ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΠΚΕΙΚΣ

Τα έθιμα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προέρχονται από ένα συνδυασμό θρησκευτικών και λαϊκών παραδόσεων που γιορτάζονται κυρίως από τους χριστιανούς της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και από άλλους λαούς μη χριστιανικούς (Κινέζοι, Ιάπωνες κ.ά.). 

Στην Ελλάδα συνδυάζονται διεθνή έθιμα, όπως ο Αϊ-Βασίλης και η υποδοχή του νέου έτους, με ελληνικά έθιμα, όπως το πρωτοχρονιάτικο ρόδι και ιστορίες με καλικάντζαρους.

Κύρια έθιμα στη διακόσμηση είναι ο στολισμός του δέντρου των Χριστουγέννων (διεθνές) το Αλεξανδρινό ή Αστέρι της Βηθλεέμ (διεθνές), το χριστουγεννιάτικο καραβάκι (ελληνικό έθιμο που έχει σχέση με την ενασχόληση των Ελλήνων με τη θάλασσα) και ο στολισμός με φώτα χριστουγεννιάτικα. Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα, όταν ήταν βασιλιάς ο Όθωνας.

Την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα προετοιμάζονται ιδιαίτερα γλυκά και φαγητά, όπως η γαλοπούλα, το χριστόψωμο, η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες κ.ά.

Πηγή : http://eclass31.weebly.com/

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (50 κομμάτια)

3 φλυτζάνια φάριν απ η αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν 1,1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι αλάτι

1 φλυτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλυτζάνια άσπρη ζάχαρη

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βουτύρου

μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος+μισό φλυτζανι φρέσκο γάλα(ενώστε τα μαζί)

100 γρ αποξηραμένα Cranberries

Αυτή την δόση την φτιάξαμε 2 φορές ..

Την δεύτερη φορά αντικαταστήσαμε το  ένα φλυτζάνι αλεύρι με ένα φλυτζάνι

κακάο σκόνη ,το ένα κουταλάκι εσάνς βουτύρου με ένα κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού

και προσθέσαμε και λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής της Wilton μέσα στο μείγμα μας .

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180-βαθμούς.

Τοποθετήστε  24 χαρτιά για κάπκεικς στις ειδικές θήκες.

Βάλτε σε  μπόλ το αλεύρι και το αλάτι.

Χτυπήστε στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και περιμένετε να ενσωματωθούν προτού ρίξετε το επόμενο.

Ρίξτε την εσάνς βουτύρου.

Προσθέστε το 1/3 του μείγματος του αλευριού κάθε φορά εναλλάξ με το μισό

γάλα+κρέμα γάλακτος .

Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά αλλά μην το παρακάνετε.

Προσθέστε τα Cranberries..

Γεμίστε την  κάθε θήκη στα 3/4 της χωρητικότητας της.

Ψήστε για 17-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν η τρυπήστε τα με οδοντογλυφίδα

και μόλις βγει καθαρή είναι έτοιμα.

Αφήστε τα στις θήκες τους για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Φτιάξτε και την δεύτερη δόση .(Εδώ δεν βάλαμε Cranberries).

Αρχίστε την διακόσμηση. Κόψτε με κουπάτ χρωματιστή ζαχαρόπαστα διάφορα

χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Κόψτε με στρογγυλό κουπάτ στρογγυλούς δίσκους άσπρης ζαχαρόπαστας .

 

 

Κολλήστε τους άσπρους δίσκους με λίγη βουτυρόκρεμα πάνω στα κάπκεικς.

(βιτάμ η βούτυρο  + ζάχαρη άχνη + άρωμα βανίλια χτυπημένα καλά όλα μαζί).

Κολλήστε από πάνω τα σχέδια πάλι με βουτυρόκρεμα.

 

Φτιάξτε μικρά μπαστουνάκια ενώνοντας και στρίβοντας  μαζί άσπρη

και χρωματιστή ζαχαρόπαστα.

 

 

 

Εμείς διακοσμήσαμε και με έτοιμα χριστουγενιάτικα ζαχαρωτά και  με γλάσο,

αλλά και με ζαχαρόπαστα.

Για το γλάσο διακόσμησης   https://koykoycook.gr/?p=10368

 

Παίξαμε με τα χριστουγεννιάτικα κουπάτ  και την φαντασία μας.

 Φτιάξτε τα δικά σας σχέδια …

1612201634984-2

Οι επιλογές είναι άπειρες..

1612201634993-2

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON