Η chimichurri λοιπόν είναι μια αρωματική πράσινη σαλτσούλα, που έχει ως βάση της το μαϊντανό και τον κόλιανδρο. Δεν απαιτεί ψήσιμο ή βράσιμο κατά την παρασκευή της. Άρα είναι μια ωμή σως και με αυτή τη λογική θα την έβαζα στην ίδια κατηγορία με τη σάλτσα πέστο.
Και τώρα θα μου πεις πως να τη δοκιμάσω και με τι. Η σάλτσα τσιμιτσούρι είναι ιδανική για να συνοδέψεις ψητό κρέας στο BBQ και για να είμαι ειλικρινής ταιριάζει με οτιδήποτε ψήνεις στα κάρβουνα. Κι όταν λέω οτιδήποτε, εννοώ και εκείνες τις φετούλες ψωμιού που θα φρυγανίσεις στην ψησταριά!
Ακόμη όμως κι αν δεν είναι στα κάρβουνα, συνοδεύει τέλεια όλα τα κρεατικά (μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό) αλλά και τα ψάρια. Βάζεις τη σάλτσα επάνω στο ψημένο κρέας ή δίπλα του, για να βουτάει ο καθένας όσο θέλει. Δοκίμασέ την επίσης με λουκάνικα, αρνίσια παϊδάκια ή με γαρίδες. Από την άλλη μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και απλά ως μαρινάδα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 ματσάκι μαιντανό (μόνο τα φύλλα)
μισό φλυτζάνι καλό ελαιόλαδο
1/4 φλυτζανιου κόκκινο ξύδι
4 σκελίδες σκόρδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
1 πιπερίτσα καυτερή αποξηραμένη( και παραπάνω αν θέλετε γεύση πιο πικάντικη)
φλούδα απο 1 μικρό λεμόνι
μισό κουταλάκι ξερό κόλιαντρο
αλάτι και πιπέρι
1 μικρό κρεμμύδι
Αν έχετε φρέσκο κόλιανδρο θα προσθέσετε 1/4 φλιτζανιού μόνο τα φύλλα .
Βάλτε τα υλικά σας όλα μαζί στο μούλτι μέχρι να γίνουν κρέμα ..
Επειδή ακριβώς η σάλτσα chimichurri γίνεται από φρέσκα μυρωδικά , πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο.
Αφήστε την στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, να <ωριμάσει> προτού την χρησιμοποιήσετε .
Σερβίρετε με ένα ωραίο κομμάτι κρέας ή ακόμα και με ψάρι η γαρίδες .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση Συνταγής : Chef Ρένα Κώστογλου)