ΜΙΛΦΕΙΓ ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Μιλφέιγ (χίλια φύλλα), γνωστό και ως πάστα του Ναπολέοντα, είναι ένα γλυκό που προέρχεται από την Γαλλία. Παραδοσιακά, αποτελείται από τρεις στρώσεις αφράτης ζύμης εναλλασσόμενης με δύο στρώσεις κρέμα πατισερί, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται σαντιγί ή μαρμελάδα. Η άνω επιφάνεια επικαλύπτεται από λευκό και καφέ γλάσσο ή από άχνη ζάχαρη και τριμμένο αμύγδαλο.


Η ακριβής καταγωγή του μιλφέιγ παραμένει άγνωστη, με μια περιγραφή του να εμφανίζεται στο βιβλίο Cuisinier françois του François Pierre de La Varenne το 1651. Η συνταγή βελτιώθηκε αργότερα από τον Marie-Antoine Carême, ο οποίος, γράφοντας κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, θεωρούσε τη συνταγή ως αρχαίας προέλευσης.
Η ονομασία “χίλια φύλλα” αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση –απλώνοντας πάλι την ζύμη– διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).
Η παραλλαγή της ονομασίας σε “πάστα του Ναπολέοντα” (Napoleon) πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο “napolitain”, το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη (Naples). Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκό με τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Α’ (Ναπολέων Βοναπάρτης). Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.
Ένας προκλητικός συνδυασμός τραγανής και αφράτης υφής, με πλούσια αλλά όχι υπερβολική γεύση, αποτελεί μια ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.

 

http://b2lykaneza.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6.html

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(45 τεμ)

0105201425594 (2)

2 φύλλα σφολιάτας

καστανή  ζάχαρη για το πασπάλισμα των φύλλων(1-2 κουταλιές τής σούπας)

1 λίτρο φρέσκο γάλα 

1  κουταλάκι εσάνς βανίλιας  η 4 βανιλέτες

10 κρόκοι αυγού

250 γρ ζάχαρη

50 γρ μαλακό αλεύρι

50 γρ κόρν φλάουερ

800 γρ κρέμα γάλακτος(35% λιπαρά)χτυπημένη

με λίγη ζάχαρη άχνη(3-4 κουταλιές της σούπας) σε σαντιγί

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

2410201317008

Ζεστάνετε το γάλα με την εσάνς.

2410201317006 2410201317013

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα και προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.

2410201317015 2410201317019

Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά να μείνει λίγο και προσθέστε το μείγμα
του μίξερ.

2410201317020 2410201317021

Βάλτε το σκεύος στην φωτιά και ζεστάνετε ελαφρά κτυπώντας συνεχώς
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Βράζετε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.

120920123702 120920123704

Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ  ΤΟΥ ΜΙΛΦΕΙΓ

0303201312719

Ανοίξτε τα φύλλα της σφολιάτας από την συσκευασία.

Βάλτε τα σε ταψιά  στρωμένα  με  χαρτί ψησίματος  ..

0105201425570 (2)

Τρυπήστε τα με ένα πιρούνι..

Κόψτε με στρογγυλό κουπάτ  δίσκους διαμέτρου  8 εκ..

Θα χρειαστείτε 2 δίσκους σφολιάτας  για κάθε μπουκίτσα.

0105201425574 (2)

Πασπαλίστε τα με την  ζάχαρη.

0105201425575 (2)

Ψήστε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά ..

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.

Ξεκολλήστε προσεκτικά τους δίσκους  της σφολιάτας από το υπόλοιπο φύλλο .

Τα υπόλοιπα θα χρειαστούν για να  τα τρίψετε  πάνω από τα μιλφέιγ

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 

0105201425578 (2)

Πάνω στο πρώτο δίσκο  της σφολιάτας βάλτε την κρέμα πατισερί

με κορνέ κάνοντας ροζέτα.

0105201425581 (2)

Βάλτε από πάνω το δεύτερο δίσκο…

Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.

0105201425586 (2)

Βάλτε από πάνω την σαντιγί πάλι με κορνέ σε ροζέτα.

0105201425588 (2)

Πασπαλίστε με λίγο τριμμένο φύλλο σφολιάτας και ζάχαρη άχνη.

0105201425589 (2)

Φυλάξτε τα στο ψυγείο αν δεν καταναλωθούν αμέσως.

SONY DSC

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON