ΤΟΥΡΤΑ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Όταν ακούει κάποιος το επιστημονικό του όνομα δεν μπορεί να φανταστεί τη γευστική ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει. Το «Theobroma cacao», ή κοινώς κακαόδεντρο, του οποίου το σημαντικότερο παράγωγο, η σοκολάτα, μας «απογειώνει», αποτελεί στις μέρες μας το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες. 

Ήταν το 600 μ.Χ. όταν οι Μάγια μετακόμισαν από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό φέρνοντας μαζί τους και τα μυστικά της καλλιέργειας του κακάο. Η καλλιέργεια εξαπλώθηκε σε όλη την Κεντρική Αμερική και το φυτό του κακάο απέκτησε τέτοια αξία ώστε όλες οι οικονομικές συναλαγές γίνονταν με τους σπόρους του φυτού. Αργότερα οι Ισπανοί, αν και δεν συνειδητοποίησαν από την αρχή τα οφέλη του κακάο, το μεταφέρουν στη χώρα τους και το κακάο συνεχίζει το γευστικό ταξίδι του και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Είδη σοκολάτας
Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά (σταφίδες, λικέρ, διογκωμένο ρύζι), προκύπτουν και διαφορετικά είδη. 

Μερικά από τα πιο γνωστά, στην Ελλάδα, είναι: 
• Κουβερτούρα (bitter-πικρή με διάφορες περιεκτικότητες κακάο από 45-85%)
• Σοκολάτα υγείας (με μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο συνήθως 40-45%)
• Σοκολάτα γάλακτος 
• Αμυγδάλου ή φουντουκιού
• Λευκή 

Διατροφική αξία
Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών. 

Το ξέρετε πως… 
• Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. 
• Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg. 
• Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά. 
• Από το 16 ως τον 20 αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού

Πηγή: http://www.runnermagazine.gr/html/ent/606/ent.161606.asp

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠANI ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ:

https://koykoycook.gr/?p=5430

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

450 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

7 μεγάλα  αυγά

4 βανίλιες

600 γρ κρέμα γάλακτος 

Βάλτε την σοκολάτα, να λιώσει σε σιγανή φωτιά, σε μπαίν μαρί..

Ξεχωρίστε τα αυγά και χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Βάλτε τα σε ένα μπώλ.

Βγάλτε την λιωμένη σοκολάτα από το μπαίν μαρί και αφήστε την να κρυώσει.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα να γίνει μια σφικτή σαντιγί.

Χτυπήστε τα κροκάδια με τις βανίλιες σε δυνατή ταχύτητα να ασπρίσουν. 

Ρίξτε μέσα στα κροκάδια κουταλιά κουταλιά το μείγμα της σοκολάτας.

Προσθέστε τη μαρέγκα και την σαντιγί .

Βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 2 ώρες).

 

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ- ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό

2 κουταλιές σούπας  Cadbury ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη

2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος χτυπημένη στο μίξερ με μια κουταλιά άχνη ζάχαρη

Ζαχαρόπαστα άσπρη, πράσινη,μπλε,κόκκινη

κουπάτ για τα φύλλα

τρούφα σοκολάτας

Διαλύστε στο νερό το ρόφημα σοκολάτας και ποτίστε το παντεσπάνι σας.

Στρώστε το πρώτο στρώμα της μούς..Ποτίστε το δεύτερο παντεσπάνι.

Συνεχίστε με το δεύτερο στρώμα της μους.

Στρώστε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος πάνω στην τούρτα .

Πασπαλίστε με αρκετή τρούφα να καλυφθεί .

Με ένα κορνέ καλύψτε την τούρτα γύρω γύρω με  την υπόλοιπη μους σοκολάτας .

Βάλτε την στο ψυγείο.

Ανοίξτε με τον πλάστη την πράσινη ζαχαρόπαστα και κόψτε με το κουπ πατ φύλλα.

Φτιάξτε τα  τριαντάφυλλα ..

 

Πλάστε την ζαχαρόπαστα σε κύλινδρο..

Όσο πιο χονδρός τόσο πιο μεγάλο το τριαντάφυλλο.

Κόψτε 8 φετούλες αν είναι δυνατόν ισοπαχείς.

Αφήστε την πρώτη φετούλα στην άκρη.

 

Πάρτε μια διάφανη μεμβράνη από αυτές που βάζουμε μέσα έγγραφα και κόψτε την

με το ψαλίδι να ανοίξει στην μια κάτω άκρη.

Βάλτε μέσα τις φετούλες.

 

Πάνω από την πλαστική μεβράνη αρχίστε να πιέζετε με το δάκτυλο σας

κάθε μια φέτα-πέταλο ξεχωριστά γύρω γύρω να ανοίξουν .

Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεστε ζάχαρη άχνη για να ανοίξετε την ζαχαρόπαστα.

 

Πάρτε το πιο μικρό σε μέγεθος πέταλο  και τυλίξτε το  σαν μικρό κύλινδρο.

 

Πάρτε το δεύτερο πέταλο και βάλτε το εκεί που κλείνει το πρώτο.

 

Συνεχίστε έτσι με τα επόμενα πέταλα. Αν θέλετε μπουμπούκια σταματάτε κάπου εδώ.

 

 

 

Συνεχίστε για ολόκληρο τριαντάφυλλο.Κόψτε την βάση του με ένα μαχαίρι.

 

Ανοίξτε τα πέταλα του πιέζοντας ελαφρά προς τα έξω..

Συνεχίστε φτιάχνοντας και τα υπόλοιπα τριαντάφυλλα σας.

Βάλτε τα πάνω στην τούρτα και πιέστε τα ελαφρά να <βυθιστούν> στην επιφάνεια της.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

 

 

 

 


(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON