ΜΙΝΙ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

Γιαγλία (Πεϊνιρλί):Τα γιαγλία ήταν πίτες σε σχήμα βάρκας. Τις γέμιζαν με τυρί, κιμά, κ.λ.π. Ανάλογα με τη γέμιση, έπαιρναν και την ονομασία τους. Με τυρί τα έλεγαν «πεϊνιρλία» (πενίρ= τυρί). Με αυγά «γιουμουρταλούγια» (γιουμουρτά= αυγά), με κιμά «κουϊμαλούγια» (κουϊμά= κιμάς). Τα πεϊνιρλί τα έφεραν οι Πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1920.Υπάρχουν πολλές ακόμα παραλλαγές του πεϊνιρλί. Υπάρχουν αρκετοί που αντί για σχήμα βάρκας, δίνουν το κλασσικό σχήμα της πίτσας.Υπάρχουν κι άλλοι που το φτιάχνουν στρογγυλό(από εκεί πολλοί το ονόμασαν και Ποντιακή Πίτσα).
Οτιδήποτε μπορεί να συνδυαστεί για γέμιση του πεϊνιρλί(παστουρμά ή αλλαντικά). Το παν όμως είναι η ζύμη.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1 κιλό αλεύρι σκληρό μπορεί και παραπάνω

20 γρ μαγιά ξηρή η 15 γρ μαγιά νωπή

400 γρ περίπου νερό

αλάτι, λίγο λάδι και ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1,1/2 φλυτζανι κίτρινο τυρί σε κυβάκια(κασέρι,γκούντα,έμενταλ κτλ)

Μπορείτε να βάλετε τριμμένο τυρί αν δεν έχετε χρόνο να κόψετε κυβάκια.

1 μικρή συσκευασία καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο

λίγο βούτυρο λιωμένο

Η δοσολογία τής ζύμης είναι διπλή δόση.

Συνήθως κάνω την μισή πεϊνιρλί και την άλλη μισή Πίτσα..

Αν δεν την χρησιμοποιήσετε απλά βάλτε την στην κατάψυξη τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη..

Βάλτε στον μπώλ του μίξερ το αλεύρι.Διαλύστε την μαγιά με λίγο ζεστό νερό (όχι καυτό) και το λάδι.

Κάντε μια γούβα και ρίξτε στην μέσα το μείγμα της μαγιάς !!

Βάλτε το εξάρτημα του ζυμωτηρίου και αρχίστε το ζύμωμα.

Προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειάζεται..

Χωρίστε την ζύμη σε 2 κομμάτια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου…

Ανοίξτε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόψτε το τυρί σε κύβους και το μπέικον σε κομματάκια.

Κόψτε στρογγυλά κομμάτια ζύμης με κουπ πατ αν είναι δυνατόν για να είναι στο ίδιο μέγεθος..

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 C..

Φτιάξτε βαρκούλες.. Το μέγεθος εξαρτάται από σάς !!

Αν τα φτιάξετε για μπουφέ καλύτερα είναι να έχουν μικρό μέγεθος .

Μπορείτε να βάλετε σάλτσα στο κάτω μέρος από τα Πεινιρλί σας .

Εγώ κάποιες φορές τα κάνω σκέτα και άλλες φορές με σάλτσα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σάλτσα Νάπολι που θα βρείτε στα σουπερμάρκετ

σε βάζα η να φτιάξετε σπιτική .

Γεμίστε τες με το τυρί..

Βάλτε από πάνω το μπέικον.

Αλείψτε τα πεινιρλάκια γύρω γύρω με λίγο λιωμένο βούτυρο..

Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν..


Καλή σας όρεξη!!

   ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Μελανία Μυλιώτη)
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON