Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων που φθάνουν σε αυτόν μέσω του οπτικού νεύρου. Η πληροφορία για το χρώμα αφορά τις συχνότητες της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί στους κατάλληλους υποδοχείς και κωδικοποιείται μέσα στα ηλεκτρικά αυτά σήματα. Οι ηλεκτρικές ώσεις που αφορούν πληροφορία χρώματος προέρχονται από εξειδικευμένους φωτοευαίσθητους υποδοχείς του ματιού, τα κωνία, που αντιδρούν το καθένα στην ανίχνευση φωτός συγκεκριμένου εύρους μήκους κύματος. Ένα χρώμα που παίρνει μορφή στον εγκέφαλο μπορεί να προέρχεται από μία συχνότητα ή συνδυασμό περισσότερων συχνοτήτων του ορατού φάσματος. Για παράδειγμα το κίτρινο χρώμα είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας του σήματος που προέρχεται από την ανίχνευση φωτός από από δύο κυρίως είδη κωνίων, τα κωνία που είναι ευαίσθητα σε συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του κόκκινου χρώματος και τα κωνία που είναι ευαίσθητα στις συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του πράσινου.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνθέτει μεγάλο εύρος χρωμάτων από τους συνδυασμούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύει το μάτι. Το χρώμα στην περίπτωση αυτή είναι μια σύμβαση που αφορά τη μορφή που λαμβάνει στον εγκέφαλο (στον οπτικό φλοιό) ο συνδυασμός των συχνοτήτων που ανιχνεύονται από το μάτι. Έτσι μπορεί να βλέπουμε κίτρινο χρώμα ενώ στην πραγματικότητα οι συχνότητες που ανιχνεύουμε αντιστοιχούν αποκλειστικά στην περιοχή του πράσινου και του κόκκινου, δηλαδή η ακτινοβολία που φθάνει στο μάτι μας δεν βρίσκεται στην περιοχή του κίτρινου. Φυσικά είναι δυνατό να βλέπουμε και το απ’ ευθείας κίτρινο χρώμα, όταν η ακτινοβολία είναι μονοχρωματική, όταν δηλαδή το χρώμα αντιστοιχεί πράγματι σε μία μόνο συχνότητα. Παρόλα αυτά, το μονοχρωματικό κίτρινο συλλαμβάνεται εν μέρει και από τους υποδοχείς του κόκκινου και από του πράσινου και μόνο μέσω της όρασής μας δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν πράγματι πρόκειται για μονοχρωματική ακτινοβολία ή όχι.
Πέραν του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την ακτινοβολία από πολλές συχνότητες ως μονοχρωματική, παραπλανούμενοι μέσω της αίσθησης της όρασης, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στη φύση μπορεί πράγματι να αντιστοιχεί σε διαφορετικά, διακριτά μήκη κύματος που αντιστοιχούν το καθένα σε διαφορετικό χρώμα. Σε αυτή τη φυσική παλέτα του ορατού φάσματος, το η «κόκκινη» ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος και η «ιώδης» το μικρότερο.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
(για σκεύος 30 εκατοστών)
9 μεγάλα φρέσκα αυγά
350 γρ ζάχαρη
180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ κόρν φλάουερ
80 γρ κακάο σκόνη
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
4 βανιλέτες
λίγο αλάτι
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν
και προσθέστε τις βανιλέτες .
Αναμείξτε το αλεύρι , το κόρν φλάουερ , το κακάο, το μπαίκιν και το αλάτι σε ένα μπώλ.
Προσθέστε το το μείγμα των αλεύρων λίγο -λίγο .
Βουτυρώστε και στρώστε το σκεύος σας με αντικολλητικό χαρτί.
Βουτυρώστε και το χαρτί..
Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο(180c) φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
Κόψτε μόλις κρυώσει καλά σε 3 κομμάτια..
Είναι καλύτερα να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ
1 φλυτζάνι ζεστό νερό
1 φακελάκι ζελέ φράουλα
1 σφηνάκι λικέρ φράουλα η κεράσι
Τα ανακατεύετε όλα μαζί και ποτίζετε το παντεσπάνι σας προτού στρώσετε την κρέμα..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
2 φακελάκια μόρφατ cornet με γεύση βανίλια
2 κουταλάκια κρεμόριο
20 σταγόνες άρωμα φράουλας
1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού χρώμα ζαχαροπλαστικής rose rosado της wilton
Χτυπάτε όλα μαζί σε σφικτή σαντιγί και την βάζετε στο ψυγείο να σφίξει..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
1 φακελάκι μόρφατ cornet με γεύση βανίλια
1 κουταλάκι κρεμοριο
μισό φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
5-6 σταγόνες άρωμα φράουλας
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Εμείς χρησιμοποιήσαμε κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, μπλέ.
Oλα τα χρώματα,τα αρώματα και τα ζαχαρωτά είναι από το Vefa’s House Samos.
Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί σε σφικτή άσπρη κρέμα..
Χωρίστε την σαντιγί σε 5 μπώλ, σε ισόποσα μέρη..
Χρωματίστε απαλά η έντονα προσθέτοντας λιγότερο η περισσότερο χρώμα …
Βάλτε τα μπολάκια στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
( για την περιμετρική επικάλυψη)
150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1-2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
2 αυγά και ένα ασπράδι -2 βανίλιες
200 γρ κρέμα γάλακτος
4 συσκευασίες (των 12 ) ζαχαρωτές πριγκίπισσες από το Vefa’s House Samos.
Βάλτε την σοκολάτα και μια κουταλιά χυμό πορτοκαλιού να λιώσουν σε χαμηλά φωτιά σε μπαίν μαρί.
Ξεχωρίστε τα αυγά και χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Βάλτε τα σε ένα μπώλ.
Βγάλτε την λιωμένη σοκολάτα από το μπαίν μαρί και αφήστε την να κρυώσει.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα να γίνει μια σφικτή σαντιγί.
Χτυπήστε τα κροκάδια με τις βανίλιες σε δυνατή ταχύτητα να ασπρίσουν.
Ρίξτε μέσα στα κροκάδια κουταλιά κουταλιά την λιωμένη σοκολάτα.
Προσθέστε τη μαρέγκα και την σαντιγί . Βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.
Με την μους θα αλείψουμε την τούρτα μας γύρω- γύρω.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΤΑΣ
Ποτίστε με ένα κουτάλι σιγά σιγά την πρώτη βάση από το παντεσπάνι..
Στρώστε την πρώτη στρώση κρέμας.
Συνεχίστε με την δεύτερη βάση και τελειώστε με την τρίτη ..
Ραντίστε την και αυτή..
Βάλτε σε κορνέ την μους σοκολάτας και καλύψτε περιμετρικά την τούρτα σας.
Βάλτε τις χρωματισμένες σαντιγί σε κορνέ μιας χρήσεως την καθεμιά
και αρχίστε να γεμίζετε με μικρές ροζέτες την τούρτα σας.
Ισιώστε με σπάτουλα την μους σοκολάτας γύρω γύρω κάνοντας κινήσεις από κάτω
προ τα πάνω…
Τοποθετήστε τις ζαχαρωτές πριγκίπισες περιμετρικά να κολλήσουν πάνω στην μους.
Χρόνια πολλά!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα! Μπράβο που μοιράζεσαι την γνώση σου. Μόλις ξεκινησα να φτιάχνω την τουρτα για το παιδικό πάρτυ της κόρης μου. Ερωτηση: έχω πάρει τα χρώματα αυτα που είναι σε μορφή πάστας. Πως τα μετράμε ώστε να να μπουν στη συνταγή; Χρησιμοποιείς κουταλάκι;
Επίσης, δεν έχω κορνέ μιας χρήσης. Πιστεύεις ότι θα ταλαιπωρηθώ με το απλό κορνέ;
Ευχαριστώ πολύ!!!!
ευχαριστω για τα καλα σου λογια .. δεν τα μετρας .. απλα ριχνεις λιγο( εγω χρησιμοπιω το πισω μερος ενος μικρου κουταλιου του γλυκου ..) και ενω δουλευει το μιξερ και ανακατευει το μειγμα(ζυμη, κρεμα,σαντιγυ)βλεπεις με το ματι τι αποχρωση θες..το κορνε μιας χρησης θα σε γλυτωσει απο το βαλε-βγαλε -πλυνε- σκουπισε …ειδικα οταν εχεισ να φτιαξεις μια τουρτα που εχει πολλα στοιχεια και διαφορετικα χρωματα
Ήθελα απλά να πω την γνώμη μου..Τρελαίνομαι απίστευτα για τις πληροφορίες που δίνεις πριν από κάθε συνταγή! Μ’ αρέσουν πάρα πολύ!!!
ευχαριστω πολυ
Καλησπέρα. Συγχαρητήρια η τουρτα φαίνεται καταπληκτική. σε 2 μέρες έχει γενέθλια ο μεγάλος μου γιος και έχω 2 απορίες.
1) μπορώ αντι σε στρογγυλό ταψάκι να κανω το παντεσπάνι σε ορθογώνιο;
2) πειραζει αν δεν βαλω κορν φλαουρ αλλα μόνο αλεύρι;
ναι μπορεις να το κανεις σε ορθογωνιο αλλα δεν ξερω να σου πω σε τι διαστασεις γιατι δεν την εχω κανει ποτε σε ορθογωνιο
οσο για το κορν φλαουερ ναι πειραζει αν δεν το βαλεις γιατι με το αλευρι θα σου βγει πιο σφικτο και πιο βαρυ το παντεσπανι