ΠΑΣΤΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Τα παιδικά μου χρόνια στην Σάμο πέρασαν συντροφιά με τα γλυκά του περίφημου ζαχαροπλαστείου <Ηραίον>..Δέσποζε στα δεξιά της πλατείας Πυθαγόρα στην πόλη της Σάμου και ήταν το σημείο συνάντησης των Σαμιωτών..Το επώνυμο του Ιδιοκτήτη ήταν <Κάστορας>.Ήμουν ερωτευμένη με την περίφημη σοκολατίνα του για δεκαετίες ..Τα απογεύματα της Κυριακής βγαίναμε βόλτα στο Κάτω Βαθύ( έτσι το λέγαμε τότε) και δεν υπήρχε περίπτωση μετά την βόλτα στην παραλία να μην καταλήξουμε οικογενειακώς εκεί ..Εγώ έτρωγα την σοκολατίνα μου , η μαμά μου πάστα αμυγδάλου και ο πατέρας μου κλασσικά γαλακτομπούρεκο..Όταν έκανα < απιστία> στην σοκολατίνα ήταν για να φάω το προφιτερόλ του μαγαζιού ..Όλα του τα γλυκά ήταν πειρασμός ..Στις ονομαστικές γιορτές ,για τα κεράσματα, τα <καλά> σπίτια έπαιρναν τα παστάκια τους από τον Κο Κάστορα. Ήταν τυλιγμένα σε διάφανο σελοφάν που έτριζε και το λογότυπο του ζαχαροπλαστείου ήταν ένα μικρό χρυσό οβάλ χαρτάκι. 

Υπήρχαν και άλλα ζαχαροπλαστεία τότε στη πόλη της Σάμου που έφτιαχναν πολύ ωραία γλυκά αλλά το Ηραίον ήταν ο πρωταγωνιστής …

Ο αείμνηστος πατέρας μου υποστήριζε μετά μανίας τα σιροπιαστά γλυκά  και ειδικά το γαλακτομπούρεκο του Μανιάκου ( άλλο ζαχαροπλαστείο στην Πλατεία Πυθαγόρα).

Αλλά τι να  έκανε μπροστά στην δική μου επιθυμία για σοκολατίνα???

Όταν μετά από πολλά χρόνια το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο  έκλεισε και το κτίριο έμεινε άδειο και εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, περνούσα απέξω με πόνο καρδιάς και αναθυμόμουν στιγμές..

Ειδικά τον Αύγουστο στο περίφημο Φεστιβάλ κρασιού, ( τότε γινόταν στην πλατεία Πυθαγόρα)  κατεβαίναμε θυμάμαι πολύ νωρίς και πιάναμε τραπέζι .

Τρώγαμε τα γλυκά μας,πίναμε γκαζόζες  και επειδή το Φεστιβάλ κράταγε ως αργά την νύχτα ( κέφι μέχρι πρωίας) το <Ηραίον> πρόσφερε κρεατόπιτα  και άλλα αλμυρά σνακ προκειμένου οι πελάτες του να μην πεινάσουν…Θυμάμαι τον μπαμπά μου να γυρίζει σπίτι πολλά βράδια από το καφενείο συνήθως  με 2 κουτιά .. Στο ένα είχε γαλακτομπούρεκα και πάστες αμυγδάλου και το άλλο ήταν γεμάτο σοκολατίνες .. Θυμάμαι έτρωγα τις 2 πρώτες μέσα σε λίγα λεπτά ..Και η μητέρα μου φώναζε στο μπαμπά μου <σταμάτα το παιδί, θα πάθει τίποτα> …Αφιερωμένη λοιπόν αυτή η ανάρτηση στο παλιό ζαχαροπλαστείο Ηραίον και σε εκείνα τα χρόνια που ήταν γλυκά, γεμάτα σοκολάτα και σιρόπι..

Αφιερωμένη στον πατέρα μου Γιώργο Κώστογλου που δεν είναι πια εδώ …

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

6 αυγά( χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)

100 γρ άσπρη ζάχαρη

50 γρ καστανή ζάχαρη

50 γρ σκόνη κακάο κοσκινισμένο

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας  η 2 βανίλιες σε σκόνη 

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 c.

