ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ SWIRL ROSE

Πώς γεννήθηκε η …τούρτα γενεθλίων;

Η ιστορία του κέικ γενεθλίων ή του γλυκού ψωμιού ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, όπου για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Αρτέμιδος, έφτιαχναν ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί, στο οποίο τοποθετούσαν ένα ή περισσότερα αναμμένα κεριά, που συμβόλιζαν τη λάμψη του φεγγαριού, αφού η θεά Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας.

Η πρώτη τούρτα γενεθλίων όπως την ξέρουμε σήμερα, πιστεύεται ότι έγινε το μεσαίωνα στη Γερμανία. Οι Γερμανοί για να γιορτάσουν τα γενέθλια των μικρών παιδιών, χρησιμοποίησαν την τούρτα και ονόμασαν τη γιορτή Kinderfest. Από την εποχή αυτή και μετά, οι τούρτες αρχίζουν να έχουν παραπάνω από ένα στρώματα – επίπεδα και να χρησιμοποιούνται υλικά, που κάνουν το ψωμί πιο γλυκό και πιο αφράτο. Αυτό το είδος κέικ ή ψωμιού ονομάζεται από τους Γερμανούς Geburtstagorten και από τον 17ο αιώνα αρχίζει να διακοσμείται περίτεχνα, έχοντας όμως τη δυνατότητα να το αποκτήσουν μόνο οι πλούσιοι της εποχής. Πιο προσιτό γίνεται από τον 18ο αι και μετά.

Η ιστορία των γενέθλιων κεριών

Όπως ήδη αναφέραμε στην Αρχαία Ελλάδα, τοποθετούσαν πάνω στο γλυκό ψωμί κεριά, συμβολίζοντας τη λάμψη του φεγγαριού. Πίστευαν πως ο καπνός μεταφέρει τις προσευχές πιο γρήγορα στη θεά. Ορισμένοι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν την προέλευση των γενέθλιων κεριών στους αρχαίους Έλληνες αλλά στους Γερμανούς του 17ου αιώνα και στην αντίληψη ότι ένα κερί πάνω στην γενέθλια τούρτα συμβολίζει το φως της ζωής. Στις μέρες μας πολλοί λαοί τοποθετούν κεριά πάνω στο γενέθλιο γλυκό, ένα για κάθε χρόνο που κλείνει, πιστεύοντας ότι μια σιωπηλή ευχή πριν το σβήσιμό τους, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν τα κεριά σβήσουν όλα μαζί.

Όσο για το πασίγνωστο τραγουδάκι “Happy birthday” που τραγουδούν όλες οι αγγλόφωνες και μη χώρες καθιερώθηκε από την πρώτη δεκαετία του 1900 σαν μια ταυτόχρονη ευχή όλων των καλεσμένων για χαρούμενα γενέθλια του προσώπου που γιόρταζε.

2411201634397-2

https://toperiodikomas.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ

131120126884

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΕΔΩ ..https://koykoycook.gr/?p=5430

η αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

orange-sirup-2

300 γρ νερό

200 γρ ζάχαρη

50 γρ κονιάκ

φλούδες από πορτοκάλια

Βράστε όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά  και αφήστε το σιρόπι 

να κρυώσει..

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ  

291220129155

Υλικά και εκτέλεση για την πατισερί εδώ : https://koykoycook.gr/?p=11958

2411201634396-2Για την τούρτα θα χρειαστείτε μισή δόση πατισερί.

ΓΙΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Προσθέστε στο γάλα τα ακόλουθα υλικά :

2,1/2  κουταλιές της σούπας  χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά της σούπας  άρωμα πορτοκάλι & ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Για πορτοκαλί χρώμα  προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού πορτοκαλί  χρώμα(πάστα).

Αυξομειώστε την ποσότητα του χρώματος ανάλογα με τι απόχρωση θέλετε( αχνό η έντονο).

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ -ΥΛΙΚΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

070620131387

4 φάκελοι Γκαρνί Γιώτης βανίλια

3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος 35 %

μισό κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού

πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής

ψιλό καραμελάκι σε πορτοκαλί χρώμα

Χτυπήστε το Γκαρνί βανίλιας με την κρέμα γάλακτος και την εσάνς.

Προσθέστε το  χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.

161120127011

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι(με πινέλο) και στρώστε μια δόση κρέμα πορτοκάλι.

Συνεχίστε  με τα υπόλοιπα..

161120127015-2

Ποτίστε το επόμενο παντεσπάνι και στρώστε ξανά κρέμα.

Ποτίστε ελαφρά το τελευταίο παντεσπάνι .

Με μια σπάτουλα καλύψτε γύρω γύρω  και από πάνω την τούρτα σας με την Κρέμα Γκαρνί.

2411201634405-2

Βάλτε στο ειδικό κορνέ την Γκαρνί και κάντε τριαντάφυλλα.

Δείτε την τεχνική εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=ybkvx90YNYs

2411201634400-2

Στο πάνω μέρος στολίστε με τριαντάφυλλα περιμετρικά την τούρτα  σας.

2411201634406-2

Βάλτε στο κέντρο το πορτοκαλί καραμελάκι.

2411201634404-2

Μια εύκολη αλλά πολύ εντυπωσιακή τούρτα…

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

Επιμέλεια/Εκτέλεση συνταγής :Ρένα Κώστογλου
Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON