Μασκαρπόνε
Μαλακό φρέσκο λευκό, κρεμώδες τυρί, που παράγεται στην Ιταλία, στις περιοχές της Λομβαρδίας (Lodi, Milano) και της Καμπανίας (Battipaglia-Salerno). Το μασκαρπόνε είναι ένα πολύ παλιό τυρί. Δημιουργήθηκε πολύ πριν εφευρεθούν τα ψυγεία, από την ανάγκη να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα της κρέμας του αγελαδινού, αλλά και του βουβαλίσιου γάλακτος. Το χρώμα του είναι λευκό, τα αρώματα του γαλακτώδη, η υφή του είναι πλούσια, κρεμώδης, απαλή πολύ συνεκτική, αλλά και εύπλαστη, η γεύση του βουτυράτη, γλυκιά, με μια χαρακτηριστική, ευχάριστη οξύτητα στην επίγευση. Το αγελαδινό μασκαρπόνε συνήθως καταναλώνεται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα η πλούσια κρεμώδης γεύση του. Είναι το κυρίαρχο υλικό του τιραμισού και απαντάται και σε άλλα, κρεμώδη γλυκίσματα, σε μους και παγωτά. Είναι απαραίτητο στις ταλιατέλες Alfredo και σε διάφορα πιάτα όπου χρησιμοποιείται για να δέσει μεταξύ τους τα υπόλοιπα υλικά, αν και μερικές φορές χρειάζεται να του προσθέσουν και επιπλέον κρέμα γάλακτος ή μαρέγκα για να γίνει πιο «αφράτο». Όσο για το μασκαρπόνε από βουβαλίσιο γάλα επειδή είναι πιο έντονο αρωματικά χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.
Τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε κατά λάθος! Το 1872 ο Αμερικανός γαλακτοκόμος Γουίλιαμ Λόρενς (William Lawrence) από το Chester της N. Yόρκης, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί ονόματι Neufchâtel. Το κρεμώδες τυρί που δημιούργησε και ξεκίνησε να διανέμει τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο απ’ το 1880, το ονόμασε Philadelphia, το οποίο αργότερα (1912) οΤζέιμς Κράφτ (James Kraft) παστερίωσε και αποτελεί πλέον προϊόν της εταιρείας του μετά την συγχώνευση…
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Συνταγή εδώ για το παντεσπάνι https://koykoycook.gr/?p=5430
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ
1 κουταλάκι του γλυκού νεσκαφέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ρόφημα Cadbury
3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό
Διαλύστε τον καφέ,το ρόφημα και την ζάχαρη μέσα στο νερό..
Αφήστε να κρυώσει.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1000 γρ τυρί Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου
750 γρ Μερέντα
Χτυπήστε και τα 2 υλικά μαζί και βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
125 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι νεσκαφέ(προαιρετικό)
Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι .
Βάλτε μέσα την κουβερτούρα και τον νεσκαφέ και ανακατέψτε
να ομογενοποιηθεί το μείγμα ..
Αφήστε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ/ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
150 γρ λευκή σοκολάτα για τα τριαντάφυλλα
2 φάκελοι γκαρνί σοκολάτας
2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
Λιώστε την λευκή σοκολάτα και γεμίστε τα καλούπια-τριαντάφυλλα από σιλικόνη.
Αφήστε να στερεοποιηθεί η λευκή σοκολάτα.
Χτυπήστε το γκαρνί και την κρέμα γάλακτος.
Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι και στρώστε την κρέμα τυριού με την Μερέντα.
Συνεχίστε με το δεύτερο παντεσπάνι .
Αφήστε το τελευταίο απότιστο.
Ρίξτε προσεκτικά από πάνω την γκανάς.
Μόλις αρχίσει να στερεοποιείται κάντε με ένα κορνέ λεπτές γραμμές από άσπρη σοκολάτα.
Τοποθετήστε τα λευκά σοκολατένια τριαντάφυλλα.
Βάλτε σε ένα κορνέ ( μεγάλη μεταλλική μύτη) το χτυπημένο Γκαρνί
με την κρέμα γάλακτος και κάντε τα σχέδια γύρω γύρω.
Η σοκολατίνα σας είναι έτοιμη..
Το σχέδιο θυμίζει παλιές τούρτες που τόσο λάτρευα σαν παιδί αλλά
πιστέψτε με η γεύση θα σας εκπλήξει.
Την έχω διακοσμήσει σε μια άλλη εκτέλεση και με Μούς σοκολάτας γύρω γύρω.
Από τις πιο αγαπημένες μου τούρτες …
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
Καλημέρα! Τη γκαράζ τη στρώνουμε κατευθείαν πάνω στο τρίτο παντεσπάνι ή πρώτα βάζουμε την κρέμα και μετά τη γκαράζ;
κατευθειαν πανω στο τριτο παντεσπανι…
Ευχαριστώ πολύ!
Εμείς ευχαριστούμε..