Τον Πέτρο Αθανασιάδη τον πρωτογνωρίσαμε από την υπέροχη συνταγή που μας έστειλε για Κουλούρια Θεσσαλονίκης.
(Συνταγή εδώ https://koykoycook.gr/?p=21235)
Αυτή την φορά μοιράζεται μαζί μας άλλη μια από τις πολύτιμες συνταγές του …
Να θυμίσουμε ότι ο Πέτρος είναι αρτοποιός τρίτης γενιάς και συνεχίζει στον
Καταχά Πιερίας την παράδοση του πατέρα του και του παππού του..
Πάντα στις συνταγές του μου κάνει εντύπωση η λεπτομέρεια με την οποία περιγράφει
τα πάντα δίνοντας απλόχερα τις γνώσεις του.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1000 γρ αλεύρι σφολιάτας ή για όλες τις χρήσεις
20 γρ αλάτι
20 γρ ζάχαρη
10 γρ baking powder
40 γρ μαγιά νωπή
290 γρ γάλα
500 γρ φυτική μαργαρίνη
Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μία ομοιογενής ζύμη.
Βάζω σε λεκάνη,σκεπάζω με μεμβράνη και ξεκουράζω στο ψυγείο για μισή ώρα.
Βγάζω από το ψυγείο, κόβω τεμάχια 135-140 γρ και κάνω μπαλάκια.
Ξεκουράζω 5 λεπτά σκεπασμένα με μεμβράνη.
Με τον πλάστη ανοίγω στρογγυλά και τα αφήνω αλλά 5 λεπτά να σταθούν.
Πάλι με τον πλάστη ή το μεγάλο ή το μικρό ανοίγω σε οβάλ και γεμίζω τις μεν
τυρόπιτες με 70 γρ τυρί κρέμα arla,τις δε λουκανικόπιτες με 35 γρ κασέρι,
τριμμένο gouda και λουκάνικο creta farms τύπου Φρανκφούρτης μήκους 17 εκ.
Και στις δύο περιπτώσεις κλείνω καλά στις άκρες για να μη χυθεί ή γέμιση έξω.
Αλείφω με αυγό κόβω τις λουκανικόπιτες με ψαλίδι λοξά και πασπαλίζω προαιρετικά
με σουσάμι.
Τις τυρόπιτες τις αλείφω μόνο με αυγό.
Στη συνέχεια ή ψήνω στους 180-200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν όμορφο
ροδαλό χρώμα ή βάζω κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Εφόσον μπει κατάψυξη όταν βγει δεν θέλει φούσκωμα παρά μόνο 10′ να μείνουν
έξω να ξεπαγώσουν ελαφρά και μετά στο φούρνο απευθείας.
Η συνταγή αυτή είναι από τις καλύτερες που έχω δουλέψει για κουρού και
την έψαχνα από το 1999.
Τέτοια πετυχημένη κουρού έχω γευτεί μόνο από ένα μικρό ημιυπόγειο εργαστήριο
στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης πριν πολλά πολλά χρόνια, το οποίο έβγαζε
μόνο κουρού και τίποτα άλλο.
Ήταν ή σπεσιαλιτέ του!!!
Εδώ πρέπει να πω ότι τη συνταγή τη βρήκα εδώ:
http://www.loulismills.gr/ και δεν είναι δική μου.
Στο σάιτ των μύλων Λούλη έχει κι άλλες πολλές και δοκιμασμένες συνταγές ενώ
το αλεύρι τους κυκλοφορεί και στα σούπερ μάρκετ σε συσκευασίες του κιλού.
Η συνταγή αυτή βγάζει 13 τεμάχια των 140 γρ.
Επίσης η γέμιση εκτός από τυρί κρέμα ή λουκάνικο με κασέρι θα μπορούσε
να είναι και κασέρι με μανιτάρια ή γαλοπούλα ή σπανάκι ή πουρές πατάτας
ή ότι άλλο φανταστείτε.
Καλή σας όρεξη!!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Επιμέλεια :Ρένα Κώστογλου Εκτέλεση συνταγής :Πέτρος Αθανασιάδης
Φωτογραφίες :Πέτρος Αθανασιάδης