Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Η αγγλική λέξη «carnival» προέρχεται από το λατινικό «carnem levare» ή «carnis levamen», που σηµαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος». Στα ελληνικά χρησιµοποιείται η λέξη «αποκριά» και σηµαίνει ακριβώς το ίδιο. Αυτή η δηµοφιλής παράδοση προέρχεται από τις παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιµή του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυµίας. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές συµπεριφερόµενοι «προκλητικά» µε τολµηρές φράσεις και πράξεις. Αυτό εξυπηρετούσε το σκοπό να επιτρέπεται να εκφράζονται ελεύθερα ερωτικές σκέψεις ενώ έκρυβαν την αληθινή τους ταυτότητα πίσω από τις µάσκες.
Αυτή η παράδοση τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου. Όµως, οι παγανιστικές πρακτικές ήταν τόσο βαθιά ριζωµένες που δεν καταργήθηκαν τελείως . Αργότερα, όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν.
Μια φορά τον χρόνο, τα καρναβάλια συµβαίνουν σε πολλές πόλεις και χωριά της χώρας µας. Στην πραγµατικότητα, η αποκριά διαρκεί τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα. Ονοµάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σηµαίνει οι τρεις ύµνοι που συνηθίζουµε να λέµε στην εκκλησία. Ξεκινά την πρώτη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του «Τελώνη και Φαρισαίου». Την δεύτερη Κυριακή , στο Ευαγγέλιο του «Ασώτου Υιού». Η τρίτη είναι της «Απόκρεω « και η τελευταία Κυριακή της αποκριάς, κατά την οποία οι εορτασµοί και οι εκδηλώσεις φτάνουν στο απόγειο τους, είναι η «Τυρινή» (τυροφάγου). Το τέλος της αποκριάς είναι την αυγή της επόµενης µέρας: η πρώτη µέρα της Σαρακοστής, που ονοµάζεται Καθαρά ∆ευτέρα. Κατά την διάρκεια αυτών των ηµερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(24 κομμάτια)
3 φλυτζάνια φάριν απ
1,1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι αλάτι
1 φλυτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλυτζάνια άσπρη ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
5-6 Σταγόνες εσάνς Βανίλιας Spice drops
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος+μισό φλιτζάνι φρέσκο γάλα(ενώστε τα μαζί)
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς.
Τοποθετήστε χαρτιά για κάπκεικς στις ειδικές θήκες.
Βάλτε σε μπόλ το αλεύρι και το αλάτι.
Χτυπήστε στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέστε ένα ένα τα αυγά και περιμένετε να ενσωματωθούν προτού ρίξετε το επόμενο.
Ρίξτε το άρωμα .
Προσθέστε το 1/3 του μείγματος του αλευριού κάθε φορά εναλλάξ με το μισό
γάλα+κρέμα γάλακτος .
Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά αλλά μην το παρακάνετε.
Γεμίστε την κάθε θήκη στα 3/4 της χωρητικότητας της.
Ψήστε για 17 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν η τρυπήστε τα με οδοντογλυφίδα
και μόλις βγει καθαρή είναι έτοιμα.
Αφήστε τα στις θήκες τους για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΤΥΡΟΚΡΕΜΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ
80 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
25 γρ πλήρες γάλα
4-5 σταγόνες άρωμα βανίλιας Spice drops
210 γρ άσπρη σοκολάτα
70 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μίξερ σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα ,
μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Μειώνουμε την ταχύτητα.
Σε ξεχωριστό μπωλ αναμειγνύουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Μετά ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος στο μείγμα βουτύρου, μια με δυο κουταλιές την φορά.
Όταν αναμιχθεί όλο το γάλα, αυξάνουμε την ταχύτητα σε υψηλή.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει ανάλαφρο και αφράτο, περίπου 5 λεπτά.
Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε σημείο βρασμού.
Σπάμε την σοκολάτα σε κομμάτια, ρίχνουμε πάνω την κρέμα και αφήνουμε για 2 λεπτά.
Μετά ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει καλά .
Χτυπήστε την Βουτυρόκρεμα και την γκανάς μαζί .. Προσθέστε το χρώμα..
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ – ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Με κορνέ διακοσμήστε τα κάπκεικς σας(με ροζέτες η ότι σχήμα θέλετε)..
Ρίξτε από πάνω χρωματιστά καραμελάκια ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)