Η κρέμα πατισιέρ (και όχι “πατισερί”, όπως λανθασμένα ονομάζεται συνήθως)
ή Κρέμα ζαχαροπλαστικής η Κάσταρντ στηρίζεται σε μιά παμπάλαιη συνταγή του
1691 από τον Γάλλο Σέφ της Βασιλικής οικογένειας
François Massialot (Limoges 1660 — Paris 1733 ) και είναι απαραίτητη
στα Σου,στα εκλέρ,στα κώκ,σε τούρτες , σε τράιφλ, στα μιλφέιγ και σε πολλά άλλα γλυκά.
Σκέτη, σοκολατένια, με άρωμα καφέ και ότι άλλο θελήσετε, είναι συνταγή
που οφείλουμε να έχουμε πρόχειρη γιά πολλά γλυκά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού εσάνς βανίλιας η 5 βανιλέτες
10 κρόκοι αυγού
250 γρ ζάχαρη
50 γρ μαλακό αλεύρι
60 γρ κόρν φλάουερ
Αυτή η δόση δίνει περίπου 1800 γρ κρέμα …
Ζεστάνετε το γάλα με την εσάνς.
Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα .
Προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.
Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά να μείνει λίγο και προσθέστε το μείγμα
του μίξερ.
Βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Βράζετε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.
Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει για 3-4 ώρες.
Εγώ συνήθως την φτιάχνω από την προηγούμενη μέρα.
Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε χτυπήστε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει ..
Βάλτε την σε κορνέ και είναι έτοιμη να γεμίσετε ότι παρασκευή θέλετε.
ΓΙΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Χτυπήστε την πατισερί στο μίξερ μαζί 8 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο κακάο σκόνη.
Αν πχ θέλετε να της δώσετε γεύση πραλίνα ρίξτε μέσα πραλίνα σοκολάτα και νουτέλα..
Προσθέστε ψιλοκομμένα φουντούκια για γεύση φερέρο ροσέ η συνθλίψτε στο μούλτι
σοκολατάκια φερέρο και προσθέστε τα στην κρέμα..
ΓΙΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΛΕΜΟΝΙ
Προσθέστε στο γάλα τα ακόλουθα υλικά :
5 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας άρωμα λεμόνι & ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
Για κίτρινο χρώμα προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού κίτρινο χρώμα(πάστα).
Αυξομειώστε την ποσότητα του χρώματος ανάλογα με τι απόχρωση θέλετε( αχνό η έντονο).
ΓΙΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Προσθέστε στο γάλα τα ακόλουθα υλικά :
5 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας άρωμα πορτοκάλι & ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Για πορτοκαλί χρώμα προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού πορτοκαλί χρώμα(πάστα).
Αυξομειώστε την ποσότητα του χρώματος ανάλογα με τι απόχρωση θέλετε( αχνό η έντονο).
ΓΙΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Προσθέστε στην κρέμα τα ακόλουθα υλικά :
1 κουταλιά της σούπας άρωμα φράουλα
1 κουταλάκι του γλυκού ροζ χρώμα
Αυξομειώστε την ποσότητα του χρώματος ανάλογα με τι απόχρωση θέλετε( αχνό η έντονο).
Επίσης μπορείτε αντί για τα παραπάνω να προσθέσετε σφικτή σάλτσα φράουλας.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)