ΤΟΥΡΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ( CHOCOLATE FACTORY CAKE)

Οι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή σοκολάτας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ελβετία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με την Statista, η Δυτική Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το 35% της συνολικής παραγωγής σοκολάτας παγκοσμίως και το Ηνωμένο Βασίλειο το επιπλέον 28%. Είναι ενδιαφέρον ότι κανένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σοκολάτας δεν έχει σημαντικές πηγές κακάο και καμία από τις κυριότερες χώρες παραγωγής κακάο δεν είναι μεγάλο κέντρο παραγωγής σοκολάτας.

Από τις πιο αγαπημένες γεύσεις των περισσότερων, η σοκολάτα είναι κάτι χωρίς το οποίο πολλοί δεν θα μπορούσαν να ζήσουν. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τα στατιστικά των χωρών που καταναλώνουν σοκολάτα σαν… να μην υπάρχει αύριο. Ας ρίξουμε μια ματιά στις χώρες που την τιμούν δεόντως(10 πρώτες θέσεις), σύμφωνα με το msn.com.(Στατιστικά 2015)

Ο κάθε Σλοβάκος γεύτηκε 4,8 κιλά σοκολάτας μέσα στο 2015 και μέσα σε αυτά τα κιλά σίγουρα βρέθηκε και αρκετή ντόπια σοκολάτα Lyra Mandala.

Στο Καζακστάν έφαγαν 4,9 κιλά σοκολάτας ανά άτομο σε 1 χρονιά και η αγορά φαίνεται να σημειώνει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν περισσότερα για γλυκά, απ’ ό,τι για βούτυρο και ψωμί.

Με 4,9 κιλά σοκολάτας ανά άτομο για το 2015, η Σουηδία δεν τα πήγε και άσχημα στην κατανάλωσή της.

Οι Εσθονοί αγόρασαν 5,4 κιλά σοκολάτα ανά άτομο τη χρονιά που πέρασε. Η γλυκιά λιχουδιά γι’ αυτούς αποτελεί συχνά δώρο, τόσο σε γιορτές, όσο και σε διακοπές.

Εκτός από τους Σουηδούς, έχουμε και τους Νορβηγούς να έχουν αγοράσει περίπου 6 κιλά το άτομο, μέσα στο 2015.

Οι Βρετανοί έφτασαν τα 6,6 κιλά σοκολάτας ανά άτομο.

Οι Ιρλανδοί φαίνεται πως έχουν κι άλλη λατρεία εκτός από την μπίρα Guinness, αφού το 2015 κατανάλωσαν 6,8 κιλά σοκολάτας ανά άτομο.

Περίπου 7,1 κιλά σοκολάτας απόλαυσε ο κάθε Αυστριακός κατά μέσο όρο μέσα στο 2015.

Οι Γερμανοί αγόρασαν και κατανάλωσαν 7,4 κιλά σοκολάτας ο καθένας.

Οι δημιουργοί της πιο ποιοτικής σοκολάτας(Ελβετοί)δείχνουν να την εκτιμούν και αναλόγως, κατακτώντας την κορυφή της λίστας και καταναλώνοντας 8,2 κιλά σοκολάτας το άτομο ανά έτος.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

 

(Για  2 κουμπωτές στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 17 cm)

7  αυγά

300 γρ ζάχαρη

2 βανιλέτες

140 γρ αλεύρι

120 γρ κακάο

2 κουταλάκια στιγμιαίο εσπρέσο σκόνη

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

140 γρ καλό κονιάκ 

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανιλέτες.

Βάλτε σε ένα μπώλ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κονιάκ.

Προσθέστε μέσα στο μίξερ το μείγμα των αλεύρων κουταλιά-κουταλιά.

και στο τέλος  το κονιάκ.

Βουτυρώστε καλά και πασπαλίστε με κακάο τα ταψάκια..

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 C.

Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.

Όταν κρυώσουν κόψτε κάθε παντεσπάνι στα 2.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ 

Διαλύστε μέσα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό 2 κουταλιές σοκολάτα σκόνη της Catboury

συν μια κουταλιά της σούπας κονιάκ και βρέξτε με αυτό τα παντεσπάνια σας 

όταν αρχίσετε να στήνετε την τούρτα σας .

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

 

3 φάκελοι Κακάο Γκαρνί γιώτης

3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο σκόνη

Χτυπήστε όλα υλικά μαζί στο μίξερ να γίνει μια σφικτή κρέμα.

 

Βρέξτε  την πρώτη βάση από το παντεσπάνι και στρώστε κρέμα..

Συνεχίστε με το δεύτερο παντεσπάνι κτλ.

 

Καλύψτε όλη σας την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα…

Ισιώστε με μια σπάτουλα. Βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα ..

Φτιάξτε γκανάς  με 180 γρ σοκολάτα κουβερτούρα και 180 γρ κρέμα γάλακτος.

Βάλτε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί καλά.

Τραβήξτε από την φωτιά.

Ρίξτε μέσα την σοκολάτα και αφήστε να σταθεί για 4-5 λεπτά.

Ανακατέψτε να λιώσει εντελώς και ρίξτε μέσα μια κοφτή κουταλιά της σούπας βούτυρο

και μια κουταλιά της σούπας μέλι..

Αφήστε την να κρυώσει αλλά όχι τόσο ώστε να σφίξει ..

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Χρησιμοποιήστε κάθε σοκολατένια λιχουδιά που υπάρχει στο σούπερ μάρκετ.

Ορεο κούκις, κίντερ μπουένο,μικρές γκοφρέτες,μαλτίζερς κτλ.

Εγώ έβαλα και φέτες από φρέσκες φράουλες για χρώμα.

Στρώστε από πάνω την γκανάς .

 

Αφήστε την να τρέξει προς τα κάτω (σαν δάκρυα σοκολάτας) …

 

Κανένας δεν θα μπορέσει να αντισταθεί σε ένα κομμάτι από αυτή την τούρτα.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON