ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΑΜΟΥ

Τα γλυκά είναι τα πια παρεξηγημένα κρασιά σε ολόκληρο τον κόσμο, και βέβαια n Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακόμα και το όνομά τους έχουν αλλάξει, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη «λαίλαπα» της μόδας, που θέλει το «γλυκό» out γι αυτό και το… politicaIIy correct όνομά τους είναι «επιδόρπια κρασιά». Μπορεί να μην τα έχουν βάλει ακόμα οι μέντορες του σύγχρονου Iife styIe στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, όμως υπάρχει ανοδική τάση της ζήτησής τους στην αγορά, καθώς τελευταία οι τιμές των Port σκαρφαλώνουν ψηλά. Τα κρασιά αυτά βεβαίως είναι ικανά να προσφέρουν σπάνιες απολαύσεις, μοναδικά αρώματα, απίστευτο γευστικό πλούτο, και το σημαντικότερο: πρωτοτυπία χαρακτήρα και ανεξάντλητη ποικιλία.
Για την Ελλάδα n κατηγορία αυτή των κρασιών παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, όχι μόνα επειδή μερικά από τα καλύτερα κρασιά της είναι επιδόρπια, όπως θα διαπιστώσετε και από τα αποτελέσματα αυτής της γευσιγνωσίας, αλλά και διότι αρκετοί Έλληνες ανανεώνουν τα τοπίο με καινούργιες γλυκές ετικέτες. Άλλωστε τα πιο διάσημα -διεθνώς- ελληνικά κρασιά ήταν πάντα τα γλυκό Μοσχάτο της Σάμου, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και την παραδοσιακή Μαυροδάφνη της Πάτρας, αλλά και το σαντορινιό Vinsanto που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως το δημοφιλέστερο after dinner κρασί στα αθηναϊκά εστιατόρια. Και όχι άδικα, αν σκεφτείτε ότι στην κορυφαία πεντάδα των κρασιών που δοκιμάστηκαν, φιγουράρουν τρία Vinsanto με εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ ένα από αυτά, το κομψό και πληθωρικό κρασί του Χατζηδάκη, βγήκε πρώτο με ένα εντυπωσιακό 87 στα 100! Φαίνεται ότι οι καλοί οινοποιοί της Σαντορίνης έμαθαν να τιθασεύουν την αναπόφευκτη πτητική οξύτητα (έχει μια βαριά μυρωδιά που θυμίζει ξίδι) των Vinsanto και να την μετατρέπουν σε πλεονέκτημα, αφού με τπ βοήθεια της n έντονη γλυκύτητα των κρασιών αυτών ισορροπείται.
Τα επιδόρπια κρασιά οφείλουν τη γλυκύτητα τους στα σάκχαρα που μένουν στο κρασί, όταν ολοκληρωθεί n ζύμωση. Αυτό μπορεί να συμβεί βασικά με δύο τρόπους: πρώτον, το σταφύλι να έχει πολλά σάκχαρα, είτε λόγω υπερωρίμανσης είτε λόγω φυσικής (π.χ., «ευγενής σήψη», όπως στην περίπτωση των μπορντολέζικων Sauternes) ή τεχνητής συμπύκνωσης (π.χ., λιάσιμο), οπότε μόνο ένα ποσοστό τους καταφέρνει να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε αλκοόλ και δεύτερον, να σταματήσει n ζύμωση με την προσθήκη αλκοόλ, οπότε, και πάλι, περισσεύουν σάκχαρα που δεν έχουν μετατραπεί σε αλκοόλ.
Τα επιδόρπια κρασιά πίνονται δροσερά, και ιδιαίτερα τα λευκά Μοσχάτα αρκετά κρύα. Πέρα από την απόλαυση που προσφέρουν όταν πίνονται μόνα τους, μπορούν να συνοδευόσουν και αρκετά πιάτα φαγητού, δίνοντας όχι μόνο έξυπνες λύσεις αρμονίας κρασιού / φαγητού, αλλά και πρωτόγνωρες γαστρονομικές απολαύσεις. Δοκιμάστε ένα φίνο Μοσχάτο όπως το Samos Grand Cru το Muscat de Rhodes της Cair με πάπια-πορτοκάλι, και θα διαπιστώσετε μια άκρως απολαυστική αρμονία, που ελάχιστα (ίσως και κανένα) ξηρά κρασιά μπορούν να σας χαρίσουν. Και δεν είναι μόνο αυτό. Βάλτε τα κρασιά αυτά στο τραπέζι σας, έχοντας κατά νου ότι χρειάζονται δίπλα τους ένα πληθωρικό, αρωματικό πιάτο με γλυκούς τόνους, και να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε. Από την άλλη, κάνουν θαύματα δίπλα σε δυνατά τυριά όπως το ροκφόρ, n γκοργκοντζόλα, το στίλτον, με καταπληκτικές κόντρες γλυκιάς/αλμυρής γεύσης. Αλλά εκεί που πραγματικά μπορούν να γίνουν θαύματα είναι όταν φτάνουμε στην ώρα του επιδορπίου. Γλυκά με βάση τη σοκολάτα συνδυάζονται στην εντέλεια με Vinsanto, ενώ τα επιδόρπια με φρούτα, αλλά και τα παραδοσιακά γλυκά ταψιού, ταιριάζουν άψογα με ένα πληθωρικό Μοσχάτο. Η παραδοσιακή Μαυροδάφνη πηγαίνει τέλεια με το δημοφιλέστατο Brownie ή ένα ανάλαφρο σουφλέ σοκολάτας. Τώρα στις γιορτές, n ατμόσφαιρα τους ταιριάζει πολύ, γι αυτό χαρείτε τα και ενδώστε ισοβίως και όλο το χρόνο στις χάρες τους.

 

http://www.athinorama.gr/umami/wine/articles/?id=2000960

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0401201630933 (2)

1 ολόκληρο χοιρινό μπούτι γύρω στα 3 κιλά

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα εμπορίου

1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σκόνη

2  ποτήρια του ουίσκι (old fashion) γλυκό κρασί Samos Nectar η ότι άλλο γλυκό

κρασί έχετε(το 1 ποτήρι θα μπεί στην μαρινάδα που θα περιχύσουμε το μπούτι

και το άλλο ποτήρι στην γάστρα )

3 ποτήρια του ουίσκι νερό

0401201630865 (2)

Βάλτε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπόλ.

0401201630866 (2)

Ρίξτε μέσα  ένα ποτήρι γλυκό κρασί.

Ανακατέψτε καλά  μέχρι να γίνει μια ρευστή κρέμα.

0401201630864 (2)

Βάλτε το μπούτι στην γάστρα αφού το έχετε χαράξει με το μαχαίρι.

0401201630870 (2)

Ρίξετε από πάνω την μαρινάδα.

Εγώ σε αυτό το σημείο βάζω την γάστρα στο ψυγείο και το ψήνω

την επόμενη μέρα το πρωί.

Έτσι η μαρινάδα θα  έχει τον χρόνο να αρωματίσει το κρέας.

0401201630875 (2)

Προσθέστε μέσα στην γάστρα το δεύτερο ποτήρι κρασί και το νερό.

0401201630922 (2)

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο με την γάστρα σκεπασμένη στους 150 βαθμούς

για περίπου 3 ώρες(τρυπήστε με  πηρούνα για να δείτε αν ψήθηκε).

Ξεσκεπάστε τη γάστρα και ψήστε για άλλα 15 λεπτά περίπου για να πάρει χρώμα.

0401201630927 (2)

Μεταφέρετε το κρέας σε καθαρό σκεύος.

0401201630932 (2)

Περαστέ την σάλτσα που έχει μείνει στην γάστρα σας από τρυπητό

και περιχύστε το μπούτι ..

0401201630911 (2)

Συνοδέψτε με πατάτες Ντοφινουάζ ..Συνταγή εδώ: https://koykoycook.gr/?p=19344

1901201421393

Μην ξεχάσετε  να απολαύσετε μαζί με το πιάτο σας  ένα ποτήρι καλό κρασί …

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON