Το προφιτερόλ (profiterole ή αλλιώς, choux à la crème), είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο με γεμιστές μπάλες φτιαγμένες από ζύμη choux, γεμιστές με κτυπημένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή (ιδίως στις ΗΠΑ) παγωτό κρέμα. Οι μπάλες γαρνίρονται με σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας ή ζάχαρη άχνη.
Σε ορισμένες περιοχές, ο όρος profiterole χρησιμοποιείται για μικρές μπαλίτσες που γεμίζονται με χτυπημένο παγωτό και ολοκληρώνεται με σοκολάτα, αν και η χρήση ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνονται και άλλες γεμίσεις.
Ιστορία
Η προέλευση τόσο της ζύμης όσο και του ονόματος προφιτερόλ είναι από τη Γαλλία.
Τη λέξη profiterole (επίσης το συναντάμε ως prophitrole, profitrolle, profiterolle) τη συναντάμε στα αγγλικά από το 1604, «δανεική» από τη γαλλική γλώσσα. Η αρχική έννοια στα αγγλικά και τα γαλλικά είναι ασαφής, αλλά αργότερα σήμαινε ένα είδος ρολού ψημένο κάτω από τη στάχτη.
Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα από αποξηραμένα ψωμάκια (προφανώς τα profiterole) σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένα με το λειρί του πετεινού, τρούφες κ.λπ. Η σημερινή έννοια της λέξης βεβαιώνεται κατά τον 19ο αιώνα.
Η «φουσκωμένη κρέμα» (cream puff) εμφανίστηκε σε μενού των εστιατορίων των ΗΠΑ από το 1851, αν όχι και νωρίτερα.
Το profiterole στην Ελλάδα (ελληνικά: προφιτερόλ, prophiteról) και στην Ιταλία είναι το γνωστό μας γλύκισμα, το οποίο περιέχει γεμιστά choux γαρνιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα σαντιγί.
https://www.i-food.gr/article/4208/profiterol-profiterole
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
1 λίτρο γάλα
1 κουταλιά εσάνς βανίλιας η 2 βανίλιες
10 κρόκοι αυγών
250 γρ ζάχαρη
50 γρ αλεύρι μαλακό
50 γρ κόρν φλάουερ
Χτυπάμε τούς κρόκους με την ζάχαρη.
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα άλευρα.
Το μείγμα μας πρέπει να είναι υποκίτρινο και παχύρρευστο.
Ζεσταίνουμε το γάλα και την βανίλια μέχρι να κοντεύει να βράσει σε σιγανή
φωτιά.Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε δυνατά.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην φωτιά πάντα ανακατεύοντας
συνέχεια μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Αφήνουμε να κρυώσει η πατισερί σκεπασμένη πάντα με μεμβράνη.
Την βάζουμε στο ψυγείο. Καλά είναι να την κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ
2 φλυτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 φλυτζάνια αλεύρι(1 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι 70% και ένα φλιτζάνι σκληρό αλεύρι 55%)
μισό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
2 βανίλιες
6 αυγά
Βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το νερό να βράσουν.
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι,το μπαίκιν,το αλάτι και τίς βανίλιες με μια κίνηση.
Τραβάμε από την φωτιά .Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι .
Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει.
Αρχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά ένα -ένα.
Το βάζουμε σε σακούλα κορνέ.(εγώ έβαλα μύτη για μικρές ροζέτες).
< Κόβουμε >σου …(μικρά γιατί θα φουσκώσουν μετά)
Τα ψήνουμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος σε προθερμασμένο
φούρνο 170C για 20 λεπτά περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για μερικές ώρες ..
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Συνταγή εδώ …https://koykoycook.gr/?p=10512
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ
Συνταγή εδώ ….https://koykoycook.gr/?p=20433
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Αφού κόψετε το παντεσπάνι στα δυο το γεμίζετε με την πατισερί βανίλιας.
Περιχύνετε από πάνω με την γκανάς.
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο.
Γεμίζετε τα σουδάκια ( ανοίγοντας τα λίγο από κάτω).
Βουτήξτε τα μέσα στην γκανάς .
Βάλτε τα σουδάκια πάνω στην τούρτα το ένα δίπλα στο άλλο.
Η γκανάς που θα τρέξει από τα σουδάκια πάνω στην τούρτα θα τα σταθεροποιήσει στην θέση τους.
Βάλτε ανάμεσα μικρές ροζέτες σαντιγί….Έτοιμη..!!!
Τα σουδάκια που θα σας περισσέψουν η γεμίστε τα και απολαύστε τα
η βάλτε τα σε ένα κλειστό σκεύος και στην κατάψυξη..
Όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε αφήστε να ξεπαγώσουν και περάστε τα
για 5 λεπτά από τον φούρνο( να τραβήξει η θερμότητα την υγρασία) και θα είναι
σαν φρέσκα …
Με την κρέμα μπορείτε να γεμίσετε τάρτες κάθε είδους η να κάνετε
μιλφέιγ (https://koykoycook.gr/?p=15770)
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)