ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΣΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΕ ΤΡΙΜΕΝΟ ΤΥΡΙ

Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη, από 15 εκατοστά σε διάμετρο, έως και 12 εκατοστά. Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.

Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος μειώνεται.

To να μαγειρεύουμε σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. Για να την αποφύγετε ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος και ταυτόχρονα εμποδίστε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.

Mια σημαντική συμβουλή για όσους υποφέρουν από προβλήματα με το θυρεοειδή, είναι ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου το γεγονός ότι το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνα, που επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Το μαγείρεμα του θα βοηθήσει να απενεργοποιήσετε αυτές τις ουσίες.

Πηγή:http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/to-kounoupidi-kai-oi-euergetikes-tou-idiotites-?id=1974947

 

ΥΛΙΚΑ-EKTEΛΕΣΗ

2 μικρά κουνουπίδια

2 αυγά

1 φλυτζάνι γάλα

αλάτι -άσπρο πιπέρι

αλεύρι Φάριν απ,όσο πάρει για να γίνει ένα (καλά)πηχτός χυλός

Τριμμένη γραβιέρα Σάμου

Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Βράστε το κουνουπίδι σας με λίγο αλάτι ( όχι πολύ) τόσο ώστε να κρατάει λίγο..

Βάλτε το σε τρυπητό να στραγγίσει καλά.

Κόψτε το με ένα μαχαίρι κομματάκια.

Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και προσθέστε αλάτι και άσπρο πιπέρι.

Ρίξτε σταδιακά αλεύρι χτυπώντας συνεχώς με ένα πηρούνι  μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός ..

Ρίξτε μέσα το κουνουπίδι.

Ζεστάνετε καλά το  λάδι στο τηγάνι σας.

Με μια μεγάλη κουτάλα πάρτε μείγμα και ρίξτε το στο τηγάνι.. Σαν μικρή τηγανίτα..

Να μην είναι χονδρή γιατί δεν θα τηγανιστεί καλά μέχρι άμεσα.

Στρώστε το έτσι ώστε να είναι ίσο και ισοπαχές με ένα πηρούνι.

Χρησιμοποιήστε 2 πιρούνια για να το γυρίσετε να τηγανιστεί και από την άλλη μεριά.

Βάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί να αφήσουν τα λάδια τους ..

Πασπαλίστε με τριμμένη γραβιέρα..

Τρώγονται ζεστά .

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON