Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.
Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνακαι η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.
Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ, ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.
Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή, ή το λιομάζωμα. Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι, και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.
Στη σημερινή εποχή ευδοκιμεί ακόμη η παραδοσιακή μέθοδος συγκομιδής, με τη βοήθεια ίσως κάποιων νεότερων εργαλείων: τα κλαδιά περνούνται με το “χτένι” για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ενώ το έδαφος κάτω από την ελιά στρώνεται με λιόπανα ή με ειδικό δίχτυ από συνθετικό υλικό. Σκάλες από ξύλο ή αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για το μάζεμα των δυσπρόσιτων κλαδιών. Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο, οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων ώστε να δημιουργηθούν σωροί, οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι από χοντρά κλαριά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν στη συνέχεια σε δοχεία μεταφοράς (κουβάδες, τενεκέδες κλπ.) και σακιά και να μεταφερθούν στον χώρο αποθήκευσης. Δεν είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των φύλλων, αφού υπάρχει στο ελαιοτριβείο ειδικό μηχάνημα που τα απομακρύνει με αέρα. Εναλλακτική τεχνική είναι το “τίναγμα” της ελιάς με ξύλινα ραβδιά, η τεχνική όμως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν έχει ωριμάσει πλήρως ο καρπός και είναι εύκολη η απόσπασή του από το δέντρο. Τέλος, είναι σύνηθες κατά τη συγκομιδή να κόβονται με πριόνι επιλεγμένα κλαδιά του δέντρου, τόσο για τη διευκόλυνση της συγκομιδής, όσο και για να βοηθηθεί η σωστή ανάπτυξη του δέντρου.
Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο.
Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση.
Πηγή : http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B9%CE%AC
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 κουταλάκια κοφτά ξερή μαγιά
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
λίγο αλεύρι για να κάνουμε τον χυλό
1 φλυτζάνι καλαμποκάλευρο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις(όσο τραβήξει)
355 γρ ελιές ροδέλες( ένα ολόκληρο βαζάκι)
200 γρ φέτα τριμμένη
1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
Σουσάμι
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπώλ το νερό την μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μια ώρα .
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το καλαμποκάλευρο.
τραγγίζουμε τις ελιές και τρίβουμε σε χονδρό τρίφτη την φέτα.
Προσθέτουμε τις ελιές και την φέτα στον χυλό.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να <ανεβεί> για περίπου 1,1/2 ώρα.
Στρώνουμε με χαρτί ι ψησίματος ένα παραλληλόγραμμο ταψί και το λαδώνουμε με ένα πινέλο.
Ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το στρώνουμε με τα δάκτυλα μας.
Πασπαλίζουμε από πάνω το σουσάμι και το αφήνουμε ξανά σκεπασμένο να φουσκώσει για μισή ώρα .
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 C .
Προτού το βάλουμε στον φούρνο το πατάμε με τα δάκτυλα μας σε όλη του την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά .
Το βγάζουμε από το ταψί και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα να κρυώσει.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)











