Για αυτήν την ανάρτηση την έμπνευση μου την έδωσε η μητέρα μου..
Όταν γιορτάσαμε τα γενέθλια του koykoycook εδώ και 2 μέρες είχαμε τούρτα!!..
Αλλά εκείνη σχολίασε : <τον παλιό καιρό όταν ο κόσμος γιόρταζε και χαιρόταν με κάτι έκανε λουκουμάδες η τηγανίτες και τα μοίραζε στους φίλους και γείτονες για να χαρούν και αυτοί>!!Και τότε αποφάσισα ότι η επομένη ανάρτηση θα είχε θέμα τις σαμιώτικες τηγανητές και τις παραλλαγές τους ..
ΥΛΙΚΑ(1 δόση 20-25 τηγανίτες)
2 αυγά
2 γιαούρτια (στραγγιστό 10%)
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (Φαρίνα Γιώτης)
λίγο ηλιέλαιο
λάδι για τηγάνισμα
τυρί τριμμένο
μέλι σαμιώτικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τα γιαούρτια,αυγά,αλάτι,ζάχαρη σε ένα μπώλ.
Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε.
Όταν το ζυμάρι μισοξεκολλάει από τα χέρια σας,βάλτε στην χούφτα σας λίγο ηλιέλαιο και τελειώστε το ζύμωμα.
Αλευρώστε τον πάγκο και τον πλάστη γιατί η ζύμη κολλάει. Αντί για κόκκινη φαρίνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις συν 2 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν πάουντερ.Χωρίστε το ζυμάρι σας σε μπαλάκια.
Βάλτε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι.Ανοίξτε όλες σας τις τηγανίτες να είναι έτοιμες.
Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί καλά.Ρίξτε τις πρώτες τηγανίτες μέσα.
Σε δευτερόλεπτα θα αρχίσουν να φουσκώνουν και να σηκώνονται από τον πάτο του τηγανιού.
Την περίοδο των νηστειών οι νοικοκυρές δεν έβαζαν αυγό και γιαούρτι αλλά αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λίγο ούζο και λάδι.Ετσι τίς έκαναν νηστίσιμες.
Πρέπει να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και από τις 2 πλευρές. Εγώ σήμερα έκανα μόνο την μισή δόση.
Στρώστε σε μια πιατέλα απορροφητικό χαρτί. Βάλτε μέσα τις τηγανίτες.
Τα κατιμέρια (η κατμέρια) φτιάχνονταν στα χωριά από το ζυμάρι που έκαναν το ψωμί( αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι).
Έκαναν μια τρύπα στην μέσα και τα τηγάνιζαν σε ελαιόλαδο. Έβαζαν ζάχαρη η μέλι και ήταν η καλύτερη λιχουδιά των παιδιών.
Απολαύστε τις με τριμμένο τυρί !!
Η με σαμιώτικο μυρωδάτο μέλι !!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
Stin 8esi apo to mpaikin paounter vazo soda fagitou!!
οχι με σοδα δεν τις εχω φτιαξει ποτε …
epeidi eimai apo samo kai h giagia panta eftiaxne tiganites…. dokimaste tis me meli KAI tyri….. ooooooneiro!!!!
τις εχουμε δοκιμασει ηδη…ναστε καλα!!
Can i get it in English so I will pass it on to my non Greek friends? I am not so good in translation. LOL.
i will try tomorow to transalate it for you ..i will send the receipe here tomorrow
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fkoykoycook.gr%2F%3Fp%3D1360&sl=el&tl=en&hl=en&ie=UTF-8
Καλημέρα σας. Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω τις τηγανίτες σας και διαπίστωσα ότι η ποσότητα του αλευριού είναι “μισό κιλό “και όχι “ένα “όπως αναγράφεται στη συνταγή. Ευτυχώς το διαπίστωσα έγκαιρα οπότε οι τηγανίτες έγιναν τέλειες και σας ευχαριστώ πολύ.
Ευχαριστούμε για την παρατήρηση .. Το διορθώσαμε