Μπορεί το σκόρδο να κάνει σχεδόν κάθε φαγητό να είναι πιο νόστιμο, αλλά έχει και μία βασική αρνητική επίπτωση όταν το τρώμε. Η αναπνοή μας μυρίζει δυσάρεστα και αυτό μας φέρνει πολλές φορές σε δύσκολη θέση.
Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να διαχωρίσουν εκείνες τις τροφές, που, αν τις φάμε μετά από κατανάλωση σκόρδου, θα μας βοηθήσουν τα μέγιστα να περιορίσουμε την δυσάρεστη οσμή στο στόμα, η οποία οφείλεται σε μία χημική ένωση του σκόρδου (AMS) που δεν διασπάται κατά την πέψη και έτσι το σώμα μας την αποβάλλει μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Food Science, ομάδα εθελοντών έφαγε ωμό σκόρδο και στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν την συγκέντρωση τεσσάρων δύσοσμων χημικών ενώσεων του σκόρδου στην αναπνοή τους.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν διάφορες τροφές για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο αυτές οι χημικές ενώσεις περιορίστηκαν στην αναπνοή τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μήλο είναι το πιο αποτελεσματικό σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μήλο περιέχει ουσίες που ενδεχομένως εξουδετερώνουν την οσμή των ενζύμων του σκόρδου.
Όλες οι τροφές που αποδείχτηκε ότι είναι πολύ αποτελεσματικές στην…αντιμετώπιση του σκόρδου ήταν πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες καταφέρνουν να διασπάσουν τις χημικές ενώσεις του σκόρδου. Επίσης, η οξύτητα του χυμού από λεμόνι βοηθάει εξίσου πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ένα ποτήρι γάλα (200ml) μπορεί να περιορίσει την συγκέντρωση εκείνου της AMS στην αναπνοή έως και 50%, με το πλήρες γάλα να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μάλιστα, λειτουργεί ιδανικά όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με το σκόρδο, παρά μετά.
Άλλες τροφές που βοηθούν στον περιορισμό της δυσοσμίας από το σκόρδο διαπιστώθηκε από τους ερευνητές ότι είναι η μέντα, το πράσινο τσάι και το σπανάκι.
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
3-4 σκελίδες σκόρδο( όσο περισσότερες τόσο πιο καυτερή θα βγει η σκορδαλιά σας)
3 φέτες άσπρο ψωμί από φραντζολάκι του μισού κιλού
2-3 μέτριες βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες
4 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
6 κουταλιές της σούπας καλό ελαιόλαδο
αλάτι-άσπρο πιπέρι
Βάλτε το ψωμί σε ένα μπώλ με νερό να μουσκέψει ..
Εγώ το διαλύω με τα χέρια μου και το αφήνω μέσα στο νερό γύρω στα 15 λεπτά..
Στράγγιξε το σε ένα ψιλό τρυπητό και πιέστε με ένα κουτάλι να βγάλει
όσο περισσότερο νερό γίνεται ..
Ρίξτε μέσα στο μούλτι τις σκελίδες του σκόρδου και την μισή ποσότητα
από τα υγρά σας(λάδι και ξύδι).
Χτυπήστε στην δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια άσπρη κρέμα..
Προσθέστε όλο το ψωμί πολύ καλά στημένο και στην αρχή 1 πατάτα .. Χτυπήστε ξανά..
Προσθέστε λίγα από τα υπόλοιπα υγρά σας .. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες πατάτες ..
Ρίξτε αλάτι και πιπέρι .. Τελειώστε με όλα τα υλικά σας ..
Το αποτέλεσμα είναι μια υπέροχη βελούδινη σκορδαλιά ..
Προσοχή : Προσθέστε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές από το βράσιμο …
Έτσι θα πετύχετε αυτή την σκορδαλιά που βλέπετε παραπάνω..
Αν χρειαστούν και άλλα υγρά προσθέστε μια ακόμα κουταλιά ελαιόλαδο .
Καλή σας Όρεξη!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)