Αλείψτε βούτυρο ένα ταψί (38χ34).

Στρώστε χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα. 

Αλείψτε και το χαρτί ελαφρά με βούτυρο.

Χτυπήστε τα ασπράδια να πήξουν και προσθέστε  50 γρ ζάχαρη (ακατέργαστη).

Αφήστε τα στην άκρη ..Μην τα πήξετε πάρα πολύ..

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ( 100 γρ) να αφρατέψουν και να πάρουν κρεμώδη υφή..

 

Προσθέστε τις βανίλιες και το κακάο..

Βγάλτε το μπώλ από το μίξερ και με μια κουτάλα προσθέστε σιγά σιγά τα ασπράδια .

Ανακατεύετε από κάτω προς τα πάνω ..

Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα ..

 

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί σας και < χτυπήστε > πάνω στο πάγκο τής κουζίνας η

 κουνήστε το πέρα δώθε για να κάτσει και να ισιώσει καλά..

Ψήστε  για 20 λεπτά περίπου.

 

 Αφήστε να κρυώσει καλά και βγάλτε  το από το ταψί.

Κόψτε το στην μέση ακριβώς και ετοιμάστε την γέμιση.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

2 φάκελοι Γκαρνί ζαχαροπλαστικής κακάο

1,1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο

1 φακελάκι νεσκαφέ( προαιρετικά)

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει..

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

380 γρ κουβερτούρα γάλακτος

1,1/2 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Βάλτε σε μπαίν μαρί σε σιγανή φωτιά την σοκολάτα ..

Όταν αρχίσει να λιώνει προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά..

Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει λίγο.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΦΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ(προαιρετικά)

200 γρ αμύγδαλο άσπρο πούδρα

1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη

χυμό από μισό λεμόνι

1 ασπράδι 

1/4  κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλου η ανθόνερο

λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής της Wilton

Βάλτε το αμύγδαλο σε ένα  μπώλ. Προσθέστε την άχνη.

Ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Κάντε μια γούβα στην μέση και ρίξτε τον χυμό λεμονιού,

την εσάνς πικραμύγδαλου και το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο.

 

Δουλεύετε με τα δάκτυλα το μείγμα.

Προσθέστε το χρώμα..Δουλέψτε τόσο όσο το χρώμα να είναι ομοιόμορφο..

Δώστε σχήμα στο μείγμα .

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Στρώστε πάνω στο μισό παντεσπάνι την κρέμα σοκολάτα.

Σκεπάστε το με το υπόλοιπο παντεσπάνι ..

Βάλτε το ξανά στο ψυγείο για μισή ώρα..

 

Κόψτε το στα 4 και μετά στα 6 ..

(Αυτό το κόψιμο θα σας δώσει 24 παστάκια).

 

Βάλτε τα παστάκια πάνω σε μια σχάρα με ένα ταψάκι από κάτω

και με μια κουτάλα περιχύστε τα με το  γλάσσο σοκολάτας..

Αφήστε τα λίγο για να στερεοποιηθεί το γλάσο και βάλτε τα σε δίσκο..

Στολίστε τα με  τα σκουφάκια από αμυγδαλόπαστα και με λίγο άσπρη  σαντιγί η γλάσο

δημιουργήστε το καπέλο του Αι Βασίλη ..

Η αλλιώς αφήστε τα σκέτα .. Θα φαγωθούν έτσι και αλλιώς..

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Ναταλία Μουρατίδου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

9 Comments
    1. Οχι δεν εχουν σιροπι .. Αν τα φτιαξετε θα δειτε οτι επειδη το παντεσπανι δεν εχει αλευρι , ουτε βουτυρο ειναι πολυ μαλακο .. σχεδον αφρός…..

  1. ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΣΑΜΟ… ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΚΕΙ..ΜΟΥ ΦΕΡΑΤΕ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟΨΕ…ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΟ “ΜΠΑΜΠΑΣ”… ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΣΤΑΚΙΑ..!!!!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ..!!!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!

    1. σας ευχομαι τα καλυτερα.. ευχαριστω για τα καλα σας λογια!!

    1. οχι γαλα αλλα κρεμα γαλακτος 1,1/2 φλυτζανιου .. το γραφω και στην συνταγη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON