ΚΑΤΑΙΦΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ

Τα σιροπιαστά είναι η μεγαλύτερη γλυκιά αμαρτία και η πιο γευστική. Κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί και πώς να αντισταθείς στη μυρωδιά του βουτύρου, στο άρωμα των φρεσκοκαβουρδισμένων ξηρών καρπών και στο σιρόπι που ρέει σαν ποτάμι που σε καλεί να ξεχυθείς σε νέες γευστικές περιπέτειες.

 Αν και πολλοί θεωρούν πως τα σιροπιαστά γλυκά είναι ελληνικά πρέπει να τονιστεί πως η ιστορία τους αρχίζει από την Ανατολή και συγκεκριμένα από κάποια κράτη του αραβικού κόσμου , όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Αίγυπτος αλλά και στην Τουρκία τα συναντάμε.

Στην Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά και αυτό φαίνεται από το ότι τα προσφέρουμε σε ιδιαίτερες και επίσημες καταστάσεις, όπως το μπακλαβά στους γάμους.

Τα σιροπιαστά παράγονται με φρέσκο βούτυρο και ξηρούς καρπούς άριστης ποιότητας, αυτό άλλωστε φαίνεται με την πρώτη δοκιμή. Η σωστή προετοιμασία τους, το σωστό ψήσιμο όπως και το καλό σιρόπιασμα μας οδηγούν σ’ ένα τέλειο αποτέλεσμα.

070920142520 (2)

ΥΛΙΚΑ (40-45 κομμάτια περίπου)

300620131464

500 γρ  κρούστα

750 γρ φύλλο καταίφι

400 γρ τριμμένο φιστίκι Αιγίνης η καρυδόψιχα η καβουρντισμένη αμυγδαλόψιχα η μίξη ξηρών καρπών

300 γρ βούτυρο +250 γρ μαργαρίνη

μισό φλιτζάνι ζάχαρη

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

010920131551
2 1/2 κιλά ζάχαρη

4 ποτήρια  νερό

1 λεμόνι και ένα πορτοκάλι(ολόκληρα)

2-3  ξυλάκια κανέλας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

010920131556

Απλώνουμε ένα φύλλο πάνω στο τραπέζι και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο.

Βάζουμε ένα φύλλο ακόμη πάνω από το πρώτο. και το βουτυρώνουμε και αυτό καλά.

010920131553

Έχουμε<ξεφτίσει>το καταίφι μας και το σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για να μην μας ξεραθεί.

Απλώνουμε το κανταΐφι σε μια γραμμή στην άκρη των 2 φύλλων.

010920131560

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης

(φιστίκι αιγίνης,ζάχαρη, κανέλα , γαρύφαλλο, ξύσμα από λεμόνι)

και με ένα κουτάλι απλώνουμε την γέμιση πάνω στο καταίφι.

010920131561

Τυλίγουμε πρώτα το φύλλο του καταιφιού σε ρολό για να κλείσουμε μέσα την γέμιση.

010920131565

Βουτυρώνουμε  την άκρη της κρούστας ξανά για να κολλήσει καλά το ρολό

και να μην έχουμε απώλειες όταν το κόβουμε.

Το κόβουμε σε κομμάτια πάχους 2 δακτύλων…

010920131573

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.

Τοποθετούμε στο ταψί προσεκτικά τα καταίφια μας.

010920131576

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο

και ρίχνουμε από μια κουταλιά της σούπας πάνω από κάθε ένα κομμάτι…

Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε μια ώρα σε μέτρια φωτιά στους 150 C.

Ετσι επιτυγχάνουμε καλό εσωτερικό ψήσιμο και μηδενίζουμε  την πιθανότητα να μας λασπώσει.

Μετά τη μια ώρα το ξεσκεπάζουμε,δυναμώνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C

και το ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Έχουμε ήδη φτιάξει το σιρόπι μας:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά…

Μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα και να το έχουμε στο ψυγείο.

Σιροπιάζουμε προσεκτικά το γλυκό…

Το αφήνουμε να πιει το σιρόπι του.

070920142513 (2)

Προσοχή το σιρόπι να είναι κρύο και το καταίφι  ζεστό η το ανάποδο.

Το αφήνουμε να πιει το σιρόπι  μερικές ώρες και να κρυώσει καλά.

070920142507 (2)

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON