ΤΑΡΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η μαγική λέξη καραμέλα έχει τις ρίζες της στη λατινική λέξη «calamellus», υποκοριστικό του «calamus» και στη λέξη «canna mellis», που σημαίνει ζαχαροκάλαμο. Η τραγουδιστή ιταλική λέξη caramella πέρασε σε πολλές σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες, τυλίγοντας με πολύχρωμα σύννεφα ευδαιμονίας όλους τους λαούς.
Στην ουσία πάντως με τον όρο ”καραμέλα” περιγράφουμε το σκουρόχρωμo αποτέλεσμα που μας δίνει η ζάχαρη όταν ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η πρακτική του καραμελώματος αναπτύχθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα στη Γαλλία. Στις αρχές του 1800, τότε που η ζάχαρη και η μελάσα έγιναν πλέον φτηνά αγαθά ένα μείγμα από σιρόπι ζάχαρης με λίγο αλεύρι γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Στη συνέχεια πρόσθεσαν στο σιρόπι κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Οι πρώτες αναφορές σε αυτό το είδος καραμέλας έρχονται από την βόρεια Αγγλία. Το βουτυρένιο μείγμα καραμέλας συχνά ονομαζόταν ‘taffy’/ toffee ή butterscotch, υπονοώντας σκοτσέζικη καταγωγή. Όπως ισχυρίζονται όμως οι λεπτολόγοι μελετητές, η λέξη butterscotch αναφέρθηκε πρώτη φορά στην πόλη Doncaster του Yorkshire. Εκεί, το 1817, ο Samuel Parkinson άρχισε να φτιάχνει το νέο μείγμα καραμέλας και πιθανώς το συνθετικό ”scotch” να πηγάζει από την αγγλική λέξη scorch για το κάψιμο και όχι από τη Σκωτία.
Ο γαστρονομικός γρίφος ακόμα δεν έχει λυθεί.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

ΓIA THN ZYMH ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ συνταγή εδώ https://koykoycook.gr/?p=25040

Φτιάξτε την προτού ξεκινήσετε την καραμέλα και την γκανάς.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

 

2 φλυτζάνια άσπρη ζάχαρη

μισό φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη

ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό extract βανίλιας

Αλάτι(1/2 από μικρο κουταλάκι του γλυκού)

114 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά Arla

 

Βάλτε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη το νερό ..

Όταν αρχίζει να ζεσταίνεται το μείγμα προσθέστε την γλυκόζη και το αλάτι ..

Ανακατέψτε και αφήστε να βράσει για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ..

 

Το μείγμα σας θα αρχίσει να χρυσίζει..

Ρίξτε μέσα το άρωμα και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς ..

Συμβουλή : Χρησιμοποιήστε βαθιά κατσαρόλα και κουτάλα με μακρύ χερούλι.

Ρίξτε αμέσως και το βούτυρο και το αλάτι.

 

Το μείγμα φουσκώνει,πιτσιλίζει και κάνει μεγάλες φυσαλίδες ..

Συνεχίστε το ανακάτεμα πάνω στην φωτιά 2- 3 λεπτά ..

 

Τραβήξτε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει.

 

Αφού η τάρτα ψηθεί και κρυώσει γεμίστε την με την καραμέλα .

Ετοιμάστε την γκανάς .

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

 

250 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

200 γρ πικρή σοκολάτα κουβερτούρα

1 κουταλιά της σούπας ευρωπαϊκό βούτυρο

Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

Τραβήξτε από το μάτι και ρίξτε μέσα την σοκολάτα .

Αφήστε για ένα λεπτό και ανακατέψτε καλά να ομογενοποιηθεί.

Ρίξτε τελευταίο το βούτυρο..Ανακατέψτε να λιώσει..

 

Αφήστε να κρυώσει και ρίξτε την κουταλιά-κουταλιά πάνω στην τάρτα σας.

 

Αφήστε σε κρύο μέρος για κάποιες ώρες προτού την σερβίρετε.

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON