ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ

Η ιστορία της Βασιλόπιτας

Η ιστορία της βασιλόπιτας, είναι μια ιστορία που συνέβηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια, πριν από 1500 χρόνια περίπου, στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.
Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει.
Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία.
Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό.
Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν , ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.
Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας.
Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι , η βασιλόπιτα που έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Στη Μάνη συνηθίζουνε και λένε
«Του Χριστού χριστόψωμα,
τα Φώτα τηγανίδες
και τη Λαμπρή τυρόπιτες
τ’ Άγιου Πετριού κουλούρες»

Η βασιλόπιτα έχει έχει πάντα την πρώτη θέση στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, 
πλάι στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τα άλλα γλυκά.

Πηγή:  http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1510&Itemid=343

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(για ταψάκι 28 εκ.)

 

Α ΜΕΙΓΜΑ

325 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό

260 γρ ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 βανίλια σκόνη

1 γρ φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο

1 γρ γλυκάνισο σκόνη η μαστίχα αν θέλετε

5 γρ μαχλέπι τριμμένο σκόνη

 

Β ΜΕΙΓΜΑ

 3 αυγά

65 γρ γάλα φρέσκο

25 γρ κονιάκ

 

Γ ΜΕΙΓΜΑ

450 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

10 γρ μπαίκιν πάουντερ

75 γρ φουντούκι τριμμένο η αμύγδαλο μαύρο  η καρύδι

1 φλιτζάνι ξερά Cranberries η σταφίδες σουλτανίνα

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε κόντιτα πορτοκαλιού και ότι άλλο ξηρό φρούτο θέλετε..

Βάλτε τα υλικά του Α μείγματος στο μίξερ και δουλέψτε τα αρχικά σε αργή ταχύτητα για 1 λεπτό.

Συνεχίστε σε γρήγορη ταχύτητα να αφρατέψουν και να ενσωματωθούν.

Αναμείξτε τα υλικά του Β μείγματος σε ένα μπολ .

Χτυπήστε τα ελαφρά με το σύρμα  για να σπάσουν τα αυγά.

Προσθέστε το μείγμα Β μέσα στο μίξερ με το μείγμα Α σταδιακά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

Αποσύρετε το κάδο από το μίξερ και προσθέστε το μείγμα Γ ανακατεύοντας με μια μεγάλη σπάτουλα η κουτάλα.

Τα Craberries θα τα ρίξετε στο τέλος.

Αλείψτε  ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκατοστών με βούτυρο και στρώστε το με χαρτί ψησίματος ..

Βουτυρώστε και το χαρτί .

 

 

Ρίξτε μέσα το μείγμα και ισιώστε το με σπάτουλα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.

Ανοίξτε την πόρτα του φούρνου μετά το ψήσιμο και αφήστε την να κρυώσει σιγά σιγά .

Μπορείτε να την στολίσετε με ζάχαρη άχνη και διάφορες στάμπες.

Εναλλακτικά με αυγόγλασο ( μπορντούρες, γράμματα και σχέδια ).

 

 

 

Η μπορείτε να την διακοσμήσετε με ζαχαρόπαστα  όπως κάναμε εμείς.

( Μην ξεχάσετε να την αλείψετε  με βουτυροκρεμα πριν βάλετε την ζαχαρόπαστα).

 Μια ακόμα πρόταση είναι να την επικαλύψετε με σοκολάτα γκανάς η νουτέλα.

 

 

 

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
Αρχική συνταγή :  Εκπαιδευτική Ζαχαροπλαστική, μέρος Ά /Le Monde)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON