ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τα καρύδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ξηρών καρπών στη χώρα μας. Ξηρός καρπός που χρησιμοποιείτε με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας. Τα καρύδια που ως γνωστόν αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα και παρεξηγημένη τροφή, κρύβουν ένα τεράστιο διατροφικό θησαυρό.
Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Το Ελληνικό καρύδι παράγεται στην Ελλάδα με φυσικούς τρόπους. Η συγκομιδή γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου, διαρκεί περίπου 15 ημέρες ακολουθεί μετά τη συγκομιδή η πλύση με καθαρό νερό και η ξήρανση στον ήλιο χωρίς χημικούς τρόπους, και έτσι μένουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει η μάνα γη. Οι καρυδιές ζούνε πάρα πολλά έτη και το ύψος τους ανάλογα με το είδος μπορεί να φτάσει από 30 έως και τα 60 μέτρα σπανιότερα.
Τρόποι να εισάγουμε τα καρύδια στη διατροφή μας
Κυκλοφορούν μερικές χιλιάδες συνταγές που μπορείτε να βρείτε σε βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, στο ίντερνετ και στις φυλλάδες σε διάφορα περιοδικά. Κάποιες ιδέες για πιάτα ημέρας θα μπορούσαν να είναι: γλώσσα με πέστο καρυδιού και πουρέ καρότου, κιμαδόπιτα με κασέρι και καρύδια, ταλιατέλες με καρύδια, ψωμί με καρύδια, χοιρινό με δαμάσκηνα και καρύδια, ριζότο με λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, κολοκυθόσπορο και καρύδια και πολλά άλλα.
 
• Προσθέστε καρύδια στα δημητριακά και καταναλώστε τα μαζί με γάλα χαμηλών λιπαρών.
• Καταναλώστε ως επιδόρπιο καρύδια με μέλι και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
• Προσθέστε καρύδια στη σαλάτα σας.
• Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα εποχής και τρίξτε καρύδια.
• Βάλτε καρύδια σε σπιτικά κέικ ή μπισκότα και καταναλώστε τα ως σνακ.
• Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξτε γέμιση για κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
• Χρησιμοποιήστε τα στα παραδοσιακά γλυκά που θα παρασκευάσετε.
 

 http://medlabgr.blogspot.com/2013/11/blog-post_30.html#ixzz3NHUnFp00

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(για ταψάκι 24 εκ.)

3112201426620 (2)

275 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό η μαργαρίνη

200 γρ ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 βανίλιες σκόνη

μισό κεφαλάκι φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο

2 αυγά

90 γρ γάλα φρέσκο

15 γρ λικέρ Γκράν Μαρνιέ 

400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

70 γρ καρύδι χοντροκομμένο

2912201426516 (2)

Βάλτε τα 6 πρώτα  υλικά στο μίξερ και δουλέψτε τα αρχικά σε αργή ταχύτητα για 1 λεπτό.

Συνεχίστε σε γρήγορη ταχύτητα να αφρατέψουν και να ενσωματωθούν.

2912201426528 (2)

Aναμείξτε τα αυγά , το γάλα και το λικέρ σε ένα μπολ .

Χτυπήστε τα ελαφρά με το σύρμα  για να σπάσουν τα αυγά.

Προσθέστε το μείγμα των αυγών  μέσα στο μίξερ

σταδιακά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

2912201426534 (2)

Βάλτε σε ένα μπώλ το αλεύρι , το μπέικιν και το καρύδι.

Προσθέστε σταδιακά με ένα κουτάλι το μείγμα των αλεύρων μέσα στο μίξερ χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.

2912201426521 (2)

Αλείψτε  ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκατοστών με βούτυρο και στρώστε το με χαρτί ψησίματος ..

Βουτυρώστε καλά και το χαρτί .

DSC00145

Ρίξτε μέσα το μείγμα και ισιώστε το με σπάτουλα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

3012201426570 (2)

Αφήστε την να κρυώσει καλά .

Μπορείτε να την στολίσετε όπως  θέλετε .

Εμείς την στολίσαμε με σοκολάτα και αυγόγλασο ..

 

ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

3112201426623 (2)

300 γρ κουβερτούρα γάλακτος

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35%

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ευρωπαϊκό

 3012201426573 (2)

Βάλτε σε σε σιγανή φωτιά σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. ..

Προσθέστε την σοκολάτα και ανακατέψτε καλά..

3012201426576 (2)

Κατεβάστε από την φωτιά και ρίξτε μέσα το βούτυρο.

Αφήστε την να κρυώσει λίγο.

 

ΓΛΑΣΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

0401201420739

Συνταγή εδώ :  https://koykoycook.gr/?p=10368

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

3012201426580 (2)

 Βάλτε την βασιλόπιτα  πάνω σε μια σχάρα με ένα ταψάκι από κάτω

και με μια κουτάλα περιχύστε την με το  γλάσσο σοκολάτας..

3012201426590 (2)

Αφήστε να στερεοποιηθεί .

3112201426616 (2)

Βάλτε το αυγόγλασο σε ένα κορνέ .

3112201426627 (2)

Κόψτε την μύτη ελάχιστα και αρχίστε την διακόσμηση.

3112201426628 (2)

Μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε.

Εμείς την φτιάξαμε σαν ρολόι…..

3112201426630 (2)

Γιατί η Πρωτοχρονιά είναι η γιορτή του Χρόνου που τελικά ποτέ δεν είναι αρκετός..

3112201426633 (2)

Παρόλα αυτά πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τον χρόνο που μας δίνεται πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

3112201426638 (2)

3112201426643 (2)

3112201426639 (2)

3112201426653 (2)

Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε !!

Χρόνια πολλά!!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
Αρχική συνταγή :  Εκπαιδευτική Ζαχαροπλαστική, μέρος Ά /Le Monde)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON