7 ταχινόπιτες -σαλιγκάρια)

0604201424623 (2)

380 γρ αλεύρι για τσουρέκια(Μοβ συσκευασία της Αλλατίνη)

120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι αλάτι

μισό κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

35 γρ φρέσκια μαγιά η 15 γρ ξηρή μαγιά

1/4 φλιτζανιού ζάχαρη

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας ταχίνι

μισό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη

ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι

0604201424575 (2)

Σε μια λεκάνη διαλύουμε την μαγιά, την ζάχαρη και το ταχίνι   με μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

0604201424581 (2)

Προσθέτουμε λίγο αλεύρι για τσουρέκια  μέχρι να γίνει ένας χυλός .

0604201424586 (2)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς και βάζουμε μέσα την λεκάνη με την ζύμη  ..

Κλείνουμε τον διακόπτη και αφήνουμε  να φουσκώσει για 15 λεπτά περίπου.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αλεύρια, το αλάτι και το μπαίκιν.

0604201424591 (2)

Ρίχνουμε μέσα στον χυλό  τα μπαχαρικά μας  και το ξύσμα.

0604201424594 (2)

Προσθέτουμε σιγά σιγά  το μείγμα από το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη  που να μην κολλάει στα χέρια .

(Μπορεί να μην χρειαστείτε όλο το μείγμα από το αλεύρι).

Η ζύμη σας μπορεί να βγεί σφικτή  και να αναρωτιέστε γιατί.

Αν το ταχίνι είναι φρέσκο και ρευστό η ζύμη θα είναι μια χαρά.. Αν το ταχίνι έχει σφίξει μέσα στην συσκευασία και έχει βγει το λάδι του από πάνω είναι ένας λόγος για να σφίξει η ζύμη … Εγώ ανακατεύω το ταχίνι όσο μπορώ ( δεν το πετάω) και προσθέτω νερό και ξαναζυμώνω να το πιει.

Άλλος ένας λόγος είναι το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε … 

Διαφορετικά αλεύρια από αυτά που σας προτείνω στην συνταγή φέρνουν διαφορετικό αποτέλεσμα ( σας μιλάω εκ πείρας ).Πάλι η προσθήκη νερού είναι η λύση για την ζύμη σας .

0604201424596 (2)

Βάζουμε  το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για μια ώρα

(εμείς το βάλαμε πάλι στον φούρνο αφού τον ζεστάναμε στους 50 βαθμούς ) και κλείσαμε τον διακόπτη ..

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

0604201424589 (2)

400 γρ ταχίνι

1 φλυτζάνι ζάχαρη

3 κουταλιές μέλι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 Ανακατεύουμε  όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπώλ.

Το μείγμα μας θα είναι σφικτό.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

0604201424610 (2)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς.

0604201424597 (2)

Κάνουμε την ζύμη μας μπαστούνι και κόβουμε με το μαχαίρι  ομοιόμορφα κομμάτια.

0604201424601 (2) 0604201424603 (2)

Ανοίγουμε  κάθε κομμάτι σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με το πλάστη

και βάζουμε 2-3 κουταλιές  γέμιση κατά μήκος.

0604201424604 (2) 0604201424607 (2)

Διπλώνουμε την ζύμη  από την μια μεριά και μετά από την άλλη ..

Στις ενώσεις  βάζουμε με τα δάκτυλα μας λίγο νερό ..

Πιέζουμε  να κλείσει και τραβάμε  την ζύμη ελαφρά με τα 2 μας χέρια από την μια και από την άλλη  ..

0604201424609 (2)

Τυλίγουμε σε σαλιγκάρι  και  ραντίζουμε με λίγο νερό ..

0604201424608 (2)

Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.

Πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας  από πάνω να καθίσουν λίγο..

0604201424618 (2)

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και να κάνουν πάτο(20 λεπτά περίπου).

0604201424620 (2)

Κατά το ψήσιμο μπορεί να ανοίξουν .. Ετσι γίνονται πιο τραγανές και πιο νόστιμες ..

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
3 Comments
  1. Χίλια μπράβο για την συνταγη!!!!! Η ζύμη είναι θεϊκή και ιδιαίτερα για οσους νηστεύουν από λάδι είναι σωτήρια! Εγώ έβαλα γέμιση με χαλβα αντι για ταχίνη και έγιναν Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ε Σ!! Φαντάζομαι ότι και με άλλες γεμίσεις θα είναι εξίσου φανταστικες. Θα ξανακανω οπωσδήποτε…

    1. μαρθα μου … τις λατρευω αυτες τις ταχινοπιτες .. αν τραβηξεις φωτο στειλτε τες μου στο koykoycook@gmail.com ..
      Θα ηθελα να τις δημοσιευσω.. σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια

      1. Εξαιρετικές! Εγώ στη γέμιση βάζω χαρουπόμελο στο ταχίνι και γίνονται πολύ νόστιμες! Μπράβο για την ωραία συνταγή!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON