Η τάρτα είναι η προχωρημένη εκδοχή της γνωστής πίτας αν και η γαλλική λέξη tarte μπορεί να μεταφραστεί ως πίτα ή τάρτα. Η βασική διαφορά τους είναι ότι στην πίτα υπάρχει ένα κομμάτι ζυμάρι που καλύπτει την επιφάνειά της, σε αντίθεση με την τάρτα που είναι ανοιχτή οπότε και φαίνονται τα υλικά της γέμισης.
Επιπλέον, η ζύμη της τάρτας έχει ενισχυμένη γεύση αφού περιέχει μεγαλύτερη αναλογία σε βούτυρο σε σχέση με το φύλλο της πίτας. Πιστεύεται πως, αυτή η εμπλουτισμένη ζύμη ξεκίνησε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα μ.Χ., αρκετούς αιώνες μετά την παρασκευή των κοινών πιτών. Η ιδέα της πίτας ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των ανθρώπων να αξιοποιούν τις πρώτες ύλες που περίσσευαν στην κουζίνα, ώστε να πετιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά. Αν για παράδειγμα υπήρχε περίσσευμα από κρέας, λαχανικά ή ζυμαρικά, τότε είθισται να ανακατεύονται και να τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο φύλλα ζύμης και να ψήνονται στον φούρνο.
Εκείνη την εποχή η τάρτα θεωρούνταν ανώτερο φαγητό σε σχέση με την πίτα λόγω των ενισχυμένων υλικών της ζύμης και των υλικών της γέμισης που ήταν ορατά στο μάτι, και άρα προϋπέθετε τα υλικά να είναι φρέσκα και να έχουν τοποθετηθεί με μια «αρχιτεκτονική» αρμονία. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός πως, αρχικά, οι τάρτες προορίζονταν αποκλειστικά για την αριστοκρατική τάξη. Οι Γάλλοι θεωρούνται ειδικοί τόσο στις αλμυρές όσο και στις γλυκές τάρτες με πιο κλασικές την Quiche Lorraine ( Κις Λορέν), Tarte à l’oignon (τάρτα κρεμμυδιού) και την Tarte Tatin (τάρτα μήλου).
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι τάρτες έγιναν μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αφού όσο πιο περίπλοκος ήταν ο σχεδιασμός τους, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αξία τους. Αυτό δικαιολογεί και την παρουσία της τάρτας σε πολλά έργα τέχνης με πιο χαρακτηριστικό το έργο του Ισπανού μπαρόκ ζωγράφου Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682), The pie eaters (1670).
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΕΔΩ : https://koykoycook.gr/?p=16231
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
500 γρ τριμμένο ανθότυρο
150 γρ τριμένη φέτα
μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 αυγά
πιπέρι
4 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
ηλιέλαιο για το σωτάρισμα των κρεμμυδιών
4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
Φτιάξτε την τάρτα σας κ ψήστε την για 10 λεπτά στους 150 βαθμούς .
Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει.
Σε 1 μπώλ ρίξτε τα αυγά ,την κρέμα γάλακτος και το πιπέρι ..
Χτυπήστε με ένα πηρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίξτε τα τυριά στο μείγμα κ αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε λίγο ηλιέλαιο σε 1 μεγάλο τηγάνι και ρίξτε μέσα τις ροδέλες από τα κρεμμύδια .
Σωτάρετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και ανακατέψτε να διαλυθεί.
Αφήστε να καραμελώσει η ζάχαρη ελαφρώς κ τραβήξτε από την φωτιά.
Βάλτε το μείγμα των τυριών μέσα στην τάρτα .
Προσθέστε από πάνω κουταλιά κουταλιά τα καραμελωμένα κρεμμύδια .
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.
Αφήστε να κρυώσει καλά προτού την κόψετε .
Απολαύστε την με συνοδεία λευκού κρασιού.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση Συνταγής : Chef Ρένα Κώστογλου)