ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΟΥΣΕΛΙΝ

Από τα αρχαία χρόνια, τα καρύδια αποτελούν σύμβολο διανοητικότητας, μιας και το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του εγκεφάλου και πέρα από ωφέλιμα για την υγεία, πολλές φορές θεωρήθηκαν τροφή και για το μυαλό. Αποτελούν τον καρπό της καρυδιάς και όταν καταφέρνουμε να σπάσουμε το σκληρό περίβλημά τους, βρίσκουμε την εδώδιμη ψίχα τους, η οποία εκτός από νόστιμη και ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό σνακ μέσα στη μέρα, έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία που ίσως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους

Όσο κι αν σας παραξενεύει το γεγονός ότι ένας μικρός ξηρός καρπός έχει πολλά να προσφέρει, η αλήθεια είναι ότι πράγματι τα καρύδια περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να δώσουν ώθηση στην υγεία μας, όπως τα γνωστά σε όλους μας καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), τα οποία αποτελούν το 70% του λίπους τους.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, Ε, Κ, βιταμίνες συμπλέγματος Β, κ.ά. Τα σκουρόχρωμα καρύδια, μάλιστα, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, ενώ όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί να μην είναι εντελώς «αθώα» λόγω των λιπαρών τους, αλλά η μετρημένη κατανάλωσή τους θα σας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία, χωρίς περισσότερους πόντους (5 κομμάτια ξεφλουδισμένα καρύδια αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες).

Τι να προσέχετε

Αρκετοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα καρύδια, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως κοιλιακούς πόνους, εμετό, πρήξιμο των χειλιών και του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος. Αν έχετε εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο παρελθόν, αποφύγετε την κατανάλωσή τους.

Επιλέξτε καρύδια που έχουν ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα, ενιαίο σχήμα, είναι σχετικά βαριά και δε παρουσιάζουν κηλίδες, ρωγμές, ούτε περίεργες οσμές.

-Φυλάξτε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος, ενώ αν τα τοποθετήσετε σε βαζάκι και τα κλείσετε αεροστεγώς, θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο διάστημα.

-Αν θέλετε να λάβετε στο μέγιστο τα οφέλη τους, αποφύγετε τα καβουρντισμένα και μην τους προσθέτετε αλάτι.

 

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/6272 

ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

10 μεγάλα αυγά(χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)

300 γρ καρυδόψιχα κομμένη στο μούλτι

300 γρ ζάχαρη(χωρισμένη μισή-μισή)

120 γρ φρυγανιά τριμμένη

180 γρ σιμιγδάλι ψιλό

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

25 γρ μπαίκιν

1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα

 

Χωρίζουμε τα αυγά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα με την μισή ποσότητα της ζάχαρης

μέχρι να γίνουν μαρέγκα..

Τα βάζουμε σε ένα μπολ..

 

Χτυπάμε τους κρόκους με την άλλη μισή ποσότητα ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν..

Προσθέτουμε σταδιακά μέσα στο μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Στο τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα η μια μεγάλη κουτάλα .

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40 εκατοστών περίπου

η ένα παραλληλόγραμμο ταψί φούρνου  40Χ 30 εκ .

Βάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

 

Μόλις βγει σιροπιάζουμε ( σιρόπι κρύο -γλυκό καυτό η το αντίθετο)..

Την αφήνουμε  να πιει το σιρόπι, να κρυώσει καλά και σερβίρουμε …

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

1 λίτρο νερό

1 πορτοκάλι ολόκληρο

1 λεμόνι ολόκληρο

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας γλυκόζη

Βάλτε το νερό να ζεσταθεί μαζί με τους καρπούς.

Ρίξτε μέσα την ζάχαρη και ανακατέψτε να λιώσει .

Προσθέστε την γλυκόζη .

Αφήστε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου..

Αν σας περισσέψει σιρόπι βάλτε το στο ψυγείο σας

(μην αφαιρέσετε τούς καρπούς )..

Όσο θα περνούν οι μέρες θα γίνεται καλύτερο από τα έλαια που θα απελευθερώνουν τα εσπεριδοειδή μέσα στο σιρόπι.

Θα σας προτείναμε να φτιάξετε το σιρόπι σας από την προηγούμενη μέρα..

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Μπορείτε να σερβίρετε την καρυδόπιτα σας σκέτη,με σαντιγί, με παγωτό,

με γκανάς και σαντιγί η με Garni Ζαχαροπλαστικής Κακάο και χοντροτριμμένα

καρύδια σαν τούρτα..

(Συνταγή για γλάσο σοκολάτας εδώ :https://koykoycook.gr/?p=10512)

coffee_cake_17

Εδώ βράσαμε ένα ζαχαρούχο για 2 ώρες σε κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει  και όταν

έγινε καραμέλα το βάλαμε από πάνω από την καρυδόπιτα μας .

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Αρχική συνταγή :  Οδηγός Γαστρονομικής Τέχνης-Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής
Κων/νος Θ. Αθανασόπουλος-Παναγιώτης Α.Παπαδόπουλος)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON