Μιλφέιγ (χίλια φύλλα), γνωστό και ως πάστα του Ναπολέοντα, είναι ένα γλυκό που προέρχεται από την Γαλλία. Παραδοσιακά, αποτελείται από τρεις στρώσεις αφράτης ζύμης εναλλασσόμενης με δύο στρώσεις κρέμα πατισερί, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται σαντιγί ή μαρμελάδα. Η άνω επιφάνεια επικαλύπτεται από λευκό και καφέ γλάσσο ή από άχνη ζάχαρη και τριμμένο αμύγδαλο.
Η ακριβής καταγωγή του μιλφέιγ παραμένει άγνωστη, με μια περιγραφή του να εμφανίζεται στο βιβλίο Cuisinier françois του François Pierre de La Varenne το 1651. Η συνταγή βελτιώθηκε αργότερα από τον Marie-Antoine Carême, ο οποίος, γράφοντας κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, θεωρούσε τη συνταγή ως αρχαίας προέλευσης.
Η ονομασία “χίλια φύλλα” αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση –απλώνοντας πάλι την ζύμη– διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).
Η παραλλαγή της ονομασίας σε “πάστα του Ναπολέοντα” (Napoleon) πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο “napolitain”, το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη (Naples). Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκό με τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Α’ (Ναπολέων Βοναπάρτης). Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.
Ένας προκλητικός συνδυασμός τραγανής και αφράτης υφής, με πλούσια αλλά όχι υπερβολική γεύση, αποτελεί μια ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.
http://b2lykaneza.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6.html
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(45 τεμ)
2 φύλλα σφολιάτας
καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα των φύλλων(1-2 κουταλιές τής σούπας)
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας η 4 βανιλέτες
10 κρόκοι αυγού
250 γρ ζάχαρη
50 γρ μαλακό αλεύρι
50 γρ κόρν φλάουερ
800 γρ κρέμα γάλακτος(35% λιπαρά)χτυπημένη
με λίγη ζάχαρη άχνη(3-4 κουταλιές της σούπας) σε σαντιγί
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
Ζεστάνετε το γάλα με την εσάνς.
Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα και προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.
Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά να μείνει λίγο και προσθέστε το μείγμα
του μίξερ.
Βάλτε το σκεύος στην φωτιά και ζεστάνετε ελαφρά κτυπώντας συνεχώς
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Βράζετε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.
Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΜΙΛΦΕΙΓ
Ανοίξτε τα φύλλα της σφολιάτας από την συσκευασία.
Βάλτε τα σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος ..
Τρυπήστε τα με ένα πιρούνι..
Κόψτε με στρογγυλό κουπάτ δίσκους διαμέτρου 8 εκ..
Θα χρειαστείτε 2 δίσκους σφολιάτας για κάθε μπουκίτσα.
Πασπαλίστε τα με την ζάχαρη.
Ψήστε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά ..
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.
Ξεκολλήστε προσεκτικά τους δίσκους της σφολιάτας από το υπόλοιπο φύλλο .
Τα υπόλοιπα θα χρειαστούν για να τα τρίψετε πάνω από τα μιλφέιγ
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Πάνω στο πρώτο δίσκο της σφολιάτας βάλτε την κρέμα πατισερί
με κορνέ κάνοντας ροζέτα.
Βάλτε από πάνω το δεύτερο δίσκο…
Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
Βάλτε από πάνω την σαντιγί πάλι με κορνέ σε ροζέτα.
Πασπαλίστε με λίγο τριμμένο φύλλο σφολιάτας και ζάχαρη άχνη.
Φυλάξτε τα στο ψυγείο αν δεν καταναλωθούν αμέσως.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)