ΤΟΥΡΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑ/ΜΑΣΚΕΣ

Η προσφιλής συνήθεια να φοράμε μάσκες κατά τη διάρκεια της Αποκριάς πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα, στη Βενετία τον 16ο αιώνα.

Γιατί, όμως, καλύπτουμε το πρόσωπό μας με μάσκα; Γιατί απλούστατα μας αρέσει να κρύβουμε τη φυσιογνωμία μας και να αλλάζουμε την προσωπικότητά μας, ικανοποιώντας έτσι μια ρομαντική επιθυμία και δίνοντας τη γοητεία του αγνώστου στον ίδιο μας τον εαυτό.

Ωστόσο, αν θελήσουμε να εξετάσουμε πότε εμφανίστηκε η μάσκα στο κόσμο, θα δούμε ότι η καταγωγή της χάνεται στα πανάρχαια χρόνια, καθώς τη συναντούμε στα έθιμα και στις θρησκείες των πρωτόγονων λαών.

Οι ιθαγενείς διαφόρων περιοχών της Γης δεν μπορούσαν να φανταστούν τους θεούς τους με τη συνηθισμένη ανθρώπινη μορφή. Γι’ αυτό οι ιερείς τους, επιθυμώντας να παρουσιάσουν τους θεούς τους με μια μορφή ασυνήθη και εξωτική, δημιούργησαν μάσκες που παρίσταναν διάφορες θεότητες με ποικίλες εκφράσεις.

Οι πιο παράξενες μάσκες είναι οι κινεζικές και εκείνες της Ταϊλάνδης. Στο κινεζικό θέατρο οι ηθοποιοί φορούσαν διάφορες μάσκες, που είχαν συμβολικό χαρακτήρα και αντικαθιστούσαν τη φυσική έκφραση του προσώπου. Έτσι, όταν πέθαινε ένας Κινέζος ηθοποιός επάνω στη σκηνή, άλλαζε αμέσως τη μάσκα του και φορούσε εκείνη που συμβόλιζε τον θάνατο.

Οι μάσκες των λαών της Αφρικής συνδυάζονταν με ολόκληρη τη μεταμφίεση του σώματος. Είχαν πολλές μορφές και παρίσταναν συχνά τους δαίμονες του δάσους, της λίμνης, των βουνών και συχνά, τρομαχτικές απομιμήσεις άγριων θηρίων και ζώων.

Στα πρώτα ελληνικά θέατρα, οι μάσκες αποτελούσαν το σπουδαιότερο μέρος της μεταμφίεσης του ηθοποιού. Η μάσκα χρησίμευε για να δίνει στους θεατές τους τύπους της τραγωδίας και της κωμωδίας, έτσι όπως επέτασσε η παράδοση.

Οι θεατρικές μάσκες των αρχαίων Ελλήνων ήταν κατασκευασμένες από ξύλο στην αρχή. Σιγά-σιγά, όμως, τελειοποιήθηκε η κατασκευή τους και γίνονταν από δέρμα και καμιά φορά από ασήμι, με σκοπό να δίνουν έναν μεταλλικό τόνο στη φωνή του ηθοποιού που τις φορούσε.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μεγάλη ποικιλία από μάσκες, που ανταποκρίνονταν σε κάθε ηλικία, φύλο, κοινωνική τάξη, φυλή και χώρα. Υπολόγιζαν ότι υπήρχαν 25 είδη για τις μάσκες της τραγωδίας (θεοί και θεές, ήρωες, βασιλείς και βασίλισσες, ιερείς, σκλάβοι) και 40 είδη για τις μάσκες της κωμωδίας.

Η ανακάλυψη της θεατρικής μάσκας αποδίδεται στον Αισχύλο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που καθόρισε τους πέντε κλασσικούς τύπους των ελληνικών προσωπείων. Τον τύπο του γέροντα, του νέου, της εταίρας, του δούλου και της δούλης…

Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες στο www.koykoycook.gr .Αποφασίσαμε λοιπόν να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα με ζαχαρόπαστα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση. Κάποιες τούρτες είναι για αρχάριους  και άλλες για προχωρημένους και επαγγελματίες.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση:Pastry Chef/Sugarpaste Artist Decorator  Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON