ΤΟΥΡΤΑ Ο ΨΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΡΚΑ ΤΟΥ

Σύμφωνα με αναρίθμητες μαρτυρίες της ιστορικής εποχής, οι Έλληνες υπήρξαν μεγάλοι καταναλωτές κρέατος κι ειδικά αυτό των θηραμάτων. Το κρέας το έτρωγαν πολύ ψημένο με σάλτσες αρκετά πολύπλοκες και πικάντικες.
Αργότερα έμαθαν να εκτιμούν και το ψάρι και κατά συνέπεια επιδόθηκαν εντατικά στο ψάρεμα και σε κάθε δραστηριότητα που σχετιζόταν με την επεξεργασία και διατήρηση του ψαριού, όπως και στην ιχθυοκαλλιέργεια. Το φρέσκο ψάρι ήταν καλοδεχούμενο στα τραπέζια όλων των τάξεων της ελληνικής κοινωνίας, που προτιμούσαν όμως το διατηρημένο ψάρι, σύμφωνα με διάφορες αρκετά τελειοποιημένες τεχνικές που πρόσφεραν ένα νόστιμο προϊόν.
Για παράδειγμα, ο τόννος , που έπιαναν με σταθερά και κινητά δίχτυα, τρωγόταν και φρέσκος αλλά πιο συχνά τον έγδερναν, τον έκοβαν κομμάτια και τον διατηρούσαν με λάδι κι αλάτι, παράγοντας ένα καταναλωτικό προϊόν ισάξιο μ’ αυτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο στις μέρες μας.
Αν πιστέψουμε τις μαρτυρίες διάφορων Ελλήνων συγγραφέων, μπορούμε να θεωρήσουμε πως το επεξεργασμένο προϊόν ήταν πιο προσεγμένο και πιο τέλειο απο τα σημερινά . Πράγματι  οι Έλληνες αρωμάτιζαν το λάδι πριν βάλουν το ψάρι, έτσι ώστε τα διατηρημένα προϊόντα έπαιρναν μια υπέροχη γεύση.
Πολυάριθμα άλλα ψάρια διατηρούνταν με τον τρόπο τού παστώματος ή της αποξήρανσης. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν κι οι αντζούγιες, που έπιαναν σε μεγάλες ποσότητες και τα χέλια που κύρια διατηρούνταν στο λάδι (ή ψήνονταν με κρασί και ειδικούς τύπους μπαχαρικών), έτσι ώστε να μπορούν να φαγωθούν μετά από πολύ καιρό. Χέλια και ψάρια του γλυκού νερού διατηρούνταν ζωντανά σε δεξαμενές, που γέμιζαν από ποτάμια κι έτσι οι Έλληνες τα εμπορεύονταν φρέσκα. Πρέπει να πούμε πως, από την έλλειψη ψαριών του γλυκού νερού, στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες προτιμούσαν τα θαλάσσια ψάρια.
Με τα εντόσθια διάφορων ειδών ψαριών, αφού τα έπλεναν, τα ανακάτευαν, τ’ αλάτιζαν και τα επεξεργάζονταν, ετοίμαζαν σάλτσες διάφορων ειδών, τις οποίες πρόσθεταν σε φαγητά.
Από το ενδιαφέρον, που έδειχναν οι λαοί της Ελλάδας για τα θαλάσσια προϊόντα, οι κάτοικοι των ακτών και των νησιών έγιναν μεγάλοι ψαράδες και σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Οππιανού και του Ηλιανού, εξελιγμένοι τεχνικοί του εντατικού ψαρέματος.
Ο Αριστοτέλης απαριθμεί και ταξινομεί εκατόν δέκα είδη τι ψαριών και δείχνει τον τρόπο να προσδιορίζουμε την ηλικία τους με βάση το σχήμα των λεπιών, πράγμα αξιοσημείωτο για  την εποχή του. Αν σκεφτούμε ότι τον Μεσαίωνα τα γνωστά είδη ήταν μόλις εκατόν πενήντα).Δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς, που θεωρούνται κλασσικοί,  και ασχολούνται με τα ψάρια και το ψάρεμα και που η φήμη  τους έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας.

Ο Όμηρος πολλές φορές στις παρομοιώσεις του συγκρίνει την στάση του ψαρά και την  συμπεριφορά των ψαριών έξω απ” το νερό.
Ο Πλούταρχος δίνει  άφθονες τεχνικές συμβουλές στους ψαράδες, ενώ ο Οππιανός στην «Αλιευτική» του, περιγράφει πρακτικά όλα τα αλιευτικά συστήματα της εποχής του. 


Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση
.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

(Επιμέλεια-Εκτέλεση : Pastry Chef Ρένα Κώστογλου)

Φωτογραφίες : Ρένα Κώστογλου

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON