ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ

Το προφιτερόλ (profiterole ή αλλιώς, choux à la crème), είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο με γεμιστές μπάλες φτιαγμένες από ζύμη choux, γεμιστές με κτυπημένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή (ιδίως στις ΗΠΑ) παγωτό κρέμα. Οι μπάλες γαρνίρονται με σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας ή ζάχαρη άχνη.

Σε ορισμένες περιοχές, ο όρος profiterole χρησιμοποιείται για μικρές μπαλίτσες που γεμίζονται με χτυπημένο παγωτό και ολοκληρώνεται με σοκολάτα, αν και η χρήση ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνονται και άλλες γεμίσεις.

Ιστορία

Η προέλευση τόσο της ζύμης όσο και του ονόματος προφιτερόλ είναι από τη Γαλλία.

Τη λέξη profiterole (επίσης το συναντάμε ως prophitrole, profitrolle, profiterolle) τη συναντάμε στα αγγλικά από το 1604, «δανεική» από τη γαλλική γλώσσα. Η αρχική έννοια στα αγγλικά και τα γαλλικά είναι ασαφής, αλλά αργότερα σήμαινε ένα είδος ρολού ψημένο κάτω από τη στάχτη.

Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα από αποξηραμένα ψωμάκια (προφανώς τα profiterole) σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένα με το λειρί του πετεινού, τρούφες κ.λπ. Η σημερινή έννοια της λέξης βεβαιώνεται κατά τον 19ο αιώνα.

Η «φουσκωμένη κρέμα» (cream puff) εμφανίστηκε σε μενού των εστιατορίων των ΗΠΑ από το 1851, αν όχι και νωρίτερα.

Το profiterole στην Ελλάδα (ελληνικά: προφιτερόλ, prophiteról) και στην Ιταλία είναι το γνωστό μας γλύκισμα, το οποίο περιέχει γεμιστά choux γαρνιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα σαντιγί.

https://www.i-food.gr/article/4208/profiterol-profiterole

 

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

120920123703

1 λίτρο γάλα

1 κουταλιά εσάνς βανίλιας η 2 βανίλιες

10 κρόκοι αυγών

250 γρ ζάχαρη

50 γρ αλεύρι μαλακό

50 γρ κόρν φλάουερ

120920123673

Χτυπάμε τούς κρόκους με την ζάχαρη.

 Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα άλευρα.

Το μείγμα μας πρέπει να είναι υποκίτρινο και παχύρρευστο.

120920123684

Ζεσταίνουμε το γάλα και την βανίλια μέχρι να κοντεύει να βράσει σε σιγανή
φωτιά.Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε δυνατά.

120920123700

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην φωτιά πάντα ανακατεύοντας
συνέχεια μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.

120920123704

Αφήνουμε να κρυώσει η πατισερί σκεπασμένη πάντα με μεμβράνη.

Την βάζουμε στο ψυγείο. Καλά είναι να την κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.

  

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ  ΤΑ ΣΟΥ 

141020125097

2 φλυτζάνια νερό

1 φλιτζάνι μαργαρίνη

1 κουταλιά της σούπας  ζάχαρη

2 φλυτζάνια αλεύρι(1 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι 70% και ένα φλιτζάνι σκληρό αλεύρι 55%)

μισό κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

2 βανίλιες

6 αυγά

141020125026

Βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το νερό να βράσουν.

Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι,το μπαίκιν,το αλάτι και τίς βανίλιες με μια κίνηση.

Τραβάμε από την φωτιά .Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι .

141020125033

Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει.

Αρχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά ένα -ένα.

1805201633673 (2)

Το βάζουμε σε σακούλα κορνέ.(εγώ έβαλα μύτη για μικρές ροζέτες).

< Κόβουμε >σου …(μικρά γιατί θα φουσκώσουν μετά)

Τα ψήνουμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος σε προθερμασμένο
φούρνο 170C για 20 λεπτά περίπου.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για μερικές ώρες ..

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

1912201320129

Συνταγή εδώ …https://koykoycook.gr/?p=10512

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ 

200520121026-1024x768

Συνταγή εδώ ….https://koykoycook.gr/?p=20433

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

1805201633680 (2)

Αφού κόψετε το παντεσπάνι στα δυο το γεμίζετε με την πατισερί βανίλιας.

1805201633670 (2) 1805201633678 (2)

Περιχύνετε από πάνω με την γκανάς.

Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο.

Γεμίζετε τα σουδάκια ( ανοίγοντας τα λίγο από κάτω).

Βουτήξτε τα μέσα στην γκανάς .

1805201633682 (2)

Βάλτε τα σουδάκια πάνω στην τούρτα το ένα δίπλα στο άλλο.

Η γκανάς που θα τρέξει από τα σουδάκια πάνω στην τούρτα θα τα σταθεροποιήσει στην θέση τους.

Βάλτε ανάμεσα μικρές ροζέτες σαντιγί….Έτοιμη..!!!

1805201633683 (2)

Τα σουδάκια που θα σας περισσέψουν η γεμίστε τα και απολαύστε τα 

η βάλτε τα σε ένα κλειστό σκεύος  και στην κατάψυξη..

Όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε αφήστε να ξεπαγώσουν και περάστε τα

για 5 λεπτά από τον φούρνο( να τραβήξει η θερμότητα την υγρασία) και θα είναι

σαν φρέσκα …

Με την κρέμα μπορείτε να γεμίσετε τάρτες κάθε είδους  η να κάνετε

μιλφέιγ (https://koykoycook.gr/?p=15770)

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON