ΒΡΑΣΤΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ

Αρχαία χρονικά των Αζτέκων περιγράφουν πως ο θεός Quetzalcoatl (το φτερωτό ερπετό) ταξίδεψε από τον Παράδεισο στη Γή ,πάνω στην ακτίνα φωτός του Αυγερινού,φέρνοντας μαζύ του , ένα δώρο προς τους ανθρώπους,το κακαόδενδρο. Τους δίδαξε πως να το καλλιεργούν,πως να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους,πως να το χρησιμοποιούν.

‘Ετσι έμαθαν να μετατρέπουν του σπόρους του ka’kau σε πάστα διαλυτή στο νερό και να παρασκευάζουν το xocoatl η cacahuatl η πικρό νερό και να προσθέτουν καρυκεύματα όπως κανέλλα,βανίλλια,καυτερή πιπεριά,πούδρα καλαμποκιού κ.α.Το κατανάλωναν υγρό η παχύρευστο αλλά και στο φαγητό.

Όμως ο Quetzalcoatl εξορίστηκε απο τον Παράδεισο γα την βλασφημία που διέπραξε ,προσφέροντας το ιερό κακάο στους ανθρώπους.Ιερό διότι προσέφερε πρόσβαση στην παγκόσμια – συμπαντική σοφία και γνώση.

Αντίθετα στη Μεξικάνικη Μυθολογία το κακάο καταναλωνόταν απο τους θεούς στον Παράδεισο και μεταβιβάστηκε στον άνθρωπο ως δώρο , ως ευλογία γιά την εξέλιξή του,από τον θεό του Ανέμου και είχε προστάτιδες την Tonacatecutli ( θεά της τροφής) και την Calchiuhtlucue ( θεά των υδάτων).

Η κατανάλωσή του είχε θεραπευτικό ,ιερό και εθιμοτυπικό ρόλο και προοριζόταν κυρίως ,γιά την ελίτ δηλ.τον εκάστοτε αυτοκράτορα ,τους ευγενείς,τους σαμάνους,τους καλλιτέχνες,τους εμπόρους και τους πολεμιστές .

Παράλληλα οι σπόροι του κακάο, ήταν ένα προιόν με ανταλλακτική αξία δηλ. ένα νόμισμα.1 σπόρος άξιζε όσο 1 μεγάλη τομάτα ,4 σπόροι όσο 1 μεγάλη κολοκύθα,100 σπόροι όσο 1 κουνέλι η 1 γαλοπούλα,1000 σπόροι όσο 1 σκλάβος!!

http://www.fumara.gr/%CE%A3%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BF-%CE%A4%CE%BF-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CE%BD/

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

 

250  γρ ανάλατο βούτυρο αγελάδος  Νουνού σε θερμοκρασία δωματίου

120 ml  γαλλικό καφέ η ότι άλλο καφέ θέλετε(εσπρέσο , νες καφέ κτλ)

3 κουταλιές της σούπας κονιάκ  η λικέρ καφέ

6 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη άγλυκο

2 κουταλιές της σούπας μέλι η μάρπλ σιρόπι

2 βανίλιες

1,1/2 φλιτζανιού   ζάχαρη

2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις  κοσκινισμένο(250 γρ)

1 κουταλιά της σούπας μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι  του γλυκού  αλάτι

5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη για το χτύπημα των αυγών

1611201634272-2

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 C  .

Βουτυρώστε ένα ταψί 22 επί 34 εκατοστά(μακρόστενο πυρέξ) και μετά πασπαλίστε

με κακάο(δεν βάζουμε αλεύρι γιατί θα αφήσει ασπρίλες στο γλυκό).

1611201634268-2

 Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά  λιώστε το βούτυρο και

προσθέστε τον καφέ και το κονιάκ .

Ρίξτε μέσα  το κακάο ,την ζάχαρη την βανίλια και το μέλι .

1611201634275-2

Ανακατέψτε συνεχώς τα υλικά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν

(το μείγμα πρέπει να φτάσει κοντά στον βρασμό).

Αφαιρέστε 300 ml από αυτό το μείγμα και βάλτε τα στην άκρη.(για να ποτίσετε το κέικ).

1611201634278-2

Χτυπήστε τα αυγά  με την ζάχαρη (3/4 φλιτζανιού) μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο

και να γίνουν μια υποκίτρινη κρέμα.

1611201634285-2

Προσθεστε απαλά τα χτυπημένα αυγά στο μείγμα του κακάο για να μην χάσουν

τον όγκο τους (να έχει κρυώσει αρκετά  το μείγμα,αλλιώς τα αυγά θα καούν).

1611201634290-2

Ρίξτε μέσα το αλεύρι , το αλάτι και το μπαίκιν.

Ανακατέψτε να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.

1611201634294-2

Ρίξτε το μείγμα στο πυρέξ.

Ψήστε στους 150 με 160 βαθμούς αέρα  (εξαρτάται και απο τον φούρνο)για  περίπου

25-30 λεπτά(καρφώστε το κέικ με ένα σουβλάκι να δείτε αν βγαίνει καθαρό).

 

Βγάλτε το  από τον φούρνο και αναποδογυρίστε το  σε μια μακρόστενη πιατέλα .

Χαράξτε το κέικ σας σε τετράγωνα κομμάτια.

Ποτίστε το με τα 300 ml που κρατήσατε στην άκρη από το μείγμα του κακάο.

 

Όσο πιο ζεστό είναι το κέικ σας τόσο καλύτερα  θα απορροφηθεί.

Ένα Κέικ Σοκολάτας αλλιώς …..

Αν το θέλετε έξτρα σοκολατένιο μπορείτε να φτιάξετε γκανάς σοκολάτας 

Θα χρειαστείτε 1 φλυτζάνι γάλα που θα το ζεστάνετε ( όχι να κάψει).

Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε μέσα 1,1/2 δάκρυα σοκολάτας

( υγείας η γάλακτος ). Ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί.

Αφήστε να κρυώσει λίγο και στρώστε την γκανάς πάνω από το κέικ σας .

 

Με έντονη γεύση σοκολάτας αλλά δίχως το παραμικρό ίχνος σοκολάτας

στην παρασκευή του…

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες: Ρένα Κώστογλου)
 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON