ΤΟΥΡΤΑ ΠΛΕΚΤΟ

Το πλέξιμο είναι ένα χόμπι που κρατάει από γενιά σε γενιά εδώ και πολλούς αιώνες. Το πλέξιμο είναι χόμπι και επάγγελμα βγάζοντας λεφτά και ξεκινώντας ιστορικά κάπου στα τέλη του μεσαίωνα.

Στην πραγματικότητα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλέξιμο είναι μια αρκετά πρόσφατη εφεύρεση. Δεν υπάρχουν μύθοι για το πλέξιμο όπως υπάρχουν για παράδειγμα αρχαίοι μύθοι σχετικά με τη νηματουργία και την ύφανση. Μια γρήγορη ματιά σε ένα αγγλικό λεξικό της οξφόρδης αποκαλύπτει ότι ο όρος <<πλέκω>> δεν προστέθηκε στην αγγλική γλώσσα παρά μόνο μετά το 1300 μ.Χ.. Περαιτέρω παρατηρούμε ότι η λέξη <<πλέκω>> δεν υπήρχε σε καμία ευρωπαική γλώσσα πριν την Αναγέννηση.

Εκτός από την Μέση Ανατολή και τη Ισπανία, σε άλλα μέρη του κόσμου η λέξη για το πλέξιμο εμφανίστηκε πολύ αργότερα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διατηρητέα πλεκτά σήμερα που χρονολογούνται από το 

10ο και το 12ο αιώνα. Έρευνες πάνω στο θέμα έδειξαν πως το πλέξιμο πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική μέσω των αποίκων. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα τάφο της Αιγύπτου πλεκτά παντοφλάκια και κάλστες για παιδιά των οποίων το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι χωρισμένο από τα υπόλοιπα δάχτυλα όπως κάποια από τα σύχρονα γάντια, Χρονολογούνται τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Επικρατεί επίσης η άποψη ότι στην Ευρώπη το πλέξιμο εισήγαγαν οι κόπτες (κλάδος του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο). 

Σ’ ένα ιεραποστολικό τους ταξίδι μετέφεραν μαζί τους πλεκτά και κατάφεραν να προσελκύσουν την παγκόσμια προσοχή. Το 13 αιώνα στη Γαλλία,το πλέξιμο έγινε ένας από τους κερδοφόρους κλάδους της βιομηχανίας. Πλεκτά καπέλα, γάντια, μπλούζες, κάλτσες και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει πλεκτό. Το πλέξιμο ήταν ένα αρσενικό επάγγελμα  και έχει ενδιαφέρον που οι άνδρες πολεμούσαν και με οποιοδήποτε τρόπο έκαναν ειδικές συμφωνίες με τις γυναίκες για να μην ασχοληθούν με το πλέξιμο.

Το 1612 στην Πράγα είχαν καθιερώσει μέχρι και πρόστιμο!!! Αργότερα

όμως όταν το πλέξιμο έγινε ευρέως διαδεδομένο άρχισαν να ασχολού-

νται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες. 

Το 19ο αιώνα το πλέξιμο με το βελονάκι έγινε μία πολύ ευχάριστη και δημοφιλής απασχόληση, και η παραγωγή δαντέλας με το βελονάκι ήταν

Τόσο μεγάλη που χαρακτηρίστηκε <<παγκόσμια μανία>>

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ενδυμασίες και τα εσώρουχα ανδρών και γυναικών τα διακοσμούνταν  πλέον με δαντέλες.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση:Pastry Chef Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON