ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΜΑΡΑΣΚΙΝΟ

Κάθε τόσο, κάποιος αγαπημένος μας έχει γενέθλια και σύμφωνα με τη προσφιλή μας συνήθεια, η τούρτα γενεθλίων μαζί με έστω και ένα κεράκι συμβολικό, είναι απαραίτητα. 

Ποια είναι όμως η προέλευση της τούρτας γενεθλίων; Πώς ξεκίνησε αυτή η συνήθεια, που έχει κερδίσει όλο το δυτικό κόσμο και όχι μόνο;

Η ιστορία του κέικ γενεθλίων ή του γλυκού ψωμιού ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, όπου για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Αρτέμιδος, έφτιαχναν ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί, στο οποίο τοποθετούσαν ένα ή περισσότερα αναμμένα κεριά, που συμβόλιζαν τη λάμψη του φεγγαριού, αφού η θεά Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας.
Η πρώτη τούρτα γενεθλίων όπως την ξέρουμε σήμερα, πιστεύεται ότι έγινε το μεσαίωνα στη Γερμανία. Οι Γερμανοί για να γιορτάσουν τα γενέθλια των μικρών παιδιών, χρησιμοποίησαν την τούρτα και ονόμασαν τη γιορτή Kinderfest. Από την εποχή αυτή και μετά, οι τούρτες αρχίζουν να έχουν παραπάνω από ένα στρώματα – επίπεδα και να χρησιμοποιούνται υλικά, που κάνουν το ψωμί πιο γλυκό και πιο αφράτο. Αυτό το είδος κέικ ή ψωμιού ονομάζεται από τους Γερμανούς Geburtstagorten και από τον 17ο αιώνα αρχίζει να διακοσμείται περίτεχνα, έχοντας όμως τη δυνατότητα να το αποκτήσουν μόνο οι πλούσιοι της εποχής. Πιο προσιτό γίνεται από τον 18ο αι και μετά.

Η ιστορία των γενέθλιων κεριών
Όπως ήδη αναφέραμε στην Αρχαία Ελλάδα, τοποθετούσαν πάνω στο γλυκό ψωμί κεριά, συμβολίζοντας τη λάμψη του φεγγαριού. Πίστευαν πως ο καπνός μεταφέρει τις προσευχές πιο γρήγορα στη θεά. Ορισμένοι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν την προέλευση των γενέθλιων κεριών στους αρχαίους Έλληνες αλλά στους Γερμανούς του 17ου αιώνα και στην αντίληψη ότι ένα κερί πάνω στην γενέθλια τούρτα συμβολίζει το φως της ζωής. Στις μέρες μας πολλοί λαοί τοποθετούν κεριά πάνω στο γενέθλιο γλυκό, ένα για κάθε χρόνο που κλείνει, πιστεύοντας ότι μια σιωπηλή ευχή πριν το σβήσιμό τους, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν τα κεριά σβήσουν όλα μαζί.

Όσο για το πασίγνωστο τραγουδάκι “Happy birthday” που τραγουδούν όλες οι αγγλόφωνες και μη χώρες καθιερώθηκε από την πρώτη δεκαετία του 1900 σαν μια ταυτόχρονη ευχή όλων των καλεσμένων για χαρούμενα γενέθλια του προσώπου που γιόρταζε.

 

http://toperiodikomas.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

0712201530230 (2)

Συνταγή εδώ για το παντεσπάνι   https://koykoycook.gr/?p=5430

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

cherries (2)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

3/4 φλιτζανιού  σιροπιού από τα κερασάκια μαρασκίνο

Ζεσταίνετε το σιρόπι και διαλύστε μέσα την ζάχαρη.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

0402201631902 (2)

5 φάκελοι σκόνη μόρφατ βανίλια

2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος 35%

2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο

1 βάζο κερασάκια μαρασκίνο

0402201631853 (2)

Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί.

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι και στρώστε την κρέμα.

Σουρώστε τα κερασάκια να μην έχουν υγρά.

Βάλτε τα πάνω στην κρέμα.

0402201631855 (2)

Συνεχίστε με το δεύτερο παντεσπάνι .

Βάλτε πάλι κερασάκια.

0402201631857 (2)

 

0402201631861 (2)

Αλείψτε με την κρέμα ολόκληρη την  Τούρτα σας.

0402201631864 (2)

Κάντε μικρές ροζέτες στο πάνω μέρος της τούρτας(γύρω-γύρω).

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ/ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

0402201631893

κερασάκια μαρασκίνο

250 γρ κουβερτούρα

λίγη πράσινη ζαχαρόπαστα για τα φύλλα του τριαντάφυλλου

1 μικρο κουπάτ για τα φύλλα

λίγη φούξια ζαχαρόπαστα για το τριαντάφυλλο

 Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν μαρί.

0402201631873 (2)

Βάλτε την σε κορνέ μιας χρήσης και κόψτε ίσα ίσα μπροστά την μύτη.

Γράψτε τα <Χρόνια πολλά>.

Βάλτε τα κερασάκια πάνω στις λευκές ροζέτες.

0402201631900 (2)

Φτιάξτε το τριαντάφυλλο..(οδηγίες/φωτογραφίες  εδώ  https://koykoycook.gr/?p=9480)

Βάλτε το πάνω στην τούρτα και περιμετρικά τα πράσινα φύλλα.

0402201631908 (2)

Πάνω σε χαρτί ψησίματος  ζωγραφίστε μικρούς κύκλους.

Γυρίστε το χαρτί ανάποδα και κάντε πάνω μικρά στρογγυλά σχέδια με την λιωμένη σοκολάτα.

Αφήστε να στερεοποιηθούν.

0402201631892 (2)

Ξεκολλήστε τα και κολλήστε τα γύρω γύρω στην τούρτα σας.

0402201631903 (2)

Βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρετε.

0402201631896 (2)

Χρόνια σας πολλά!!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON