Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα. Πιστεύεται ότι η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Βρήκαν, μάλιστα, αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα).
Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.
Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι 2 μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες.
Τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;». Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Ο νοικοκύρης τα ανταμοίβει με κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ παλιότερα τους πρόσφερε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.
Κάλαντα λέγονται την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και είναι διαφορετικά για κάθε γιορτή.
http://www.explorecrete.com/greek/christmas-carols-GR.htm
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
600 γρ αλεύρι
500 γρ ζάχαρη
200 γρ βούτυρο
6 αυγά
2 βανίλιες
4 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
4 μανταρίνια (χυμό και το ξύσμα από το φλοιό τους)
2 φλιτζανάκια του καφέ κονιάκ
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη να αφρατέψουν.
Βάλτε σε ένα μπόλ το αλεύρι και το μπαίκιν .
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160-170 βαθμούς.
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα.
Ρίξτε τις βανίλιες και το ξύσμα από τα μανταρίνια.
Ρίξτε στο μίξερ εναλλάξ το κονιάκ, το αλεύρι και τον χυμό από τα μανταρίνια
μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώστε μια φόρμα καρδιά και στρώστε την με χαρτί ψησίματος .
Βουτυρώστε και το χαρτί .. Η φόρμα σας να είναι βαθιά γιατί το κέικ θα φουσκώσει αρκετά..
Ρίξτε μέσα το μείγμα.Στρώστε το με μια σπάτουλα.Πρωτοχρονιάς .
Και μην ξεχάσετε να βάλετε μέσα το φλουρί!!
Ψήστε μέχρι να ροδίσει .Μπήξτε μέσα ένα καλαμάκι να δείτε αν το κέικ έχει στεγνώσει ..
Βγάλτε το από την φόρμα να κρυώσει καλά.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
1 φλυτζάνι βουτυρόκρεμα
(3/4 του φλιτζανιού βούτυρο μαλακό, 1/2 φλιτζανιού άχνη , 1 βανίλια.Χτυπήστε τα με σύρμα σε ένα μπώλ όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ενσωματωθεί η άχνη ).
άσπρη ζαχαρόπαστα
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής Wilton
άσπρο γλάσο ( δείτε συνταγή εδώ : https://koykoycook.gr/?p=10368)
η βουτυρόκρεμα λευκής σοκολάτας ( δείτε συνταγή εδώ : https://koykoycook.gr/?p=25640)
ζάχαρη άχνη
Αφού κρυώσει αλείψτε όλη την επιφάνεια του κέικ με βουτυρόκρεμα..
Ανοίξτε την ζαχαρόπαστα σε φύλλο πάνω σε πάγκο με άχνη ζάχαρη και καλύψτε την βασιλόπιτα .
Χρωματίστε κόκκινο ένα κομμάτι ζαχαρόπαστα για το σκουφί του Αι Βασίλη.
Βάλτε 2 m&m για μάτια και λίγη κόκκινη ζαχαρόπαστα για στόμα και για μύτη ..
(εμείς βάλαμε 2 μπαλίτσες μαύρη ζαχαρόπαστα)
Αρχίστε να σχηματίζετε με κορνέ τα γένια και τα μαλλιά..
Μην ξεχάσετε την φούντα στο καπέλο του .
Έτοιμη ….
Μπορείτε βέβαια να μην κάνετε τίποτα από όλα αυτά και να την διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε..