ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Σας αρέσουν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες; Σίγουρα αρέσουν στους περισσότερους από εσάς!
Για τους παλιότερους αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση καθώς η παράδοσή τους από τον ταχυδρόμο μας γέμιζε ενθουσιασμό! Ο ερχομός της κάρτας σηματοδοτούσε τον ερχομό των Χριστουγέννων! Συγγενείς και φίλοι μας είχαν θυμηθεί! Το ίδιο βέβαια είχαμε κάνει κι εμείς! Από τις πρώτες κιόλας μέρες του Δεκεμβρίου είχαμε αγοράσει και είχαμε στείλει ταχυδρομικώς τις ευχές μας με μια κάρτα. Αργούσε βλέπετε να φτάσει η κάρτα στον προορισμό της, τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες ήθελε για Αμερική! Φυλάω ακόμα τις κάρτες που έχω δεχτεί.Αποτελούν μια συλλογή που με γεμίζει νοσταλγία!

 

Για την ιστορία να πούμε πως η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα δημιουργήθηκε στην Αγγλία. Το 1843 ο Sir Henry Cole, ιδρυτής του Μουσείου Βικτορίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, συνειδητοποίησε ότι είχε να στείλει χριστουγεννιάτικες ευχές σε πάρα πολλούς ανθρώπους και θα ήταν αδύνατον να τις γράψει όλες με το χέρι! Ήθελε ακόμα να φτάσει σε όλους το μήνυμα για τη σημασία της προσφοράς βοήθειας στους φτωχούς. Πώς θα κατάφερνε να στείλει το μήνυμα σε όλους εγκαίρως;

Τότε του ήρθε μια λαμπρή ιδέα! Παρήγγειλε στον ζωγράφο John Callcott Horsley να του ζωγραφίσει μια κάρτα που να απεικονίζει την προσφορά τροφίμων και ενδυμάτων προς τους φτωχούς. Παράλληλα ήθελε στο κέντρο της σύνθεσης να απεικονίζονται οι τρεις γενιές μιας ευτυχισμένης οικογένειας που γιορτάζουν μαζί.(Ως παραλειπόμενο να πούμε πως ο Sir Henry κατηγορήθηκε γιατί συμπεριέλαβε την εικόνα ένα παιδιού να πίνει λίγες γουλιές κρασί.) Σε αυτή την πρώτη κάρτα τυπώθηκαν για πρώτη φορά και οι ευχές “Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένο το Νέο Έτος για σας”. Υπήρχαν ακόμα διάφορα σύμβολα όπως κλαδάκια από πουρνάρι και κισσό που συμβολίζουν την αγνότητα και την θεϊκή παρουσία. Ο Sir Henry μάλλον δεν ταχυδρόμησε καμιά από τις κάρτες, όπως λένε οι ιστορικοί, η χριστουγεννιάτικη κάρτα πάντως έγινε σύντομα μια παράδοση που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

 

Στο τέλος του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου, η Βρετανή συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων Kate Greenaway φιλοτέχνησε χριστουγεννιάτικες κάρτες με μεγάλη επιτυχία.

Την ίδια περίπου εποχή δημιουργούν τις περίφημες χριστουγεννιάτικες κάρτες τους και οι Αμερικανίδες Frances Brundage και Ellen H. Clapsaddle. Συχνά οι κάρτες είναι πλέον στολισμένες με μετάξι, σατέν και δαντέλα και πολλές φορές έχουν σχήματα κεριών, καμπάνας ή πουλιών. Αυτή την εποχή εμφανίζονται και οι pop-up κάρτες.

 

Στην Αμερική το 1875, ένας Γερμανός μετανάστης, ο Louis Prang άρχισε να δημοσιεύει τις πρώτες αμερικάνικες χριστουγεννιάτικες κάρτες. Μέχρι τότε εισάγονταν από την Αγγλία. Περί το 1881 παράγονταν πάνω από 5 εκατομμύρια κάρτες ετησίως.

Με την πάροδο των χρόνων οι κάρτες άρχισαν να έχουν τα συνήθη Χριστουγεννιάτικα θέματα που βλέπουμε και σήμερα, χιονισμένες σκηνές, παιδιά κοντά στο τζάκι, Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τον Άγιο Βασίλη (Santa Claus) κ.λ.π.

Από Χριστουγεννιάτικη κάρτα εμπνεύστηκα την διακόσμηση που έκανα σε αυτή την Βασιλόπιτα .

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΕΔΩ : https://koykoycook.gr/?p=23546

Ακολουθήστε την δική μας Συνταγή η φτιάξτε την δική σας Βασιλόπιτα .

Εδώ σας δείχνουμε πως θα μπορέσετε να την διακοσμήσετε με Ζαχαρόπαστα ..

Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ :

https://koykoycook.gr/?p=10188 η εδώ https://koykoycook.gr/?p=10746

 

 

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON