Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Η φημισμένη ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική.
Το έδεσμα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη εμφανίστηκε ήδη από τον 16 αιώνα στη Νάπολη. Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (σπαγγέτι) θεωρείται κατ’εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα. Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσα (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας και στα Βυζαντινά χρόνια πίτα. Η πίτα των Βυζαντινών είναι η βάση της σύγχρονης ιταλικής πίτσα η οποία δημιουργείται με την είσοδο της ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τον 19ο αιώνα.
Στην Αμερική η πίτσα πρωτοεμφανίστηκε με τους πρώτους Ιταλούς μετανάστες στις αρχές του 1900.Το 1905 ο Gennaro Lombardi έκανε αίτηση στις αρχές της Νέας Υόρκης για την πρώτη άδεια κατασκευής και πώλησης πίτσας στο μαγαζί του στην Spring Street που τότε ήταν Ιταλοαμερικάνικη γειτονιά.
Ανάμεσα το 1945 και 1960 οι πιτσαρίες ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλη την Αμερική. Οι περισσότερες από αυτές έφτιαχναν την δική τους μοτσαρέλα και καλλιεργούσαν για την σάλτσα τους φρέσκιες τομάτες. Σιγά σιγά μαζί με τα άλλα κλασσικά αμερικάνικα φαγητά όπως τα hot dogs και τα hamburgers η πίτσα έγινε δημοφιλές πιάτο .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1 κιλό αλεύρι σκληρό(μπορεί και παραπάνω)
3 φακελάκια μαγιά ξηρή η 15 γρ μαγιά νωπή
400 ml περίπου χλιαρό νερό
100 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αν δεν την χρησιμοποιήσετε απλά βάλτε την στην κατάψυξη τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη.
Βάλτε στον μπώλ του μίξερ το αλεύρι.Διαλύστε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό .
Κάντε μια γούβα και ρίξτε στην μέσα το μείγμα της μαγιάς ,το λάδι ,το αλάτι και την ζάχαρη.
Βάλτε το εξάρτημα του ζυμωτηρίου και αρχίστε το ζύμωμα.
Προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειάζεται..
Αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου…
Ανοίξτε σε λεπτό φύλλο και μεταφέρτε την σε ταψί που έχετε στρώσει με ελαφρά λαδωμένο χαρτί ψησίματος .
Ανοίξτε τη και άλλο με τα δάκτυλα σας αν χρειάζεται .
Φτιάξτε την ζύμη σας όσο λεπτή η χοντρή θέλετε..
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180-200 C..
Αν σας περισσέψει ζύμη βάλτε την στην κατάψυξη τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη για μια άλλη πίτσα η μικρά πεινιρλάκια.
Δείτε συνταγή για πεινιρλί εδώ : https://koykoycook.gr/?p=2909
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΣΑΛΤΣΑ
200 γρ κέτσαπ
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
πιπέρι
αλάτι ( με προσοχή : εξαρτάται πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα βάλετε)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες από πρέσα
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε μπώλ και ανακατέψτε.
Μπορείτε αντί για κέτσαπ να χρησιμοποιήσετε τριμμένη ντομάτα που θα έχετε περάσει
από τουλπάνι για να φύγουν τα νερά της η σπιτική σάλτσα ντομάτα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
150 γρ πράσινες ελιές ροδέλες(θα τις βρείτε στο σουπερμάρκετ σε βαζάκι)
200 γρ ψιλοκομμένα μανιτάρια
1 κεφαλάκι Κατσικάκι μαστέλο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Βάλτε την σάλτσα στο κέντρο της ζύμης και απλώστε την με ένα κουτάλι
έτσι ώστε να μην φτάνει μέχρι τις άκρες…
Απλώστε τα κρεμμύδια, τις ελιές και τα μανιτάρια.
Στρώστε από πάνω το τυρί και την πιπεριά.
Ψήστε περίπου για 30 -35 λεπτά στους 180-200C όσο χρειάζεται για ψηθεί η πίτσα
από κάτω και να λιώσει το τυρί..
Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλή παρέα και παγωμένες μπύρες.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)