Απόσπασμα από συνέντευξη του Αείμνηστου Ηθοποιού Γιάννη Βόγλη
«Στάσου μύγδαλα» είναι μια από τις πιο γνωστές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου από την ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο» και επίσης η ατάκα που έκανε διάσημο τον Γιάννη Βόγλη, ο οποίος ως βοσκός κυνήγησε μια τουρίστρια στην παραλία για να της προσφέρει αμύγδαλα και βρέθηκε τελικά στη φυλακή κατηγορούμενος για βιασμό. Ο ηθοποιός σε συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι η ατάκα προστέθηκε την τελευταία στιγμή και ο ίδιος είχε βαρεθεί να την επαναλαμβάνει στα γυρίσματα: «Φορούσα την κάπα και ήταν πολύ βαριά. Το γυρίζαμε πάνω-κάτω συνέχεια. Κάποια στιγμή μπάφιασα και είπα στον Γεωργιάδη: «Ελα, ρε Βασίλη, αφού το ‘χουμε το πλάνο, βαρέθηκα πια, στάσου μύγδαλα, στάσου μύγδαλα». Κι εκείνος γυρνά και μου λέει: «Βόγλη! Αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σ’ όλη σου τη ζωή». Και είχε δίκιο. Γιατί ο Βασίλης είχε μια εκπληκτική αίσθηση για τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι υπήρχε άλλος σκηνοθέτης που να έχει την αίσθηση της λαϊκής ποιότητας, της ποιότητας δηλαδή που μπορούσε να ακουμπήσει τον κόσμο»….
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/pethane-o-ithopios-giannis-voglis-se-ilikia-79-eton-egine-diasimos-apo-tin-ataka-stasou-migdala-i-opia-prostethike-stin-tenia-koritsia-ston-ilio-tin-teleftea-stigmi-i-agapi-tou-gia/
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
125 γρ μαργαρίνη η βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
ξύσμα από ένα ολόκληρο πορτοκάλι
μισό κουταλάκι αλάτι
350 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
Χτυπήστε στο μίξερ(γάντζο) το βούτυρο με την άχνη.
Ρίξτε το ξύσμα και το αυγό.
Ρίχνετε σιγά σιγά το το αλάτι και το αλεύρι.
Η ζύμη είναι μαλακή.
Αφήνετε την ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ανοίγετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Βουτυρώστε ένα σκεύος τάρτας( διαμέτρου 30 εκ) και στρώστε μέσα την ζύμη.
Τρυπήστε την με ένα πιρούνι.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 C.
Ψήστε για 15 λεπτά περίπου.
Αφήστε την να κρυώσει καλά..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
250 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό(lurpak) σε θερμοκρασία δωματίου
250 ζάχαρη κρυσταλλική
6 αυγά
2 βανιλέτες alsa
1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς πικραμύγδαλο
250 γρ λευκή αμυγδαλόψιχα σκόνη (στο μούλτι)
15 γρ αλεύρι μαλακό
5 γρ κόρν φλάουερ
Φιλέ αμυγδάλου( προαιρετικά)
Χτυπήστε τα αυγά με το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψουν.
Βάλτε το αλεύρι,την αμυγδαλόψιχα και το κόρν φλάουερ σε ένα μπώλ
και ανακατέψτε τα .
Προσθέστε ένα ένα τα αυγά..
Ρίξτε τις βανιλέτες και την εσάνς.
Προσθέστε την αμυγδαλόψιχα ,το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.
Στρώστε την κρέμα στην τάρτα και ρίξτε από πάνω το φιλέ και ψήστε στους 150 βαθμούς
για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
Αφήστε την να κρυώσει καλά προτού την κόψετε.
Διακοσμήστε αν θέλετε προτού την σερβίρετε με μια ροζέτα σαντιγί
και ένα κερασάκι μαρασκίνο.
Enjoy!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)