Ανήμερα του Ευαγγελισμού και της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και ενώ η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής καλά κρατεί ένα ευχάριστο γευστικό διάλειμμα περιμένει τον ουρανίσκο. Η επιτρεπτή κατανάλωση ψαριού τη συγκεκριμένη ημέρα δίνει προβάδισμα σε πολλές παραδοσιακές εναλλαγές μαγειρέματος με τον λαχταριστό βακαλάο ή μπακαλιάρο να πρωταγωνιστεί.
Η κατανάλωση του προέκυψε κάπου to 15ο αιώνα από το γεγονός ότι ήταν ένα εύκολο στη μεταφορά ψάρι λόγω της συντήρησης του σε μπόλικο αλάτι και παράλληλα φθηνό. Έτσι οι ορεινοί πληθυσμοί που δεν είχαν ίσως έρθει ποτέ σε επαφή με την υφή της αλμύρας είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ψάρι και δη μπακαλιάρο. Ως είθισται τέτοια μέρα θα τον ξαρμυρίσουμε υπομονετικά και κατόπιν αφού τον βουτήξουμε σε μπόλικο κουρκούτι θα τον τηγανίσουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Απαραίτητη η συνοδεία σκορδαλιάς. Εμπρός στην κουζίνα!!
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου η ‘άλλο φιλέτο ψαριού
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι μπάικιν πάουντερ
330 ml μπύρα ή σόδα αναψυκτικό( εγώ προτιμώ την μπύρα)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
Αλάτι και πιπέρι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι χτυπώντας με το σύρμα να γίνει ένας λείος χυλός
σχετικά σφικτός που να μη τρέχει από το κουτάλι αλλά να κυλά αργά.
Το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να ξεκουραστεί .
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου(για να κολλάει καλύτερα το κουρκόυτι πάνω τους) ,
τον βουτάμε στο κουρκούτι ένα ένα κομμάτι για να μην αφήνει πολλά υγρά και αραιώσει
ο χυλός μας και τηγανίζουμε.
Ζεστάνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι και ρίξτε τα 3-4 πρώτα κομμάτια μέσα .
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κουρκούτι γύρω απο το ψάρι χαμηλώστε την φωτιά
γιατί δεν θέλουμε να τηγανιστεί το κουρκούτι απέξω και μέσα το ψάρι να μείνει ωμό ..
Καλά είναι τα κομμάτια του ψαριού να είναι όσο πιο λεπτά γίνεται.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο χυλό για λαχανικά ,γαρίδες , καλαμαράκια κτλ
Και βέβαια μαζί με τον μπακαλιάρο μην ξεχάσετε την ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ/ΛΙΝΚ ΣΥΝΤΑΓΗΣ https://koykoycook.gr/?p=17758
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
(Επιμέλεια-Εκτέλεση : Chef Ρένα Κώστογλου)
Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου