ΤΟΥΡΤΑ ΒΑΝΙΛΙΑ -ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η Βανίλια ή Βανίλα είναι γένος Αγγειόσπερμων Μονοκότυλων φυτών , που ανήκει στην τάξη Γύνανδρα, οικογένεια Ορχιδίδες (Orchidaceae) και είναι κοινά γνωστό ως Βανίλλη. Περιλαμβάνει 90 περίπου είδη αναρριχητικών φυτών, ιθαγενή των τροπικών περιοχών. Βανίλια επίσης ονομάζεται και η αρωματική ουσία που εξάγεται από τους καρπούς ορισμένων από τα είδη της.Η Βανίλια χρησιμοποιούνταν για τον αρωματισμό του σοκόατλ (xocóatl) της σοκολάτας, ενός αφεψήματος των Αζτέκων, αιώνες πριν ο Κορτές το δοκιμάσει στην αυλή τουΜοντεζούμα, σύντομα μετά από αυτό η βανίλια έγινε πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη.

Ο αρωματικός παράγοντας της Βανίλιας χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην οικιακή μαγειρική όσο και στα τρόφιμα εμπορίου , ιδιαίτερα στη σοκολάτα στα προϊόντα της αρτοποιίας, στη ζαχαροπλαστική, στις πουτίγκες. στις σάλτσες , σε παγωτό, σε αφεψήματα και στην αρωματοποιία. Οι άγουροι καρποί συλλέγονται αμέσως μόλις πάρουν χρυσοπράσινο χρώμα στη βάση τους. Τα φρέσκα σπέρματα της Βανίλιας δεν έχουν άρωμα. Το χαρακτηριστικό άρωμα είναι αποτέλεσμα ενζυματικής δράσης κατά τη διάρκεια ειδικής επεξεργασίας. Το εκχύλισμα της βανίλιας παραλαμβάνεται μετά από θραύση των κατεργασμένων αποξηραμένων καρπών και εκχύλιση με αλκοόλη. Η τεχνητή βανίλια γίνεται από συνθετικά παραγόμενη βανιλίννη.

 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ εδώ :https://koykoycook.gr/?p=5430

YΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΜΕΣ

2 λίτρα κρύα κρέμα γάλακτος  (35%)

240 γρ ζάχαρη άχνη

1 φλυτζάνι κοσκινισμένο άγλυκο κακάο σκόνη

βανίλιες

Τοποθετήστε τον κάδο του μίξερ και το σύρμα  στην κατάψυξη για να παγώσουν.

Ξεκινήστε να χτυπάτε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Η κρέμα θα γίνει αφρώδης και θα αρχίσει να πήζει σταδιακά.

Όταν ξεκινήσει να πήζει, ρίξτε τη ζάχαρη και τις βανίλιες  και επιταχύνετε το ανακάτεμα.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλη ζάχαρη εάν μας αρέσει πιο γλυκιά.

Σταματήστε όταν αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες.

Αφαιρέστε τα εξαρτήματα του μίξερ μόνο όταν η κρέμα που μένει πάνω τους κολλάει.

Μην τη χτυπήσετε πάρα πολύ, γιατί μπορεί να κόψει.

Αφαιρέστε την μισή ποσότητα,καλύψτε με μεμβράνη και διατηρήστε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να σφίξει.

Στην άλλη μισή ποσότητα κρέμας προσθέστε το κακάο, χτυπήστε να ενσωματωθεί και βάλτε την στο ψυγείο.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Όταν το παντεσπάνι σας κρυώσει καλά  κόψτε το σε 3 φέτες.

(Είναι καλύτερα να το κάνετε από την προηγούμενη μέρα).

Ετοιμάστε 3/4 της  κούπας ζεστό νερό και διαλύστε μέσα 2 κουταλιές Cadbury ρόφημα σε σκόνη.

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι και στρώστε  άσπρη κρέμα..

Συνεχίστε με το δεύτερο παντεσπάνι και στρώστε κρέμα σοκολάτα ..

Με μια σπάτουλα στρώστε κρέμα σοκολάτα γύρω γύρω και άσπρη κρέμα από πάνω ..

Αρχίστε την διακόσμηση.

Γεμίστε 2 κορνέ ( το ένα με άσπρη σαντιγί και το άλλο με σοκολάτα)

Χρησιμοποιήστε μύτες Wilton No 12 και μια μικρή σπάτουλα .

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω:

 

 

 
 

Αφού τελειώσετε την τούρτα γύρω γύρω ξεκινήστε με την πάνω επιφάνεια.

 
 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON