Οι πατάτες Γκρατίν Ντοφινουάζ είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό πιάτο με πατάτες,
κρέμα γάλακτος και τυρί.
Προέρχεται από την περιοχή Dauphiné στην Νοτιοανατολική Γαλλία.
Η πρώτη αναφορά αυτού του πιάτου είναι στις 12 Ιουλίου 1788.
Σερβιρίστηκε σε ένα δείπνο που δόθηκε απο τον Charles-Henri,
Δούκα του Clermont-Tonnerre για τους αξιωματούχους της πόλης της Gap.
Συνταγές για αυτό το πιάτο έχουν δοθεί από πολλές αυθεντίες της γαλλικής κουζίνας
όπως ο Auguste Escoffier και ο Austin de Croze .
Αυτή η παρασκευή συνοδεύει τέλεια ψητά κρέατα και πουλερικά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 κιλά περίπου πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από πρέσα
1 κουταλιά της σούπας καλό βούτυρο(Lurpack η ότι άλλο προτιμάτε)
400 ml κρέμα γάλακτος 35%
400 γρ τριμμένη γραβιέρα η κεφαλοτύρι
200 γρ ένταμ η γκούντα κομμένη σε μικρούς κύβους η τριμμένα
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Καθαρίστε και βράστε τις πατάτες για 10 λεπτά περίπου σε αλατισμένο νερό.
Βάλτε σε ένα πυρέξ το σκόρδο και το βούτυρο.
Αλείψτε το ταψί σας με αυτό το μείγμα.
Κόψτε τις πατάτες σε ισοπαχείς φέτες ..
Στρώστε τες στο ταψί και τρίψτε πάνω τους μοσχοκάρυδο..
Ρίξτε ένα στρώμα τυρί (γραβιέρα).
Συνεχίστε με τις υπόλοιπες πατάτες επαναλαμβάνοντας την διαδικασία.
Βάλτε τους κύβους του ένταμ από πάνω.
(Την πρώτη φορά που τις έφτιαξα έβαλα κύβους τυριού από πάνω.
Την δεύτερη φορά τα τυριά που έβαλα από πάνω ήταν τριμμένα.
Καλά είναι να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό αλμυρών -γλυκών τυριών για
να έχετε τέλειο αποτέλεσμα,)
Ρίξτε σταδιακά την κρέμα γάλακτος κουταλιά-κουταλιά..
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (αέρα και αντιστάσεις) στους 150 βαθμούς
(η στους 170 βαθμούς-ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός),
για 40 λεπτά περίπου η μέχρι να ροδίσουν καλά..
Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τες να <ξεκουραστούν> για 10 λεπτά
και να πιουν τα υγρά τους προτού σερβίρετε.
Άριστο συνοδευτικό για ψητά κρέατα(μοσχάρι-χοιρινό-αρνάκι) και πουλερικά.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)