Βρήκα πως η λέξη “κοκ” προέρχεται από το ολλανδικό kok που σημαίνει “μάγειρας”. Η λέξη διεθνοποιήθηκε μέσω της γαλλικής μορφής “coq”, δεύτερη σημασία της πολύ γνωστής λέξης “κόκορας”.
Ανάμεσα στο κωκ και το εκλέρ πάντα προτιμούσα το δεύτερο. Είχε περισσότερη σοκολάτα και δεν ήταν σιροπιασμένο. Βέβαια το κωκ είναι από τα γλυκά έχουν σημαδέψει την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι τα παλιά ζαχαροπλαστεία που έφτιαχναν αυτά τα καλτ στρογγυλά γλυκίσματα και τον πατέρα μου να τα φέρνει σπίτι στο κλασσικό χάρτινο άσπρο κουτί .. Μερικές φορές ήταν τα μεγάλα κώκ και άλλες φορές η μίνι εκδοχή τους , τα κωκάκια ( που τα έκανα μια μπουκιά) . Ήταν τόσο όσο σιροπιασμένα, το ψωμάκια τους αφράτα και η κρέμα μύριζε βανίλια.
Θυμάμαι την πόλη μας να έχει 2 χειμερινούς κινηματογράφους του κυρ Ηλία και το Ολύμπια που λειτουργεί ευτυχώς μέχρι και σήμερα (αφού μετατράπηκε κάποια χρόνια σε σουπερμάρκετ)..(Λεπτομέρεια: Ο πατέρας μου είχε εργαστεί στην κατασκευή του Ολύμπια).
Τα Σάββατα η μητέρα μου και γω πηγαίναμε στην απογευματινή προβολή που άρχιζε στις 17.00.Ναι,τότε στην Σάμο τα Σαββατοκύριακα οι κινηματογράφοι είχαν 2 προβολές .Μια το απόγευμα με ελληνική ταινία συνήθως και μια το βράδυ με ξένη ταινία..Φυσικά όταν πηγαίναμε κινηματογράφο δεν σκεφτόμουν μόνο την ταινία που θα δω αλλά και τα καλούδια που μου αγόραζε η μαμά μου στο διάλειμμα. Θυμάμαι τα σποράκια(πασατέμπο) , τα ζεστά φιστίκια, τα σκληρά άσπρα στραγάλια και τα Κώκ..Μεγάλα, σιροπιασμένα γεμιστά με μια παχιά λευκή κρέμα και γλάσο σοκολάτας .Τα καταβρόχθιζα με μεγάλες δαγκωνιές πράμα που έκανε την μαμά μου να αγωνιά και να μουρμουρίζει ..<Σιγά παιδάκι μου δεν στο παίρνει κανένας , δικό σου είναι>.Φυσικά θα ήθελα πολυ και δεύτερο αλλά ήταν εκτός συζήτησης ..Το Κώκ το έτρωγα στο διάλειμμα αλλά τον πασατέμπο και την πορτοκαλάδα σε γυάλινο μπουκάλι με μπόλικο ανθρακικό τα παίρναμε προς κατανάλωση κατά την διάρκεια της ταινίας μέσα στην αίθουσα. Λάτρευα να κάνω μπουρμπουλήθρες με το καλαμάκι μέχρι που με σταματούσε η μητέρα μου γιατί ενοχλούσε ο ήχος τους άλλους θεατές .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
360 γρ ασπράδια
350 γρ ζάχαρη
1,1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη
240 γρ κρόκους
400 γρ αλεύρι μαλακό
10 γρ Μπαίκιν πάουντερ
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει άσπρη μαρέγκα (στο μίξερ στο γρήγορο).
Προσθέτουμε τους κρόκους στην μαρέγκα με Μαρίζα να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε απαλά πάλι με μαρίζα ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω σταδιακά το αλεύρι (το οποίο έχουμε κοσκινίσει και του έχουμε προσθέσει το μπαίκιν) .
Με τη χρήση σακούλας κόβουμε με στρογγυλή μύτη πάνω σε επίπεδη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος . Καλύτερα να σχεδιάσετε κύκλους πάνω στο χαρτί ψησίματος για να σας βγούν τα Κώκ ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στους 160 για 8-9 λεπτά στο μέσον του προθερμασμένου φούρνου (αέρα).
Αφού κρυώσουν τα σιροπιάζουμε σε σιρόπι χλιαρό με λίγο κονιάκ για δευτερόλεπτα και τα βάζουμε
σε σχάρα να κρυώσουν.
Αυτή η δόση βγάζει 10 μεγάλα Κώκ .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
700 ml νερό
700 γρ ζάχαρη
1 μεγάλη κουταλιά γλυκόζη
1 πορτοκάλι χαραγμένο με μαχαίρι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 20 λεπτά .
Βάζουμε σε ένα σκεύος σιρόπι και βουτάμε τα κώκ για δευτερόλεπτα .
Το σιρόπι σας να είναι χλιαρό ..
Τα βάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΕΔΩ : https://koykoycook.gr/?p=11958
Την αφήνετε να κρυώσει καλά στο ψυγείο σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη προτού
την χρησιμοποιήσετε .. Καλά είναι να την φτιάξετε απο την προηγούμενη μέρα .
ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
600 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ ζωική κρέμα γάλακτος(Arla)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη η μέλι
Bάλτε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το μέλι η την γλυκόζη και το βούτυρο
να ζεσταθούν ( όχι να κάψουν) .. Το μείγμα θα είναι έτοιμο μόλις λιώσει το βούτυρο .
Τραβήξτε απο την φωτιά και ρίξτε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια.
Αφήστε να σταθεί για λίγο και μετά ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα σας
και να μην βλέπετε κομματάκια …
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Έχετε ήδη σιροπιάσει τα κώκ σας.. Γεμίστε τα μισά με κορνέ με κρέμα πατισερί .
Tο επόμενο βήμα για να ολοκληρώσετε τα κώκ σας μπορείτε να το κάνετε με 2 τρόπους.
Η να βάλετε τα καπάκια τους , να τα βάλετε σε σχάρα και να τα περιχύσετε με γκανάς με μια κουτάλα
η να βουτήξετε ένα -ένα το καπάκι προσεκτικά στην σοκολάτα να τα βάλετε σε σχάρα
να στερεοποιηθούν και μετά να τα βάλετε πάνω στα κώκ σας .
Οπως και να τα κάνετε είναι αφράτα, πεντανόστιμα και κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί ..
Δείτε εδώ Κώκ με γκανάς λευκής σοκολάτας για βάπτιση .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής : Pastry Chef Ρένα Κώστογλου)
(Η αρχική συνταγή είναι του φίλου και συναδέλφου Ζαχαροπλάστη Κώστα Χρυσή)
Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου
Ωραία που είναι θα τα κάνω
καλή επιτυχία!!